Schildersstraat: Onthulling Fresco Eva uit 'TuinderLusten'

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-06-2012 | Gewijzigd op: 02-06-2012
De muurschildering, volgens een bijzondere techniek, sprak docent Oude Schildertechnieken Lucas Stofferus, is afgeleid van de 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch, maar Adam en God hebben de studenten geminimaliseerd, maar Eva is levensgroot [9 meter hoog] en bloot afgebeeld.
Bij de opening waren toch wel een kleine 100 belangstellenden, betrokkenen en omwonenden afgekomen.

De artiesten van de Nijmeegse band 'Trikosis', die voor de muzikale omlijsting zorgden.  
En het publiek dat zich bij deze unieke ceremonie betrokken voelde. foto's © paul kriele, 1 juni 2012.

De onthulling van de Tuin derLusten
-Boven: De toespraken van Berna Deiman [Zayaz consulent] en van docent Oude Schildertechnieken Lucas Stofferus [l.] .
-Links: Het fresco in zachte, maar erg kleurrijke tinten vóór en 'tijdens de onthulling.

foto's © paul kriele, 1 juni 2012.

Berna Deiman
: 'Deze plek is een unieke en mooie plek omdat zij een bijzonder verleden draagt. De locatie is ook speciaal omdat het de verbinding vormt van enkele binnenstadsstraatjes.
De straat staat bekend om de activiteit van de bewoners en dat geldt ook nu weer met deze muurschildering, waarop sommigen, zoals ze me toevertrouwden, een wel erg direct [..] uitzicht hebben.. 
Dit fresco vormt de kroon op de straat,' sprak Deiman. 
Die ook nog aangaf dat zonder de hulp van Ger en Jenny Vugts dit nooit was gelukt, maar ook bedankte zij de gemeente, de stichting Jeroen Bosch500,, Zayaz en Lucas en zijn 9 leerlingen die met dit werk een mooi afstudeerproject hebben geleverd.
Het tafereel verbindt ons ook door naar het jaar 2016, waarin Den Bosch de 500ste sterfdag herdenkt van Jeroen Bosch.''

Lucas Stofferus
Docent Stofferus gaf nog even aan dat men in deze opleiding zich bekwaamd om met behulp van oude technieken moderne dingen te gaan doen.
'Fresco is schilderen op natte kalk. Stukadoor Alex heef in bizarre omstandigheden moeten werken. Eerst  de onderlaag  en daarna een dunne toplaag. Maar de negen studenten hebben niet alleen hard gewerkt, maar ook onder extreme temperaturen: de weersomstandigheden begonnen de eerste dag met  12 ° en later was het ineens  30°.
Dit werk hebben de studenten zelf ontworpen en uitgevoerd.
In Nederland komen- mede door het klimaat -nauwelijks fresco's voor. Het is een typisch Italiaans verschijnsel en dateert uit de tijd van Miche Angelo, die een tijdgenoot was van Jeroen Bosch. Den Bosch heeft er nu dus al twee..

Er zijn posters en ook schilderijtjes van te koop  à  € 10.  Daarmee kunnen we eventueel de gele kleuren met bladgoud vullen, aldus Lucas. Door de stijging van de goudprijzen hebben we dat tot nu toe achterwege gelaten. 
Lucas hoopte of zinspeelde erop dat de boom, die nu hinderlijk voor het tafereel staat, bij de herinrichting van  het Schilderspleintje gaat verdwijnen...'.


Terug naar boven