Coronavirus Stad ligt plat/desondanks meer toeristen/boodschap Mikkers

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-03-2020 | Gewijzigd op: 14-03-2020
De corona-epidemi heeft zijn effect op alle geledingen van de maatschappij

Ondanks het coronavirus groeit de stad in avele opzichten zoals aantal  overnachtingen,  uitgaan en  bezoek aan restaurants . Zie onder de foto's de economische monitor van reeds gepubliceerd bericht van 5 maart 2020.  

Lange boodschap van burgemeester Jack Mikkers [zaterdag 14 maart 2020]

'k merk dat inwoners zich zorgen maken over de ontwikkeling van het virus. En dat er vragen zijn of er wel genoeg maatregelen genomen worden. Of het niet meer moet zijn? Die vragen en zorgen begrijp ik volledig. Die betrokkenheid waardeer ik enorm. Ik vind het ook logisch dat we onszelf die vraag stellen en blijven stellen. Zo houden we elkaar scherp.
Een van de besluiten is dat we scholen en kinderopvang zo veel mogelijk open laten. Niet iedereen is het daar mee eens. Dat merk ik aan verschillende vragen die ik krijg. Maar zoals het RIVM heeft toegelicht, is het sluiten hiervan op dit moment geen effectieve maatregel. En openblijven helpt om onze vitale diensten overeind te houden'.

Wel inhakend op emoties en op de zorgtaken laat Mikkers zich echter niet uit over het  enorme omzetverlies dat 'de economie'en dus ook de lokale ondernemer heeft te verduren. Minister-president Rutte gaf hierover al wel enige duiding.
 
.....
Geen files op de Bossche rondwegen en een lege markt.
foto's © henk van esch, 13 maart 2020
.....
 
-Links boven: RondleidsterTante Annie  bij
Zoete Lief is bewapend tegen het coronavirus.
-Boven: Marije met haar hondjes
op een verlaten Markt.
-Links: In de  horecazaken blijven de klanten weg.

-Onderaan: Leeg Stationspein 
en bij het Theater en FC Den Bosch zijn de loketten gesloten en de voorstellingen en wedstrijden afgelast


foto's © henk van esch, 13 maart  2020.

Economische monitor
Den Bosch doet het economisch in vergelijking met andere steden de afgelopen jaren goed, zo meldt de economische monitor.
Het aantal banen nam toe met 2,6 %, het werklloosheidspercentage is het laagst van de  Brabantse steden: 3,4 %.
Het deel hoogopgeleiden van de beroepsbevolking is in de voorbije vier jaar gestegen met 10%, van 40% naar 50%.
Het aantal ICT-bedrijven is gegroeid met 17% en het aantal banen in die sector nam toe met 9,5% . In 2019 kwamen er 149 startende bedrijven in de ICT bij. 
Stijgend aantal bezoekers
De positie van de stad op gebied van toerisme daarin is Den Bosch van de zesde naar de vijfde plaats gestegen.In 2018:  2,2 miljoen bezoekers.  Dat is 300.000 meer dan in 2017. Daarmee staat Den Bosch landelijk op de vierde plaats.
Het aantal overnachtingen en de gemiddelde besteding per bezoeker steeg beiden met 5% Overnachtingen naar 255.587. Eerste halfjaar 2020 130.000. 
In 2018 kwamen 6,6 miljoen personen naar het centrum,  750.000 meer dan het jaar daarvoor.... met een gemiddelde besteding van € 59.

De leegstand  in winkels is 3,5 %, terwijl dat in 2016  6,2 % was.
Zie voor de volledige monitor  de pagna van de gemeente.
 

Terug naar boven