Op zolder van Verwersstraat 75: oude muurschildering aangetroffen

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-06-2020 | Gewijzigd op: 25-06-2020
................................
.......
-Bovenaan: Marjolein van den Bouwhuijsen die onlnags dit pand in de Verwersstraat 75 kocht, staat bij het houten wandje waarachter  zij en haa rman Martin een toilet  wilden maken. Maar toen ontdekte bouwhistoricus Bianca Eikhoudt er een vijf eeuwen oude muurschildering.
-Hierboven: Bouwhistorica Bianca Eikhoudt die de details van het gordijn aanwijst.  --Hieronder: De details duidelijkerte zien met een zwarte streep [de roede] en daaronder de gordijnplooien en de kleur rood.
-Onderaan: De zolderverdieping met oude balken, de kamer waar de schildering,  gemaakt tussen 1475-1525,  zich bevindt. Het pand is kort na de stadsbrand van 1467, rond 1470 gebouw
d.  foto's © olaf smit,  24 juni 2020.
 
.......
...............Op de zolder van Verwersstraat 75, het voormalige woonhuis van het gezin van architect Jan van der Eerden is een vijf eeuwen oude muurschildering door Erfgoed aangetroffen. Het gaat om de afbeelding van een rood gordijn met touw en een roede, dat zich tussen het voor-en achterhuis bevindt. Het duidt er op dat er van bewoning op zolder sprake was. Dat is vreemd want meestal dient een zolder voor opslag.
Verfpigmenten, die zijn opgelost in kalkwater, zijn aangebracht op een droge pleisterlaag. Die techniek heet secco [droog]. 
 
Voorgevel van Verwerstraat 75.
Hier onder: De achtergevel van het achterhuis.


foto's © paul kriele, 23 juni 2020.
 


Terug naar boven