Boek over monnik/ architect Dom van der Laan

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-10-2010 | Gewijzigd op: 12-10-2010
Links:  Dom van der Laan [*1904- †1991] monniken en architect.
Rechts: Voorbeeld van de Bossche school in klooster in Vaals.

foto's © stichting Van der Laan.

Zaterdagmiddag 9 oktober 2010 is in het Kruithuis aan de Citadellaan het boek  'Gebouwen van het plastische getal' ten doop gehouden. De uitgave van Uitgeverij Architext en de Van der Laanstichting is bedoeld als naslagwerk over de monnik/architect Dom van der Laan [1904-1991]. Deze kloosterling verwierf bekendheid door zijn geometrische [reken-]verhoudingen in bouwwerken met name kerken, kloosters en scholen en als geestelijke vader van de stroming in de architectuur 'De Bossche School'. Maar Van der Laan heeft ook enkele boeken op zijn naam staan.
Het plastisch getal is een hulpmiddel in de architectuurtheorie dat Van der Laan - na een uitgebreide studie - bedacht. 
In het boek wordt dieper ingegaan op het leven en werk van de architect en zijn achtergronden. Het geeft een tijdsbeeld weer van de architectuur uit de jaren waarin architecten door Van der Laan waren/werden geïnspireerd.

Het album 'Gebouwen van het Plastisch getal' bevat ook nog  wetenschappelijke encyclopedie ofwel lexicon. Dat maakt deze architectuurgids die door zijn titel wat wiskundig aandoet, erg toegankelijk en leesbaar. De registers op alfabet en toelichtigen en de topografische atlas.bieden de lezer een wegwijs door het bouwkundig Nederland van de Bossche school.  Via de vele illustraties doorloopt de lezer ook de producten van diverse navolgers van Dom van der Laan, van wie ook een kort cv is opgenomen.