De affaires rond Hans van Meesen

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-06-2002 | Gewijzigd op: 23-11-2020
Hans van Meesen..

foto © paul kriele, 8 november 2007.
Hans van Meesen vertrekt naar Spanje 17 december 2008
Nieuwe afspraken met Bastion Oranje over publicatie 20 november 2007.
Hans vMeesen vindt straf buiten proporties  20 november 2007
Het leven hervat: Hans van Meesen 'Ik ben die ik ben'  den bosch, 4 januari 2007.
Politie was bang voor Hans van Meesen - 1 juli 2005
Van Meesen uiteindelijk vrij- 12 februari 2005
v.Meersen krijgt -geen - elektronisch huisarrest -26 september 2004
Strafvermindering voor Van Meesen/Scheepers -3 september 2004
Meesen vrij of toch niet..?-- 15 augustus 2004
Van Meesen maandje verlof - 16 juni 2004
Van Meesen even vrij - [22 april 2004]
Vijf jaar straf
Pleidooi Mosckowizc: buitenproportionele eis!
7 jaar tegen Hans van Meesen
Eerste zittingsdag zaak Van Meesen [7 oktober 2003]
Vlak voor zitting even vrij [29 september 2003]
Robbie wordt volwassen [16 augustus 2003]
Weer even vrij 10 juli 2003
Even vrij voor Communiefeestje [14 mei 2003]
Hans van Meesen -na korte vrijlating- opnieuw vast  -[25 april 2003]
Hans van Meesen vrij  [16 april 2003]
Recente zitting  [20 februari 2003]
Behandeling zaak in mei 2003
Arrest opnieuw verlengd [17 oktober 2002]
Arrest verlengd [18 september 2002]
Arrestatie Van Meesen [3 september 2002]
Link naar De Lange Ham  [tevens PdW]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achtergronden van de zaak:
Hoe sterk staat de zaak? - [26 april 2003]
Het gelijk van Hans van Meesen [interview met MiekevSchijndel op 15 januari 2003]
Reactie Hans van Meesen
Reactie Annemiek 'Miek'van Schijndel
Angstig avontuur bij bezoek aan Van Meesen
----------------------------------------------------
Hans van Meesen vertrekt naar Spanje 17 december 2008
Na de recente rechtzaken rond de heling van vijf  17e eeuwse schilderijen,  de vastzetting van Hans van Meesen vanaf 13 september 2008, zijn vrijlating in oktober 2008, lijkt het erop of Van Meesen Nederland de rug toekeert.  Hij is niet echt ingenomen met de pers, laat staan met de politie. De pers verwijt hij een verkeerde voorstelling van zaken.
De politie heeft hem spullen  [auto's en motoren] afhandig gemaakt die in waarde niet in verhouding staan tot de schilderijen zo liet hij Bastion Oranje eerder weten.
Van Meesen vertelde ook dat hij het programm van RTL Boulevard van 16 december 2008 lhelemaal niks vond.
Kortom, aldus de zakenman die zegt voorlopig even rust te willen nemen.
Vorheen deed Van Meesen als Meesy's bv. zaken in onroerend goed,  zoals recreatieparken en jachthavens, maar nu even niet, aldus Van Meesen woensdag 17 december 2008.
Wat dan wel?  Van Meesen overweegt naa Spanje te vertrekken. 'Ze zitten me teveel op mijn dak.. Ik kan mijn naam in Nederland niet meer verkopen.' Dat begrijpt dus nu ook de man die door enkele affaires  in het nieuws kwam.
Wat hij in Spanje gaat doen is nog niet bekend.
Dat moet ik nog even bekijken Ik weet het niet precies, aldus de zaknman die we ontmoetten na een inkoop voor diens zoon Rob die op 16 december 2008 vrijkwam , na 3 maanden gevangenis in Grave. Bij het afscheid zert hij de pers nog een keer bijeen te willen roepen om hen eens precies over de zaak te informeren..

Afspraken met Bastion Oranje over publicatie  20 november 2007.
In oktober 2007 benaderde Hans van Meesen opnieuw Bastion Oranje omdat ie zakelijk gezien last bleef houden van de site waarop zijn hele hebben en houwen staat afgedrukt. 
De afspraak luidde na enkele gesprekken, dat Bastion Oranje zijn levensverhaal zal noteren. Door publicatie van Van Meesens jeugd zou de lezer een betere/andere kijk krijgen op de persoon Hans van Meesen.

