Start verbouw Putstraat/Verwersstr.door Groenewoud

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-05-2006 | Gewijzigd op: 05-08-2008

Geoffrey Groenewoud kocht samen met John van Deursen* het complex, gelegen  tussen de Parade- Verwersstraat en Lange Putstraat op in 2005.
 
Groenewoud achter appartementencomplex binnenstad/ den Geoffrey Groenewoud -als directeur van Welia - krijgt van de gemeente toestemming om het complex, gelegen tussen de Verwersstraat 64-78, Lange Putstraat 19-31 en Parade 13, tot appartementen te verbouwen. Bureau Bouwkunst en Ontwikkeling Bisseling en Van den Broek is de ontwerper van het plan dat 47 appartementen, inclusief het pand Parade 13 [naast het hoekpand van Rens den
Otter op nr. 12] omvat.
Er zijn geen bezwaren. De enige restrictie is dat aan de gevels, die merendeels volgens de Bossche school zijn uitgevoerd, niets veranderd. Daarom vinden de ingrepen voor 90 % achter de gevels plaats, zoals dat eerder bij de scholen in de Choorstraat/Papenhulst en van de Mariënburg gebeurde, aldus gemeentewoordvoerder Bongers.

Ook het pand op de Parade, naast het hoekpand van Rens den Otter, behoudt zijn statige uitstraling en wordt van alle andere het grootste, namelijk 250 vierkante meter oppervlak. De gevelrij in de Lange Putstraat, waar historische panden in de tijd van het structuurplan [1964] werden gesloopt, behoudt zijn beeld [Bossche School] uit die jaren 70. Daar komen 29 appartementen die
aangewezen zijn op de bestaande -ondergrondse - parkeergarage in de straat, gelegen naast perceel nr. 15/17.

Het binnenterrein van de voormalige waterleidingmij Oost Brabant gaat dienen als parkeerplaats voor de 18 te bouwen appartementen in de Verwersstraat 64-78. Daartoe behoren ook de twee eerder gekraakte herenhuizen op de nummers 76 [vroeger juwelier Verbruggen] en nr. 78 [vroeger houthandel Appel].

Links gezien vanaf de Parade en rechts gezien in de richting Parade.  - foto's © paul kriele, 19 juni 2007.
Oud materiaal gaat naar beneden en nieuwe draagbalken worden naar boven gehesen.  

Op de foto rechts was het meest linker rood stenen gebouw, de openbare lagere school St.Joseph.   foto's © paul kriele, 7 juni 2007.

 
Het trapgevelhuis dateert van rond 1900. Het was oorspronkelijk de timmerfabriek van P. Appel. Aan die functie herinnert een gevelsteen in de top, waarop hamer en troffel staan afgebeeld. Via het balkon/bordes werden de lange boomstammen[al of niet versneden] naar binnen getakeld

Het pand Verwersstraat 78 staat al in 1897 vernoemd als het woonhuis van P.C. Appel, timmerman ondernemer van verhuizingen , waar later de houthandel Appel uit zou ontstaan. 
De Bijzondere School St.Joseph zat op de percelen 70-72 dat zijn de meest westelijke gebouwen van het voormalige Waterbedrijf Oost Brabant. Die behoren ook tot het complex dat Geoffry Groenewoud laat verbouwen tot appartementen.


 Bij de aanpak van de panden in de Verwersstraat en Lange Putstraat horen ook die op de grens van Parade en Peperstraat [2e pand van rechts].  Rens den Otter kocht het 2e pand van de hoek op de Parade/L.Putstraat om daar een luxe hotel in te vestigen. Maar dat staat los van het project L.Putstraat/Verwersstraat.

Hierboven het pand naast het hoekpand aan de Parade. Dat wordt met zijn oppervlakte een van de mooiste appartementen. In deze ruimte aan de Parade komt een loggia, die uitzicht biedt op de Sint Jan.Overigens krijgen alle apppartementen een buitenruimte, óf een balkon, óf een loggia. foto's © paul kriele, 28 maart  en 3 april 2007.

 

foto's © paul kriele, 28 maart 2007.
 
De uitgang naar de Verwersstraat met de Waalse kerk aan de overzijde. 
foto's © paul kriele, 28 maart 2007. Enkele slopers onder wie .. Bigloet en zijn kameraad die in dienst van Horyon daar werkzaam zijn. 
 

 
 

De trappenhal van het Waterleidingbedtijf Oost-Brabant met doorkijk naar de binnentuin. De parkeerplaats aan de zijde Verwersstraat .
foto's © paul kriele, 28 maart 2007.
*Link  naar John van Deursen
 Terug naar boven