Rob van Meesen komt vrij

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-12-2008 | Gewijzigd op: 16-12-2008
Rob van Meesen is weer vrij man, maar blijft wel hoofdverdachte in de zaak schilderijenheling.
 
Vandaag is in een vervolgzitting bij de Bossche rechtbank de vrijlating van Rob van Meesen aangekondigd.
Dat gebeurde op verzoek van diens raadsheer mr. Mark Teurlings, die steeds elke betrokkenheid van diens cliënt in de heling van vijf  17e eeuwse schilderijen uit het Frans Halsmuseum heeft ontkend. Teurlings: De rechtbank heeft alle omstandigheden (persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke) belangen afgewogen en mede in het licht van de situatie van de andere verdachten besloten hem te schorsen.'
Maar Van Meesen junior moet wel weer op 4 maart 2009 ter zitting verschijnen.

De 23-jarige Rob van Meesen zat sedert 13 september 2008 in de gevangenis van Grave opgesloten nadat hij in Eindhoven werd gepakt bij een undercoververkoop van enkele in 2002 gestolen 17e eeuwse schilderijen.
Omdat de waarde volgens de politie over de 3 miljoen was, werden toen van het landgoed van vader Hans van Meesen, waarop ook zoon Rob woonde, twee dure auto’s, motoren, wapens en munitie in beslag genomen.
Dat er in het  woonhuis van Rob van Meesen op het landgoed van diens vader wapens en munitie werden aangetroffen wordt hem aangerekend. Maar bij de schilderijenoverdracht is er geen gebruik van waperns gemaakt. 
Rob was van de –eerst - vier verdachten, de enige die nog vast zat. Vader Hans Van Meesen en de kunsthandelaar RdV werden drie  weken na hun hechtenis al vrijgelaten. Bram Mosckowitz had [bij Pauw en Witteman dd. 17-9-2008] verklaard dat diens 55-jarige cliënt niets met de helingzaak te maken had. Ook een andere hoofdverdachte, de Bossche kunsthandelaar de 69-jarige RdV, is toen ook vrijgekomen.