Hans van Meesen : ‘voor te weinig te zwaar gestraft’ 
Hans van Meesen die in 2003 – eerst tot 7 en na hoger beroep tot 4 jaar - gevangenisstraf* werd veroordeeld, vindt dat ie te zwaar is gestraft. ‘Eerst was er nog wiet en drugs in beeld, maar uiteindelijk bleef intimidatie als aanklacht over,’ redeneert ie. Na aandringen geeft ie toe lid te ’zijn geweest van een criminele organisatie,’ zoals de aanklacht luidde en illegaal vrouwen in dienst te hebben gehad.‘Van dat laatste was ik aanvankelijk niet op de hoogte, omdat deze drie Thaise dames bij een Chinese zakenman [R.T.] in dienst waren. Die man had me van de status van deze masseuses niet op de hoogte gesteld.’ 
Met dit excuus ontwijkt Van Meesen de verantwoordelijkheid die er op elke werkgever blijft bestaan.
Noot Strafeis: Vanaf 2 september 2002 zat Van Meesen vast. In 10 februari 2005 kwam hij vrij na effectief 2 jaar en acht maanden vast te hebben gezeten.  

‘Die gediplomeerde masseuses deden hun werk perfect. Het zaakje liep als een trein. Toen bleek dat ze illegaal waren, zat ik in ene keer in de vrouwenhandel. Die Chinees kon overleggen dat het zijn bedrijf was en die dames van hem waren’, aldus een wat naïeve en nog steeds verbaasde Van Meesen.   ‘Tja, wat is nou intimidatie ? Ik ben altijd zo geweest, een straatuniversiteit. Ik praat anders als een ander. Dat heb ik altijd gedaan. De wet legt het heel netjes uit, maar ik ben ruw in mijn mond. Ik zeg: Ge moet wel woord houden anders klap ik je zo om je oortjes. Dat is mijn taalgebruik. Daar heeft nog nooit iemand wat van gezegd.’.  
Toen kwamen ze in een over het parkeren van mij auto. Ik zei: ‘Moet je eens luisteren. Dat heb ik van jongs af aan gedaan. Dat was niks nieuws. Ik heb verbalen jongen. Kamers vol verbalen ! Want als ze me op de stoep zagen staan, dan zei ik: Jongens schrijf maar. Dat heb ik liever dan dat er krassen op mijn auto’s komen.’En al schouderophalend: ’Al die zaken dat is uit een verleden wat niet klopt.’ Uit dat verleden, zo geeft Van Meesen toe, toen ik portiers voor me liet werken, was ik wel wat losjes met mijn handen. Maar wat mijn grootste fout is geweest, ik zag het niet. Ik kon iedereen voor me laten lopen en zo wat zaakjes regelen. De een zat met portiers en de ander zat in de rommel en die weer daar in. Daar ritselde en regelde ik wel wat in. 
Op mijn 35ste, toen ik eenmaal goed verdiende, heb ik de handdoek in de ring gegooid. Toen besloot ik: ik heb het gehad, ik neem geen risico’s meer. Dat wil niet zeggen dat ik heilig was. Nee, dat niet, maar ik liep op het randje. Dus je kunt over die streep gaan. Dan ga je te ver. Ik ben nooit over die streep heengegaan. Snap je.‘ 
‘In de tijd dat ik in het onroerend goed terecht kwam en meer dan een miljoen verdiende, wat deden die lui? Die gingen kijken of ik nog portiers had lopen aan protectie deed. ..! Dat vind ik wel zo stom.’   Opgebouwd verleden
’Toen ik er een streep onder had gezet wist ik al, dat ze al drie jaar achter me aanzaten. Dat is eigenlijk niet toegestaan. Maar ik weet wel hoe dat kwam.’  Noot recherche-onderzoek: Uit een interview indertijd met rechercheur T.van Loenhout bleek, dat Van Meesen al vanaf 1999 bij politie en Justitie in het vizier was. 
