Herenmodezaak 'Art of Camouflage' wint puiprijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-11-2010 | Gewijzigd op: 01-12-2010
Bericht dd. 29 november 2010.
Herenmodezaak 'Art of Camouflage' op Vughterstraat 5, winnaar van de Puiprijs 2010.

In de tweejaarlijkse [periode 2008/2009] wedstrijd voor de mooiste winkelpui, georganiseerd op initiatief van het Centrum Management, is dit keer de herenmodezaak [specialisatie overhemden] 'Art of Camouflage' uit de bus gekomen. De mede-eigenaar van de zaak op Vughterstraat 5, Henk de Groot, won dankzij het ontwerp van de architect Peter van de Peppel, zowel de vakjuryprijs, als de publieksprijs. Beide jurys waren het in dit opzicht met elkaar eens.

De uitreiking gebeurde maandagmiddag  29 november 2010 in het Bestuurscentrum door wethouder van o.a. Financiën en Economische Zaken Bert Pauli.

Het koppel De Groot Van de Peppel vliegt enthousiast uit de stoel omhoog bij het vernemen van de eerste prijstoekenning.
foto 's © paul kriele, 29 november 2010.
Mede-eigenaar Henk de Groot van 'Art of Camouflage' en de Muidense architect Peter van de Peppel poseren hier met de prijs en de oorkonde naast wethouder Bert Pauli.

Jurybeslissing:
Door de uitvoering van deze winkelpui komt de relatie met de bovengevel goed tot uiting. Dat geldt zowel voor de karakteristieke ronde - Jugendstilramen- als voor het in de winkelpui doorgevoerd metselwerk. Hier is respect getoond voor de oorspronkelijke architectuur. Het 'zeer mooie ontwerp' kreeg nog een compliment van de jury voor de subtiele naamgeving op de winkelruiten.

-Boven: Het kunstwerk naar ontwerp van Manita Kieft, wordt door wethouder Bert Pauli aan Henk de Groot en architect Cor van de Peppel aangeboden.
-Rechts boven: Het keramische bord behorend bij de publieksprijs.
-Rechts: De zaal in het Bestuurscentrum met de genodigden uit de horeca, Hartje Den Bosch,Centrum Management, de gemeente,Vastgoedmanagement en de winkeliers.

foto's © paul kriele, 29 november 2010.

De vakjury bestaat uit oud-wethouder Hans Dona, stedenbouwkundige Jan van Grinsven, Clemens van der Ven namens de ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch, architect/stedenbouwkundige Bert Oomen en Karin Rademaker namens Horeca Nederland afdeling Den Bosch.
De jury koos uit een selectie van - dit keer - 29 panden drie voor de nominatie. Wellicht kwam dat geringe aanbod door de economische crisis, verklaarde Hans Dona in zijn inleiding.
De publieksprijs wordt gekozen door de ondernemers uit de binnenstad [Hartje 's-Hertogenbosch].

De twee andere genominerden waren de kapperszaak van De Gruyter op Vughterstraat 45 en de modezaak HEDEN op nummer 59. /Zie hieronder.

Wethouder Pauli onderstreepte nog eens het belang van deze puiprijs: 'De gemeente wil dit initiatief graag blijven ondersteunen.'
Ook gaf Pauli de kernelementen van de stad aan: Bossche bol, St.Jan,  Binnendieze, Bourgondische gezelligheid en het kunnen uitzwermen door de kleine straatjes.
'Het gaat goed, 'aldus Pauli, 'maar we moeten wel op onze tellen passen !'
Er zijn nog genoeg aspecten waar werk aan de winkel is, zoals bereikbaarheid [Spoorzone], transferia [Meerendonk], de nog te bouwen parkeergarage aan de Hekellaan en de inrichting van de binnenstad [verlichting].  

Ook de voorzitter van de jury Hans Dona, die met een korte analyse van de winkelleegstand in Brabant aangaf dat Den Bosch door zijn aantrekkelijke binnenstad relatief minder leegstand kent dan de andere grote steden in Brabant.
Dona legde als verklaring een goed verzorgd stadsbeeld aan de toehoorders in het Bestuurscentrum voor.
'In die situatie ligt ook het belang van deze puiprijs,' zei Dona. 'Het waarom van een puiprijs is niet beter aan te duiden met 'minder winkels leeg'. Het gaat om beleving, ofwel de pui en de winkel in relatie tot de openbare ruimte, waar bereikbaarheid, binnenstadsstructuur mede-bepalende factoren zijn.'
Zijdelings gaf de juryvoorzitter van deze zevende puiprijsuitreiking nog eens de goede samenwerking tussen de Horeca, Ambulante Handel, Vastgoedmanagement, de gemeente en Hartje 's-Hertogenbosch aan.
dankwoord eigenaar en architect
Henk de  Groot die meerdere filialen in 't land heeft reagreede eerst even ludiek dat ze tijdens de verbouwing die in het najaar van 2008 begon, '..weken op water en brood hadden geleefd om deze mooie pui te kunnen maken. Dit is een kroon op ons werk,' aldus de Groot, die verwees naar architect Van de Peppel, '..iemand met een lange adem. die aan de hand van oude foto's een ontwerp maakte. Als Cor er niet tussen had gezeten, waren wij al lang afgehaakt.
Architect Cor van de Peppel dankte de gemeente. ' e streeft egenstrijdige belangen na, maar je bent ook elkaars partners.
Respect en elkaar serieus nemen staan voorop, maar het is niet gemakkelijk geweest. De gemeente wijst niet en eist niet alleen, ze helpt ook in de ruimtelijke kwaliteit en met subsidies.'


Bericht 24 november 2010.
De kadidaten voor de Puiprijs 2010 liggen allen in de Vughterstraat.


Herenmodezaak Camouflage op Vughterstraat 5

foto's © paul kriele, 12 november 2008 en 24 november 2010.

 
Het rechterpand op nummer 45 was de cadeau- en  snuisterijenwinkel van Pieternel van de Korput.
foto © paul kriele, 10 juni 2008.
Kapper De Gruyter voorheen Lorenzo op Vughterstraat 45.
foto © paul kriele, 24 november 2010.

 
Pand in de situatie voor de verbouwing tot Appels & Peren.
foto © paukriele, 26 februari 2007
Lifestyle Modezaak Heden op  Vughterstraat 59, een pand dat al vele bestemmingen heeft gekend waaronder herenmodezaak in gelegenheidskleding, Appels en Pere lingerie, Grote maten met Tineke.
foto © paul kriele, 24 november 2010.


Terug naar boven