Schippers -LAS

Frans Schippers van de zaak in feestarikelen en verhuurbedrijf LAS de Van Tuldenstraat.
foto © paul kriele, 4 juli 2008.
Lenardus A. Schippers startte in 1946 in de Verwersstraat in een herenhuis op nummer 32, naast de Citax op 34-36.
Later werd ook het huidige pand van galerie Hüsstege op Verwersstraat 28 in gebruik genomen. Dat heette toen nog Kledingverhuur Kuijpers.
De naam LAS is afkomstig van de 'L' van Leonardus, de eerste letter van diens 2e doopnaam en de eerste letter van zijn familienaam Schippers.
Leonardus[1898-1959], Frans vader had dat pand zo goed in beeld omdat het ouderlijk gezin in de Waterstraat woonde.
In 1947 is de voormalige chemisch - en pharmaceutishe fabriek van Kwanten erbij gekomen. In het steegje Achter het Azijntonnetje, waar die fabriek stond, had zich in de oorlog een ontploffing met noodlottige afloop voorgedaan. Tot aan
circa 1947 lag die fabriek van stopverf, zoutzuur en chloor stil. Kort erop nam Las [Schippers] dat pand over.De alereerste

Sedert 1960 zit Las op de hoek Van Tuldenstraat/Zuid-Willemsvaart, de voormalige
schoenfabriek van de weduwe  de Booij.
Vader Leo had de zaak van diens vader, die meubelmaker en timmerman  was, overgenomen. 

Het echtpaar Frans Schippers [*1932] en Mies Dolphin [*1938] vierde op 13 december 2007 hun gouden bruiloft. Dat was -vanwege familie-omstandigheden- bijna ruim een maand [7 november 2007] verlaat. Beiden hadden elkaar in de zaak van Frans' vader op Verwersstraat 32 leren kennen.

Nieuwe Kadoshops /de bosch 1 december 2004
Op de hoek Molenstraat /St.Jansstraat heeft Mary Bloksma-Las Mary's cadeaushop geopend. Mary is de dochter van Frans Las, eigenaar van de feestartikelenzaak in de Van Tuldenstraat. 'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan,' aldus haar
jongere zus Astrid. Vanwege ruimtegebrek en uit zakeninstinct is haar winkeltje naast onze zaak aan de Zuid-Willemsvaart verhuisd naar een veel groter pand. In dat mooie pand -ooit gevangenis en voormalige vishandel van Enoch Hartman,
verkoopt de 45-jarige Mary/ ook met sinterklaas en rond de kerst/ allerlei aparte en luxe [gebruiks-]artikelen  te koop.

Mary’s cadeaushop 30 september 2004
Las Feestartikelen -al 44 jaar gevestigd aan de Van Tuldenstraat- gaat aan de zijde Zuid-Willemsvaart in het voormalig pakhuis de vuurwerkafdeling openen. Elk jaar moest dat achterin de huidige zaak [kostuumverhuur] ingepast worden,  aldus Frans Las. Met het oog op de regels voor veiligheid komt er een aparte winkel. Tegenwoordig leidt dochter Astrid de zaak.

<< Minder informatie


Laatste artikelen binnen de categorie Schippers -LAS:

Mevrouw Las/Miesje Schippers overleden

Mevrouw Las/Miesje Schippers overleden

Gepubliceerd op: 11-11-2008 | Gewijzigd op: 11-11-2008
Zaterdag 8 november 2008 is Miesje Schippers overleden. De in 1937 in Utrecht geboren mevrouw Schippers-Dolphin staat in de stad beter bekend als Mevrouw LAS van de feestartikelenwinkel in de Van Tuldenstraat.
Lees meer