Dan legt Van Meesen uit dat door een alerte transactie met de pandjes in de Schilderstraat, hij aardig wat geld heeft verdiend, Zijn gewiekste zakelijkheid was tot ongenoegen van de gemeente. Maar Van Meesen was de ambtenaren gewoon te slim af. Daarop kwamen de rellen in de Graafsewijk waar ik part noch deel aan had maar waar hij, na de schietpartij op Pierre Bouleij * wel uit medeleven zijn gezicht liet zien. 
Bovendien kwam hij tussenbeide toen supporters en andere relschoppers de pers te lijf wilden gaan Van Meesen nam het voor de journalisten op zo is zijn relaas nog steeds, omdat ie vindt en vond dat ze hun werk deden.
Maar ik ben nooit naar de Graafsewijk gegaan. 
*Noot rellen Graafsewijk: De dodelijke schietpartij in het huis van Pierre Bouleij van 16 december 2000, leidde tot de lellen in de Graafsewijk die 3 dagen aanhielden. 
Foute burgemeester Rombouts
Ondanks dat ie zegt zich er niet mee bemoeid te hebben, heeft ie er wel een uitgesproken mening over.
‘Burgemeester Rombouts heeft een inschattingsfout gemaakt omdat hij meteen al wist hoe het incident gebeurd was. Dat had ie niet mogen doen.
Zijn tweede fout was dat ie eerder aan de bewoners van de Graafsewjjk had moeten uitleggen hoe het precies in elkaar zat, dat ie een schattingsfout gemaakt had. Dat had ie eerlijk moeten erkennen. Voor mij heeft ie als burgemeester gefaald.
En stellig beweert Van Meesen dat ‘..die rellen niet uit de Graafsewijk kwamen, die kwamen van buiten af.’Van Meesen is over die gebeurtenis in een kwaad daglicht geplaatst. Toen werd er over een automaten handelaar geschreven en iemand die jongelui hielp met sportschoenen en kleren en dit en dat. En ook nog wat met wietzolders had… .
Je snapt toch wel als ik iets aanpak dat ik het groots doe. Zo ver gaat mijn verstand nog wel. Ik heb wel mensen geholpen die bij mij trainden en als iemand geen geld had Ja dan gaf ik zo’n jongen een trainingspakje.  Noot sportschool: Van Meesen had boven Karwei in de Sumatrastraat de sportschool Spierings. 
Van Meesen vindt nog steeds dat van hem een verkeerd beeld is neergezet. ‘Het zaakje is erg opgeblazen. Bepaalde journalisten vonden toen ook al dat het stonk. Maar ik was gewoon aan de beurt. Toen Justitie mij kwamen ophalen dacht ik: Nou, het zal wel. Laat ze maar kommen. Ik had Moszkowicz en ik had Knoops als advocaat. Die zeiden: Als dit in Amsterdam was gebeurd, was je er nooit voor veroordeeld geweest. Neem bijv het lidmaatschap van een criminele organisatie. Ze stelden mij voor als de leider van de maffia. Overal zijn huiszoekingen gedaan. Er is nooit een wapen bij mij gevonden. 
En wat betreft die zogenaamde soldaten die ik in dienst had… . Is er een moord gepleegd of iemand neergeschoten ?De krant gaf met een weegschaal nog eens duidelijk weer wat ik wel en wat ik niet had gedaan en is het nu dit of is het dat. Mijn advocaten hebben er dus echt wel doorheen geprikt.’

