Joke Zwanikken viert haar '50+ werk' in gezondheidszorg

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-02-2011 | Gewijzigd op: 27-02-2011
Aanstaande dinsdagmiddag 1 maart 2011 viert Joke Zwanikken-Leenders het feit dat zij -ook na haar pensionering- 50 jaar actief is in de zorg. Het jubileumfeest gebeurt  in de stijl van Joke's ambitie en gedrevenheid: temidden van chronisch zieken.  De jubilaris heeft  - uiteraard -de regie zelf in handen genomen. Ze is erin geslaagd Willeke Alberti voor een optreden in de 'Stenen Hut' van Voorburg uit te nodigen. Het muzikaal intermezzo verzorgen Goos Zwanikken en Jan Godschalx.
 
Joke Zwanikken-Leenders met links haar echtgenoot, professor doctor Goos Zwanikken, dé voormalig psychiater/directeur van Voorburg.  
Landelijk gezien is Joke nog steeds de drijvende kracht achter de 'Verwenzorg'.
foto © paul kriele, 18 juni 2010.

Joke Zwanikken, die na haar pensionering landelijk is doorgegaan als de drijvende kracht voor de 'Verwenzorg', waarvan ze zelf de initiatiefnemer is, begon in 1961 als verpleegkundige en werd later beleidsmedewerker  van de Reinier van Arkel groep. 

De  gedreven motor achter de Verwenzorg werd geïnspireerd door de in 1997 overleden voormalig directeur van het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging Jan Bastiaanse. Hij had een lang gekoesterd ideaal. Mensen die in een isolement terecht komen door een chronische aandoening, wilde hij helpen door ze op gezette tijden te ‘verwennen’.
Joke zette deze verwenzorggedachte op de kaart binnen de psychiatrie. “Verwenzorg is het geven van wat extra warmte en genegenheid, ook in tijden waarin de budgetten in de zorg steeds krapper worden.'