Zoeken
Straffen tegen de Van Meesens in schilderijenroof
Printerversie |
............. | Hierboven: Vader Hans [54] en zoon Rob [24] van M. zijn in de zaak van de schilderijenheling van het Frans Halsmuseum een gevangenisstraf opgelegd van resp. 18 maanden en resp. bijna twee jaar. Links: De Bossche kunstverzamelaar Ron de Vries gaat - ook voorlopig - 18 maanden de cel in. De Boxtelnaar H.R., waar de transactie in 2008 plaats vond, kreeg 180 uur werkstraf. foto's © paul kriele, 8 november 2007, 23 januari 2009[l-boven] en 1 april 2009 [l]. |
Vanmorgen 14 april 2010 heeft de Bossche rechtbank in de helingszaak van vijf ‘Frans Hals schilderijen’ tegen Hans van Meesen en diens zoon Rob 18 maanden resp. bijna twee jaar gevangenisstraf opgelegd. De rechter achtte bewezen dat er op het landgoed van de Van Meesens geld [een ton] en spullen lagen die afkomstig zijn van en/of gerelateerd waren aan die heling. Vader Hans werd eerder gezien als het brein/regisseur achter deze helingszaak. Maar een reeds beschreven strafblad speelde bij de strafoplegging mede een rol.
Nu is diens zoon Rob, van wie bewezen werd dat hij de kunstwerken aan de politie-infiltrant heeft aangeboden, de hoofdschuldige. Vandaar dat hem de hoogste straf 22½ maand is opgelegd.
Rob woonde ten tijde van de helingszaak en de inval door de politie op zaterdag 12 september 2008 op vaders landgoed aan de Engelsedijk. De straf is anderhalf jaar minder dan eerder werd geëist.
De Bosschenaar Ron de Vries [71 jr.] speelde als kunstverzamelaar rond de transactie van het verhandelen van de 17e eeuwse werken [Jan Steen, Ostade, Dussaert] een belangrijke rol en kreeg ook 18 maanden.
De Boxtelnaar H.R., in wiens huis aan de Baanderherenweg op 12 september 2008 de transactie aan een pseudokoper plaatsvond, kreeg 180 uur werkstraf opgelegd en 6 maanden voorwaardelijk [ipv 18 maanden] en een proeftijd van 2 jaar.
Een andere hoofdpersoon, de 40-jarige autohandelaar Walter W. uit Neerpelt, komt ongeschonden uit deze affaire.
De raadsheren van de verdachten brachten in dat de procedures [afluisteren en het volgen van taps en het valselijk gebruik maken van anonieme informatie en het liegen door een politieambtenaar] niet zuiver is gebeurd. Daardoor vallen sommige straffen 25% lager uit dan was geëist.
Twee raadsheren gaan in beroep, te weten Mark Teurlings voor Rob van M. en Esther Vroegh van de 'Boxtelnaar' H.R.. De reden is de hierboven vernoemde aspecten, ofwel dat de rechtbank vaststelde dat de politieambtenaar heeft gejokt in zijn getuigenverklaring en dat de problematiek van de geheimhoudingsgesprekken niet adequaat is opgelost.
Het is nog niet bekend of raadsheer Bram Moszkowicz voor Hans van Meesen in beroep gaat.
Terug naar boven