Gesprek met Hans van Meesen [voorjaar 2007]
Om het nieuwe jaar goed te beginnen ging Hans van Meesen een gesprek aan met Bastion Oranje. Dat was ook uit eigen belang, want wat er zakelijk ook gebeurt, men gaat eerst googlen om te kijken wie die Van Meesen eigenlijk wel is. 
Van Meesen laat herhaalde malen merken dat ie last heeft van datgene wat op internet [site Bastion Oranje] over hem geschreven staat nav de rechtszaak uit 2003. Niet dat ie de pers iets kwalijk neemt. ‘Ze hebben de feiten goed weergegeven en als persoon ben ik er niet negatief uitgekomenVan Meesen vertelt relaxt en soms gehinderd door een rinkelend mobieltje achter een glas water. Voor het gesprek heeft de man van drie huwelijken zijn zoon Rob meegenomen. Daar, in hotel Central, vertelt hij over - de - uiteindelijk vier jaar - gevangenisstraf die het gerechtshof hem op 24 oktober 2003 heeft opgelegd. Dat was ontrecht, zegt ie nu. Daarmee duidt hij op de zwaarte van de eis [7 jaar] en dat daarbij ook nog oude zaken uit zijn jeugd zijn meegerekend. 

Hans van Meesen ‘Ik ben die ik ben’ 4 januari 2007.  Hans van Meesen sprak in het Nieuwe jaar met Bastion Oranje om zijn imago wat op te poetsen. Het zit hem dwars dat op die site nog steeds het relaas staat van de rechtszaak [augustus 2002], die leidde tot zijn detentie. Bovenal wil Van Meesen met zijn verhaal een beeld geven van zijn situatie en zijn plannen toelichten.
In zijn ondernemerschap zegt Van Meesen onder meer van die publicaties last te hebben. ‘Ik ben dan nog in de omstandigheid dat ik er redelijk goed bij zit, maar een werkloze burger met een minimum -uitkering kan niet eens zijn brommertje verzekeren of een krediet opnemen omdat elke bank in Nederland hem blokkeert.Als ik iets wil opzetten moet ik voor financiering naar het buitenland,’ aldus de ondernemer die de sportschool Spierings begon. In de jaren zette hij de inmiddels verkochte sauna Deshima op en in Sprang Capelle is bungalowpark Spranklaar in ontwikkeling. Verder heeft hij nog in gedachten om in de regio een 4-steren welness te beginnen, compleet met diëtiek, botoxen, beautysalon, fitness en massage. Om zijn ondernemersschap tot voorbeeld te stellen en omdat ie beseft dat sport jongeren beter vormt, wil hij ook een speciale sportschool voor probleemjongeren starten. Voor Bastion Oranje vertelde Van Meesen over zijn ervaringen en plannen.    

*Straf tegen Van Meesen Van Meesen zat vanaf september 2002 vast. De eis in september 2003 luidde 7 jaar. Dat werden er vijf en na hoger beroep vier. De beschuldiging luidde, lid criminele organisatie, tewerkstelling drie illegaal hier verblijvende Thaise vrouwen en intimidatie.Uiteindelijk heeft ie -effectief- 2 jaar en acht maanden vastgezeten. In februari 2005 kwam ie vrij.
Afrekening & bezinning
'Ik voel die gevangenisstraf wel als afrekening met mijn verleden, maar daar hadden ze dan veel eerder mee moeten komen en de zaken uit mijn jeugd moeten aanhalen.
Ik was op mijn 35ste uit een dal geklommen en probeerde op een goede manier zaken te doen en de projecten die ik had opgezet verder te ontwikkelen. Dat heeft blijkbaar jaloezie opgeroepen. Sommigen konden er blijkbaar niet tegen dat ik het gemaakt had. In dat licht vind ik het jammer dat dan in 2003 die afrekening kwam. Dat is voortgekomen uit een opstapeling van jaloezie.
Als ik toen wat beter had nagedacht dan had het zo niet gelopen. Dan was ik begonnen aan sponsoring van een hockeyclub bijvoorbeeld. of ik was gaan golven, zodat ik me in die kringen had kunnen verplaatsen. Maar ik ben een jongen van de straat. Ik ben die ik ben.  
Niet dat ik zo Rooms ben, ik ben geen lieverdje en ik ga ook wel eens tekeer, heb het hart voor op de tong liggen en was ook wel eens intimiderend bezig, maar met die gevangenisstraf van – uiteindelijk - vier jaar, hebben ze me genaaid. Ik ben er door Justitie in gelegd. Die zaak was één grote luchtballon. ‘Verkeerde aanpak Justitie
De kreet normen en waarden klinkt tegenwoordig overal nogal door. Maar daar is Justitie niet goed mee omgegaan. Ze hebben iets in elkaar geflanst wat niet op mij van toepassing was. Ik geloof in het Recht, maar als je het verkeerd toepast is het een lachertje. Tenminste zo heb ik het ervaren. Een eis van 7 jaar voor een grote mond en een hoop lucht, lees die verslagen er maar op na, dan zeg ik: het klopt niet.‘Toch vindt Van Meesen zelf het terecht dat ze hem ter verantwoording hebben geroepen, vanwege ‘mijn grote mond en dat ik altijd mijn auto ergens op de stoep zet. Maar dat doe ik al heel mijn leven. Ik voorkom er mee dat iemand uit jaloezie er krassen op zet. Kijk, een verbaal is dan nog goedkoper dan een beschadigde auto,’ aldus Van Meesen, die toegeeft dat ie wijzer is geworden en ook milder. ‘Ik ben nu eenmaal zo ondeugend. Iedereen is niet hetzelfde. Maar ik zal niet meer zo te keer gaan en zet voortaan mijn wagen netjes in de parkeergarage.‘

