Swim-manifestatie: Al 400,000 met 570 zwemdeelnemers binnen

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-09-2014 | Gewijzigd op: 15-09-2014
Zondagmorgen 14 september 2014, om even over twaalf [vanwege de toespraken en interviews door spreekstalmeester Ernst van Mackelenberg], kon Inge de Bruijn het startschot geven aan de oever van de stadsgracht op de hoek Pettelaarseweg-Zuidwal. Van de manifestatie om kankeronderzoek te kunnen bekostige.
Achter haar stonden bijna 570 deelnemers voor deze zwemroute over de stadsgracht, kluunen over de Vughterstuw en verder door de Dommel naar het Mariabastion.
Banier op  Barbarastaete op de
Zuidwal met namen
die door een noodlot met kanker verbonden zijn
.

foto © paul kriele,14 september 2014.

De eersten die vertrokken waren sportlui onder wie Maarten van der Weijden, die volgens het programma met de ‘snelle waves’ en de prominenten werden betiteld. Daarna vertrokken, toegejuichd door honderden toeschouwers die langs de oevers en langs de Zuidwal, stonden opgesteld de bedrijventeams en de individuele deelnemers.

-Links: Bossche prominenten die na de 'snelle wave'-'deelnemers het water indoken, onder wie Maarten van der Weijden[boven]
-Links boven Burgemeester Rombouts [ook deelnemer] met NOS-verslaggever Theo Verbruggen.Daarachter zichtbaar Ryan van Esch.

-Links Jan Dirk Vis, Jeroen de Bekker van Heijmans, Mieke van den Akker-Lathouwers, Inge de Bruijn en kapelaan Patrick Kuis, die na de zondagse hoogmis ijn Empel en 2500 km rit naar Vaticaanstad,  ook het water in dook. Die rit was mijn training voor 'Swim', zegt Kuis.


foto's © paul kriele, 14 september 2014.

In zijn toespraak berichtte Rombouts dat er al meer dan 400.000 euro is opgehaald.
Bevraagd over dit evenement door Ernst van Mackelenberg antwoordde de burgemeester, dat ‘..hij het een fantastisch evenement vindt, dat zich op een fantastische locatie afspeelt en een sportieve uitdaging is. ‘Het voelt geweldig,’ aldus Rombouts, die verwees naar 2007 toen Den Bosch de koninklijke familie ontving.
‘Het is belangrijk dat we samen optrekken voor een goed doel.’

 
-Boven:  Ernst Mackelenbergh in gesprek met kapelaan Patrick Kuijs  en links met burgemeester Rombouts en dijkgraaf Peter Glas
.

-Links boven: Kunstenares Renée en Huib van Leusden  die met enkele kunstobjecten  het initiatief van Swimtofightcancer ondersteunt.

foto's © paul kriele, 14 september 2014.
 

Daarvoor had dijkgraaf en deelnemer Peter Glas al aangegeven dat ‘..het water prima is, maar dat dit maar de enige keer is dat in de stadsgracht gezwommen mag worden, omdat het officieel geen zwemwater is.
Maar vandaag is het een feestje,’ aldus Glas.
Kunstenares René van Leusden, zelf elf jaar geleden kankerpatiënt, staat helemaal achter deze actie. Zij heeft 10 beeldjes twv bijna 10.000 euro cadeau gegeven voor een openbare verkoop ten bate van Swimtofightcancer. ‘Ik doe alles om deze ziekte te kunnen bestrijden,‘ aldus Van Leusden.
Zwemkampioen Maarten van der Weijden, die eerder door een leukemie was overvallen: ‘Ik kijk nu terug naar 2001 toen ik samen met vier man op een ziekenhuiskamer lag. Ik was een luie patient. Ik moest vechten zei de doctor. Maar dat begreep ik niet.
In de rare samenloop van omstandigheden is het nu zo,dat ik de enige ben van de vier die er nog is. Ondanks dat ik zo’n evenement raar vind,
weet ik dat het geld opbrengt om te kunnen vechten tegen kanker.’ Van der Weijden moest toegeven dat hij nu iets minder fanatiek zwemt dan zes jaar geleden.‘Ik denk dat ik over dit traject een half uurtje doe. Ik hoop de finish te halen’.

-Boven: Inge de Bruijn gaf het startschot.
-Rechts : Het vertrekpunt bij de Groote Hekel.

foto's © paul kriele, 14 september 2014.

Na de interviews gaf Inge de Bruijn het startschoot voor deze Swimtofightcancer manifestatie, die al voor de aanvang een groot succes genoemd kan worden.

 
- Boven: Het team van het JB-ziekenhuis.
-Rechts en onder Fly boarden een spectaculaire show
.

foto's © paul kriele, 14 september 2014.
 
   
   


Terug naar boven