De Van Meesens hoeven geen acht ton terug te betalen

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-04-2017 | Gewijzigd op: 23-11-2020
In hoger beroep de claim op terugbetaling van € 8 ton door vader en zoon Van Meesen ingetrokken.

Hans en zoon Rob van M. zijn vanmorgen -24 april 2017-  in het  Bossche Gerechtshof in een hoger beroepszaak over het terug betalen van een deel van de opbrengst van de schilderijenheling [zie hier onder] ontlast. Dat meldt René van der Lee van het Brabants Daglad, die de rechtszitting bijwoonde. 

Het gerechtshof gelooft de verklaring van autohandelaar Walter M. niet als zou hij slecht € 350.000 en geen acht ton aan  die schilderijenheling hebben overgehouden.  Aan die verklaring, die Walther M. als getuige [ en als inmiddels vrijgesproken verdachte] deed], daar wordt dus nu door het Bossche Gerechtshof geen waarde aan gehecht. Ze vernietigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank.
Bovendien volgt het Hof de mening van de twee advocaten van de Van Meesens, die steeds hebben gesteld dat de bewering van de  autohandelaar niet klopt en zij dus niet eer dergelijk groot bedrag van € 800.000 zouden bezitten. Eerder werd er al wel twee ton van  die zaak bij de Van Meesens teruggevonden. 

Bericht van 11 april 2017: Meevallertje voor vader en zoon Van Meesen valt noga  mee.

Dat meevallertje [zie hieronder] '..valt nogal mee..', zeggen de Van Meesens in nieuw rechtzaak in hoger beroep tegen de ontnemeningszaak [terugvordering van opbrengst in uit crimeneel gedrag].
Maandag 10  april  stonden vader Hans en Zoon Rob van M. opnieuw voor de Bossche rechtbank over de -vermeend- verkregen opbrengst van de schilderijen heling [5 stuks] uit het Frans Halsmuseum.
Brabants Dagbladredacteur  René van der Lee volgde de zitting waar de twee Van  Meesens voor even uit de gevangenis mochten komen. Daar zitten ze voor een straf van drie jaar en negen maanden.

Beiden zeggen dat ze aan die heling helemaal geen geld hebben overgehouden. Maar na  een verklaring van de Belgische autohandelaar Walter  W. is dat geen 8 ton maar een door het Openbaar Ministerie  [OM] bijgestelde €  4,5 ton. En dat geld wil het OM van de beide Bosschenaren terguggevorderd zien.
De autohandelaar werd van die heling vrij gesproken.  Hij  zou zelf  € 3,5 ton aan de verkoop van de schilderijen hebben overgehouden.
De Van Meesens bleken door de verkoop aan  undercoveragenten van de vijf antieke werken twee ton te bezitten. Maar de agenten hadden er € 1 miljoen voor betaald,... !
Daarom zoekt het OM naar de resterende opbrengst.

De advoaten van de Van Meesens spreken de lezing van autohandelaar W. tegen:  'Die man heeft beslist wel € 8 ton in zijn bezit'. Wat wil zeggen dat de Van Meesens zelf niet meer opbrengst uit die zaak zouden  hebben...Maar het OM gaat uit van de aanvankelijke uitleg van de Belg Walter W. dat er ergens nog € 4,5 ton moet zitten. Dat eist het OM nu van vader en zoon op. Maar de 62-jarige Hans zegt niets met de zaak te maken te hebben. Hoewel op die zaterdag 12 september 2008 op zijn landgoed aan de Engelsedijk in Orthen een flinke som geld gevonden en de politie aldaar  alvast een bolidie en een motor in beslag nam.
Hans zegt door de belastingen nu voor € 9,5 ton te zijn aangeslagen en alvast  € 290.000 te hebben betaald. 'Ik moet mijn onroerend goed verkopen'.
Rob geeft toe dat hij duur lesgeld heeft betaald. 'Ik was jong en naïef. Als ik dit allemaal geweten had..'.

Bericht van 30 maart 2017:  Meevallertje voor Hans en zoon Rob van M.
Mogelijk herinnert u zich de roof van zes ‘oude meesters’ [o.a. Jan Steen en Van Ostade]  uit het Frans Halsmuseum in  Haarlem in 2002. Daarin speelden de Bossche zakenman Hans van Meesen en diens zoon Rob een belangrijke rol. Rob zou de schilderijen geprobeerd hebben te verkopen. Zijn vader was in dit ‘spel’ de regisseur, aldus het Hof en de politie toen. 
Vlnr.: Rob van Velsen [Politie Brabant Noord],
Mariska Wijnbelt [Justitie] , Albert van de Wetering [recherche Brabant Noord]  en Karel Schampers [directeur Frans Hals museum].

.,...................................................................................................
 
 
  Twee van de zes schilderijen:  2e van links en 3e van links een Dussaert 'Vrolijk gezelschap' of 'Drinkgelag' en 'Weega 'Straatmuzikanten'

foto's © paul kriele,  16 september 2008.
Voor die heling viel toen op zaterdagavond  12 september 2008 een politietam het landgoed van Hans van Meesen aan de Engelsedijk in Orthen binnen op zoek naar de kunstwerken. Maar er werd niets gevonden, maar  naar verhouding werden die avond wel dure spullen mee genomen waaronder een motor en een luxe auto. 
  Links: Rob en onder vader Hans van Meesen.

foto © paul kriele,
8 november 2007 en 23 januari 2009 [l.].
 
Nu meldt het Brabants Dagblad  dat een van de verdachten in deze zaak de autohandelaar Walter W. aan de verkoop van de schilderijen € 350.000 heeft overgehouden..Dat maakt dat de Van Meesens op de claim van €800.000 die hen werd opgelegd € 350.000 gekort kan worden.  Advocaat Mark Teurlings die Rob bij stond en de advocaat die de regisseur  Hans van Meesen in dit spel bijstaat zullen proberen dat te bewerkstelligen. Toen was het Bram Moskowicz, maar hem is het  beroep als advocaat ontnomen.

Terug naar boven