Boekje met portretten en historie over 'Voorburg'

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2011 | Gewijzigd op: 09-10-2011
'Bijzonder' is de titel van het boek waarin aan de hand van interviews en ansichtkaarten van 'Voorburg' een beeld gegeven wordt van het psychiatrisch Instituut Reinier van Arkel, locatie Vught.

Het heeft wat mogen kosten de rijk geïllustreerde en -qua opmaak en technisch verzorging -prachtig samengestelde inkijk in een psychiatrisch instituut.
Daarin wordt aan de hand van met foto's begeleide portretten van cliënten, zoals de patiënten van Voorburg tegenwoordig heten, een indruk gegeven van het werk in Reinier van Arkel. Door de aanpak - verpleegkundigen hebben de interviews gedaan - is het van beider kanten een erg menselijk boek geworden. De interviewers hebben vaak een staat van dienst achter zich die in sommige gevallen oploopt tot 50 jaar. Hun relatie tot de patiënt is daardoor erg gevoelig vastgelegd.
Opvallend is uiteraard dat voor het eerst die cliënt visueel en met tekst in beeld komt. In die reeks zal de lezer vanuit zijn/haar bezoek aan de Bossche binnenstad enkele types kunnen herkennen, onder wie Dymphe Vissers en Selma Levie.
 
Tussen de portretten door wordt met ansichten ook het Geneeskundig Gesticht  Voorburg in zijn ontwikkeling belicht.
Maar de mens, beter gezegd 'de onderbelichte mens', staat in het boek, dat aangestuurd en geïnitieerd werd door Joke Zwanikken-Leenders, onder meer bekend van de verwenzorg, centraal.