witte boorden
Met een dergelijk gedrag stel je je wel op een troon, was ons antwoord en dan zegt Van Meesen : ’Ja maar wie schaadt ik er mee. Ik doe het al van jongs af aan. Kijk eens naar die hoge heren, iemand die van adel is of een burgemeester. Als die een overtreding maken, wordt de zaak in de doofpot gestopt. ‘ 
Over burgemeesters gesproken..., Van Meesen vindt het volledig onterecht dat Rombouts bij zijn veroordeling in het Paleis van Justitie voor het personeel van het gerechtshof een grote taart liet bezorgen.Godfather Van Meesen

’Men zegt dat ik de Godfather ben. Omdat veel mensen bij mij komen om raad te vragen. Dat geef ik ze dan ook gewoon, maar dan ben je nog geen godfather. Zo iemand heeft soldaten in dienst en loopt met een pistool op zak. Dat heb ik niet. Dus wat is er dan aan de hand geweest?,’ vraagt Van Meesen zich af. ‘Ik heb wel eens iemand een klap op zijn kop gegeven, maar dat zijn heel andere dingen.. ‘.Bij zijn verhalen plaatst hij zelf de grens van 35 jaar: ‘In mijn jeugd liet ik me door bodybuilders vergezellen en toen had ik portiers in dienst en toen was ik wild. Dat was tot mijn 35ste, maar ik ben nu 52 ! Ik ben nu opa en vader van vier kinderen. Die heb ik 2,5 jaar moeten missen Twee ervan waren in 2003 twee tot drie jaar. Dat zijn belangrijke jaren in de opvoeding van een kind. Rob was 18 en Hans was 22.‘Ze beschuldigden mij van mensenhandel, maar ik had gewoon drie Chinezen in dienst en met drugs heb ik nog nooit iets te maken gehad. Ik vind het alleen vreemd dat je er in mag handelen, er zijn overal drugstores, maar je mag het niet roken. Dat is voor mij dan een lachertje. Als ik er in gehandeld had, dan zou ik nu wel schat en schatrijk zijn geweest, want daar valt goed in te verdienen, aldus de vlotte verteller, die aangeeft dat ie zich meer op het onroerend goed heeft toegelegd.
‘Met die pandjes in de Schilderstraat heb ik anderhalf miljoenen verdiend [waar geprostitueerd werd, pk]. Met die aankoop was ik de gemeente toen te slim af.’ Waarom zou ik me dan om drugs druk maken als ik het met panden zo snel kan verdienen..?’'Kijk, ik was jong en zeg dingen nogal direct en hard. Bij tijd en wijle gedroeg ik me agressief, want ik heb het woord op de tong. Op mijn 20ste ben ik gaan trainen. De sportschool heeft me een stuk rustiger gemaakt. Door die training werkte ik aan mijn zelfvertrouwen,' vertelt de Bosschenaar die in zijn jeugd uitblonk in Teakwandoo.Opsluiting het meest deprimerend
Op de vraag of die straf hem tot bezinning heeft gebracht, zegt Van Meesen: ‘Waar ik me eige in vergist heb is in de mythe om mijn persoon. Als er iemand in de problemen zat dan werd er gezegd: ‘Ik stuur Van Meesen er wel op af.’ Dat heb ik niet goed in geschat Ik stond er niet bij stil dat door mijn imago men als eerste naar mij verwees. Ik had er mijn mannetjes voor. 
Dat ik daarop inging, kwam ook omdat ik het veel te druk had met mijn gamblehal, met de ontwikkeling van de jachthaven ‘de Lithse Ham’ en de recreatieplas. Ik had geen tijd om noch A noch B te kunnen zeggen’. 
Voor jongeren haalt een opsluiting weinig uit. Zet ze onder toezicht aan het werk, laat ze sporten of studeren. Dat geeft ze zelfvertrouwen. Maar in een opsluiting zie ik niet veel heil. 
Het meest deprimerend vond ik nog die 18 uur opsluiting tussen vier muren.Ik heb in die paar jaar veel gesport en getraind en ook veel gelezen over de geschiedenis van landen en volken. Zo'n stille opsluiting overleef je anders niet. Je moet wel erg gezonde hersens hebben om daar heelhuids uit te komen.
In die paar jaar dat ik er verbleef heb ik het met niemand aangelegd. Ik had er geen behoefte aan vriendschap. Toen ik er uit kwam zette ik er ook meteen een streep onder.
Eerst dacht ik er nog over uit Nederland te vertrekken, maar ik heb hier mijn aard en mijn kinderen. Toen ik eruit kwam waren het wel heel andere kinderen geworden. Dat heeft nog diepere wonden in me geslagen dan mijn detentie. 
En het feit dat ik sauna Deshima moest verkopen. Dat was mijn kind. Dat ik de sauna heb moeten weg doen, tastte ook nog eens mijn trots aan.
Waar ik last van had en nog steeds heb is, dat ze steeds naar mijn verleden wijzen. En dat mensen mij kennen van de verhalen en van horen zeggen. Daarom ga ik dit gesprek met Bastion Oranje aan om mijzelf eens van de andere kant te laten zien wie ik werkelijk ben.’Zakelijke plannen   
'Ik was gelukkig in staat om weer uit dat dal te komen, maar iemand in de bijstand of met een minimumloon heeft het hard halen. Die wordt volledig geblokkeerd. Ik kan geen autoverzekering meer afsluiten of een krediet bij een Nederlandse bank krijgen. Daarvoor moet ik naar een Duitse of Spaanse bank. Gelukkig verkeer ik in een redelijke positie, maar iemand die er financieel slecht voor staat, kan niet eens opnieuw beginnen, laat staan dat ie zijn autootje of zijn brommeertje kan verzekeren. Dat is de ene kant van de zaak, maar in de berichtgeving komt er nooit iets positiefs van me over.' 'In de tijd van mijn Teakwandoschool steunde ik de jeugd zodat ze aan die sport konden beoefenen. Ik hielp oudere mensen en meer in deze tijd bezien heb ik Den Bosch internationaal op de kaart gezet met mijn sauna Deshima. Dat is een van de beste zaken in het land. Maar nu ik na anderhalf jaar los ben, zit ik nog steeds met banken en verzekeringen te stoeien, terwijl men zegt dat je moet kunnen terugkeren in de maatschappij... .'

