Boekje over opgeknapte hoerenpandjes Schildersstr

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-09-2008 | Gewijzigd op: 12-09-2008
Bouwschets van de renovatie van de nummers 3-13.
tekening © Zayaz woningcoporatie.

Op initiatief van de woningcorporatie Zayaz brengt Heinen een boekje uit met de geschiedenis en het verloop van de restauratie van de voormalige hoerenpandjes in de Schildersstraat. Die pandje op de nummers 3-13 hebben een tijd van verloedering doorgemaakt. Rijker is hun verhaal van voor de tijd met pooiersbaas Cor van der Steen. Dat 'roze traject' hield op in februari 2001, toen eigenaar Hans van Meesen de pandjes verkocht aan  SWH voor  2,7 miljoen. De gemeente had ze liever gehad.. .Maar was weer eens te laat.
 
Met de renovatie als aanleiding en door die bewogen historie heeft een team auteurs olv Schotanus [Uitgeverij Heinen] de aspecten van deze huisjes beschreven.

Harriën van Dijk neemt de bouwhistorie voor zijn rekening, Ronald van Genabeek en Eddy Nijhof pakken het archeologisch traject op, Esther Vink beschrijft de historie van de bewoners

vanaf 1600 en de meer recente geschiedenis doet Wil de Boer van Zayas. En het verhaal over de restauratie doen Cor Bouwstra en Wilt de Boer. Het boekje verschijnt eind november bij de oplevering, maar op de monumentendag ligt er al een flyer ter inzage.

situatie septrember 2008

Hierboven de voorgevels nog ingepakt en onder interieur van twee pandjes waarvan [rechts] bij een nog  de vakwerkstructuur aanwezig is.
foto's © paul kriele, 12 september 2008

Links boven: de  achtergevels en rechts op de binnenplaats de bergingen.
Links de achtergevel van het  voormalige café Schaap met de 5 poten, waarvan -na aankoop - het erf bij de nummers 3-13 werd getrokken.
foto's © paul kriele, 12 september 2008.

situatie januari 2008

 Een verloederde situatie als uitgeleefde hoerenkotten, kraakbewoning en na leegstand. Er komt nie
uw leven in zicht voor deze pandjes die bouwkundig toch nog iets uit het verleden hebben nagelaten, al is het op het eerste oog niet te zien
....
Links onder de meeste recente situatie van 9 september 2008.
foto's © gerard monté, 27 januari 2008 en © paul kriele, 9 september 2008 [links onder].
 Terug naar boven