Losgeld uit schilderijenroof Frans Halsmuseum terug door rechtszaak

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-03-2020 | Gewijzigd op: 23-11-2020
Rechtszaak over achtergehouden losgeld [één miljoen] uit schilderijenheling Frans Halsmuseum heeft effect
Van het losgeld van één miljoen, dat door een politie-infiltrant bij eenpseudo koop bij een van de daders van de uit het Frans Halsmuseum  gestolen vijf meesterwerken werd betaald, heeft Justitie in een rechtzaak [woensdag 25 maart 2020] alsnog de resterende acht ton weten op te eisen. [Overigens was dat geld door de politie gemarkeerd zodat het waardeloos was geworden.] 
ok werd al kort na de roof in september 2004, twee ton bij de twee Bossche helers Hans van M. en diens zoon R.vM. opgehaald. Die twee ton werd gezien als ontnemingsgeld, dwz geld dat verkregen was uit criminele activiteiten..]
De bezitter van die acht ton, Walter W., die aanvankelijk ontkende dat geld te bezitten, bekende later als getuige in de ontnemingszaak dat hij bij de heling betrokken was geweest.
In de rechtszaak zei de rechter dat het niet nodig was te weten of Water W. dat geld al of niet had ontvangen. Die resterende acht ton is voortgekomen uit heling van gestolen schilderijen en via het betalen van  losgeld [door een politie-infiltrant] moet dat  terug naar Justitie.  
Bron: Brabants Dagblad dd. 26 maart 2020.

Bericht van 7 februari 2020:  Nog een staartje volgt rondom 'Schilderijenheling Frans Halsmuseum' van 2008
De Nederlandse Staat probeert na bijna tien jaar alsnog geld [acht ton] terug te vorderen die aan de heling van vijf schilderijen van Fans Hals is blijven hangen. Dat deel van het losgeld van € 1 miljoen zou nog kunnen zitten bij de Vlaamse autohandelaar Walter M. Die zei eerder niets van dat bedrag bezitten en werd daarom vrijgesproken, maar kwam daar later op terug en zei dat hij toch 3,5 ton aan die heling verdien had. Justitie wist toen voor € 1 miljoen de gestolen schilderijen in Boxtel terug te kopen. Maar van het losgeld werd maar twee ton teruggevonden. Dat meldt het Brabants Dagblad dd. 07022020.

In die geruchtmakende helingszaak [zie artikel hieronder] speelde de bekende Bosschenaren Hans en diens zoon Rob van M. een hoofdrol bij de verhandeling van de kostbare stukken. Zij bezaten een groot deel van dat losgeld, zo vermoedde de politie. Daarom werd er in en om hun woonverblijf aan de Engelsedijk in Orthen, bij een inval op 8 september 2008, kostbare spullen in beslag genomen[ motoren en een dure auto]. De rechtbak heeft echter bijeen uitspraak in 2017 de eerder aan hen opgelegde eis van terugbetaling van de acht ton losgeld ingetrokken. Advocaten van Walter M. zeggen dat de zaak, die in 2010 speelde, na 14 jaar is verjaard. Maar omdat de schilderijen later [2008] zijn teruggekocht, speelt dat argument niet aldus een woordvoerder van Justitie. Hans en Rob van M. hebben intussen wel elk hun straf, drie jaar en resp. acht maanden uitgezeten. Hans van M. werd toen verdedigd door de toenmalige advocaat Bram Moszkovicz…en Rob van M. door mr Mark Teurlings.

 Zie ook artikel dd. 16 -9-2008 'Gestolen Vlaamse Meesters ..' met foto's van de vijf schilderijen van Frans Hals

Voorgaande artikel  dd. 6 januari 2010 Uitstel zaak 'Schilderijen heling Frans Hals museum'.


Vader Hans van Meesen op wiens erf op 13 september 2008 - naar aanleiding van de heling - als borg enkele kostbare goederen, zoals motoren en sportwagens, in beslag werden genomen.
foto © paul kriele,  8 november 2007.
Raadsman van Van Meesen sr. Bram Moszkovicz.

foto © paul kriele, 1 april 2009.
Zoon Rob van M. die op het erf van vader Hans van M. woont.
foto © paul krie,23 december 2009
Raadsman van Rob van M.n Mark Teulings.
foto © paul kriele, 1 april 2009

Vanmorgen - dinsdag 6 januari 2010 - was in het Paleis van Justitie de eerste echte behandeling gepland rond de verdachten van de heling van 5 schilderijen uit het Frans Halsmuseum [2002].
In die zaak zou de officier van Justitie Lukowski met zijn requisitor komen en de advocaten van de resp. vijf verdachten hun pleidooi houden. Onder hen is de raadsman van Hans van Meesen Bram Moszkovicz en Mark Teurlings die de raadsman is van Rob van Meesen. 
Zij hebben voor verder onderzoek van de bewijslast* om drie maanden uitstel gevraagd en gekregen.  

* bewijslast
Op de regiezitting van 24 een 25 november 2009 is gebleken, dat Justitie de TAB [telefoonafluistergesprekken] heeft  of had bewaard. Daarover liep de discussie nogal op omdat eerst wel en toen weer niet die gesprekken zouden zijn bewaard.
Advocaat Moszkowicz op die zititng: 'Als ze dan toch bewaard zijn,[ zoals uiteindelijk bleek], dan willen we ze ook graag kunnen afluisteren'.
Dat was de aanleiding tot dit uitgebreider onderzoek, waarmee de raadsmannen, blijkbaar op 6 januari 2010 nog niet klaar waren.
Intussen heeft mr. Moszkowicz twee faxberichten tussen die stukken ontdekt die niet bij de bewijslast [mogen] horen. Dergelijke stukke hadden niet bewaard mogen worden, omdat ze een kontakt vastlegden tussen de verdachte [Hans van Meesen] en diens raadman.

Terug naar boven