Fellows van Swimmtofightcancer in hoosbui te water

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-05-2014 | Gewijzigd op: 15-05-2014
Precies bij een hoosbui en in een windvlaag en omgeven door de BRB en toevallig passerende bootjes met toeristen sprongen vanmorgen 13 mei 2014 rond 12.00 uur burgemeester Ton Rombouts,  Frank Reinders van Café Reinders en zwemkampioen Maarten van der Weijden, Jan Dirk Vis en huisarts Chris Broekmeulen, in de stadsgracht thv Bastion Oranje. Ze legden daar 75 meter af en keerden terug naar de opstapplaats, de trap/steiger bij het bastion.

De acht fellows die zich met hun sportieve daad inzetten voor de actie Swimmtofightcancer gingen in een hoosbui en bij een windvlaag op woensdag 13 mei 2014 rond12.00 uur te water in de stadsgracht bij Bastion Oranje.   Burgemeester Ton Rombouts en café-eigenaar Frank Reinders tezamen in een bootje van de BRB, afwachting van hun sprong in het diepe..Ook de brandweer hield een oogje in het zeil.
foto's © paul kriele, 13 mei 2014 /12.00 uur.

Dat gebeurde onder toezicht van de Bossche Reddingsbrigade en na metingen van de waterkwaliteit, aldus Mechtild Stultiens van Artishock die het een uitdaging vindt dit waterevenement in september dit te kunnen organiseren.
Stultiens ging in haar voorwoord in Bastionder -bij de aftrap [kick-off] van deze actie- nader in op de logistiek en de financiële kant van de actie. Die is bedoeld geld binnen te brengen voor de bestrijding van kanker en de steun aan fellows die als jonge onderzoekers naar kanker-onderzoekscentra worden uitgezonden.
Stultiens zei ook dat het doel van deze actie, behalve uiteraard ambassadeurs en fellows [die in september te water gaan] te werven, ook om jonge mensen te betrekken bij de strijd tegen kanker.

Uiteraard stond er bij dit recreatief en dus niet een competief zwemevenement, veel publiek langs de kant van het bastion. Op het water voer ook een speciaal bootje met de pers mee. En Artishock heeft een drone van het Bossche bedrijf  Beemdesign in de lucht laten cirkelen om het evenement vast te kunnen leggen. 

Middenin Ton Rombouts en links naast hem huisarts Chris Broekmeulen en links vooraan Addy van den Krommenacker op weg naar de steiger bij Bastion Oranje.  

Al het geld dat de fellows [deelnemers] bij familie en relaties weten te sponsoren komt ten goede aan preventie en onderzoek rond kanker. Zij worden gevraagd minimaal 250 euro op te halen. Dat staat buiten hun inschrijfgeld. Artishock streeft naar 500 deelnemers. Directeur Mechtild Stultiens noemde het een eer en een uitdaging om dit evenement te mogen organiseren en te mogen begeleiden. 'Het is allemaal heel complex, maar dat trekt me juist aan,'sprak Stultiens.

De meeste sportieve onder de fellows Maarten van der Weijden olympisch zwemkampioen, die zelf de ziekte leukemie overwon in zijn originele aanbeveling voor deze actie.

foto © paul kriele, 13 mei 2104..

Maarten van der Weijden die zelf ‘het geluk had de leukemieziekte te boven zijn gekomen’ en ‘het geluk te hebben gehad om in open zwemwater te mogen zwemmen’, is een van de coryfeeën van dit evenement dat is afgekeken van Amsterdam City Swim.
Rombouts gaf in een voorwoordje prijs dat hij ontzettend bang is voor water en als schooljongen zijn diploma A met tegenstribbelen heeft moeten halen. 'Ik had er eerst helemaal geen zin. Maar gelukkig zijn de hulpdiensten vandaag aanwezig. Ik zie zelfs Antoine Bodar. Dat stelt me al wel gerust,' aldus de burgemeester.

Voorzitter van Swim to fight cancer Limore Noach noemde de ambassadeurs die de actie steunen.
De voorzitter van de speciaal opgezette Bossche stichting Brigitte van den Boer gaf een toelichting op de actie en de samenstelling van het bestuur.
 
Ambassadeurs: NOS-verslaggever Theo Verbruggen, directeur JB-ziekenhuis Willy Spaan, kunstenaar René van Leusden, Jacques van Geffen van Dit en het Mariapaviljoen, gedeputeerde Brigitte van Haaften, Albert Verlinde, Carol Dona [Ricoh], topschaatser Hein Vergeer, Arthur -patisserie- de Rouw, Antoine Bodar, Erwin Kats van restaurant Nobel en de jonge zanger Ralf Mackenbach.

De zogenaamde ‘fellows’, onder wie burgemeester Rombouts, cafébaas Frank Reinders, couturier Addy van den Krommenacker, directeur muziekbureau Jan Dirk Vis, huisarts Chris Broekmeulen, topschaatser Hein Vergeer, olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden gingen vanmorgen ook echt te water.

Voor meer info zie de site www.swimmtofightcancer.nl


Terug naar boven