Jan Straatman stichting Aids Care neemt afscheid

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-10-2010 Vrijdag 5 november 2010 neemt Jan Straatman afscheid van de stichting Aids Care.
De in Nijmegen geboren1[ *11-12-1930] en even voor kloosterling gestudeerd hebbende Straatman, kwam door de militaire dienst via de positie van welzijnsofficier in de sport terecht. In en door 'de dienst' werd hij zelfs coach van het militaire volleybalteam, dat in 1962 deelnam aan het wereldkampioenschap. 

In 1968  begon zijn periode als sociaal werker, onder meer jeugd-en jongerenwerker  en voor randgroepjongeren.
In die tijd studeerde Jan ook nog aan de Sociale Akademie en aan de opleiding tot psycho-therapeut.

De bijna 80-jarige Jan Straatman neemt op 5 november 2010 afscheid van COC, Buddyproject en Aidscare.

foto © henny gieles.

Vanaf 1987, toen Jan toetrad tot het COC, afdeling Den Bosch is hij ononderbroken kaderlid van het COC geweest, met de voornaamste aandachtspunten 'Kerk en homofilie' en aidszorg, in welk kader hij een opleiding tot buddy volgde.
Met Jan Betggens en Jan van de Laar richtte hij in 1987 resp. het Bossche Buddyproject [tot aan zijn afscheid was hij docent Aidsbuddy's ] en de werkgroep Geloof en Religie op. Mede dankzij Jans inzet treden de dominees Henk van Tilburg en Jan van Drie van de Hervormde gemeente toe tot de  Aidswerkgroep.

In de beginjaren 90, toen Jan Straatman lid werd van het bestuur van de Nederlandse Buddyliga, was hij in 1993 als vertegenwoordiger aanwezig op de Wereldeaidsconferentie in Berlijn. Ook staat Jan achter de organisatie van de Wereldaidsdag in Den Bosch [1996]. en is hij namens  GGD en/of COC een persoonlijke adviseur van mannen en vrouwen inzake problemen en vraagstukken mbt homoseksualiteit.

In 2002 is Jan Straatman de oprichter van de stichting Aids Care [stervensbegeleiding met name in Thailand/ Aidshospitum]. Maar een herseninfarct maakte enkele jaren geleden een einde aan Jans itensieve inzet en zorg.

Na 22 jaar actieve zorg en kort voor zijn 80-ste verjaardag [11 december 2010] wordt op vrijdag 5 november 2010/16.30 uur in het nieuwe congrescentrum [voorheen de oude Veemarkt ] van Jan Straatman afscheid genomen.
Diezelfde middag is er ihkv de 'Week van de Chronisch Zieken' aldaar een mini-symposium 'Ouder worden met HIV'.