Buro Koek naar overkant in pand voorheen Addy van den Krommenacker

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-06-2020 | Gewijzigd op: 21-06-2020
Op Verwerstraat 81, het pand van Louis van Vals, beter bekenf als voorheen de modezaak van Addy van den Krommenacker, komt BuroKoek dat nog aan de overkant op nummer 106 is gevestigd. Vroeger zat Koek Interieurarchitectuur overigens in de Sint Jorisstraat.
Momenteel wordt het interieur van het hoekpand, dat een rijke historie heeft, opgeknapt en vervolgens gaat  Koek dat interieur naar zijn wensen en smaak inrichten.
.....
-Hierboven Verwersstraat 81,  voorheen de modezaak van
Addy van den Krommenacker.
-Onder: Verwersstraat 106 met Buro Koek. Jaren terug zat hier de fietsen- en bromfietsenzaak met werkplaats [links] van Van Rossum.

foto's © paul kriele, 20 juni 2020.
.....

Historie Verwersstraat 81
Het hoekpand [genaamd Het Sevengester], was rond 1900  bakkerij C.van Schijdel. Die functie is nog te zien aan de -intussen dicht gemetselde - opening in de zijmuur [zijde Beurdsestraat]. Daar kon men  's morgens vroeg al brood  halen. Vaak zaten vanwege brandgevaar bakkers op de hoek van een straat.

Bekend is dat [volgens Mosmans] vanaf 1881 mr.E. Tilman [raadsheer gerechtshof en gemeenteraadslid] de bewoner was. In diens tijd is het pand met een prachtige zitkamer, die uitkijkt op een stads-binnentuin, meermalen verbouwd.
Schildersbedrijf Hurkens zat rond 1900 - toevalligerwijs- in het pand van Buro Koek. Dat nu nummer 106, waren voorheen drie panden.  
In 1943 kwam de fa.  Hurkens en Zn. naar deze hoek-locatie. Hurkens nam eerst  nummers 83 [de verfwinkel] en vervolgens ook op nr 81. [drogisterij] en ook panden in de Beurdesstraat [o.a. magazijn en voor materieel] in gebruik. Mosmans schrijft de 'Verfwinkel van Hurkens' waarvan de achterzijde met een steegje uitkwam in het steegje De Werelt in de Peperstraat.