Brouwerij verandert in stadsvilla's

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-08-2005 | Gewijzigd op: 05-02-2016
Brouwerij verandert in stadsvilla’sDe voormalige brouwerij in het Kruisbroedersstraatje verandert in 4 stadsvilla’s. Het gaat om het perceel nabij het koor van de Cathrienkerk, dat ingeklemd zit tussen de tuin van het oude tehuis Sint Jan Baptist [St.Jorisstraat], Kruisbroedersstraatje en de Binnendieze. Die brouwerij dateert van de 19e eeuw, maar werd tot in de beginjaren 50 gebruikt door Lamers & Indemans [tegenwoordig Interpharm]. Het was een opslagloods, aldus bewoner Bèr Vennix. Toen ik het van Tilman kocht [rond 1950] zat er ook nog een laboratorium in.

De stadsvilla's worden bereikbaar via de huidige brug over de Binnendieze.  Op de onderste foto is het brouwerijgedeelte goed zichtbaar.

 
Inkijk - over de Binnendieze heen- op het later [1957] aangebouwde pand dat overigens verdwijnt. foto's © gerard monté, 4 augustus 2005.

Het brouwerijgedeelte, waar aan vloeren en muren de brouwhal en de plaats van de brouwketel herkenbaar zijn, blijft ook na de verbouwing intact. De aanpalende loods gaat tegen de grond. De huizen die vanaf de Kruisbroedersstraat duidelijk in het zicht komen te liggen, worden bereikbaar via de huidige brug. Vroeger was de Binnendieze overkluisd, en nam een grote schuifdeur het zicht op de percelen weg. De loods, grenzend aan de tuin van het voormalige St. Jan Baptist, waar zoon Fedde Vennix woont en zijn meubelmakerij heeft, wordt ook verbouwd tot woonhuis.

Het plan voor dit perceel, dat in eigendom is van Fedde Vennix, is ingediend door aannemer Drijvers.