Van Meesen wil verder. In Sprang Capelle is een recreatiehaven in ontwikkeling waar 42 bungalows zijn voorzien. Dan zijn er plannen om ergens in de regio een welness op te zetten met alles er op en er aan, zoals naast een sauna, beautysalons, fitness, diëtiek en botoxen. Maar wel vier sterren én betaalbaar, aldus de ondernemer.
Nog verder in gedachte loopt hij met een project voor de jeugd. Uit eigen ervaring weet ie dat sport goed is voor je conditie, je gezondheid en sportbeoefening je karakter vormt.
‘In de tijd dat ik aan bokssport deed voelde ik dat ik mijn energie kwijt kon. Maar sport geeft ook zelfvertrouwen en vormt een teamgeest. Die kansen zou ik jongeren, juist die krap bij kas zitten, in een sportaccommodatie willen aanbieden. Sport is beslist goed voor de jeugd, zeker voor de wat lastiger jongeren,' aldus de zakenman die sportschool Spierings oprichtte.   Feitelijk zou hij zijn levensverhaal op papier willen zetten. Ze hebben hem er al meermalen over benaderd. Van Meesen: Aan mijn verstand ontbreekt niets, ik kan me alles nog goed herinneren. Maar ik ben er eigenlijk nog niet aan toe.’   
Politie was bang voor Van Meesen - 1 juli 2005
Frappant is dat pas vier maanden na een zgn .diepte-interview met van Meesen een agent erkent dat de politie in wijde bochtjes om de Bosschenaar heen liepen. Het Brabants Dagblad publiceerde een diepte-interview [12 februari 2005] met de Bossche crimineel over zijn straf, de hechtenis en zijn frauduleus en intimiderend gedrag, waarvoor ie veroordeeld werd. Dat was vijf maanden voor zijn definitieve vrijlating in juli 2005.
Een rechercheur schreef een artikel in het Korpsblad van de politie Brabant-Noord met onthullende bekentenissen: advocaten die hun zakelijk belang zwaarder laten wegen dan de integriteitwaarden, of gemeenteambtenaren die bang zijn om te getuigen uit vrees voor intimidatie en represailles. Zelfs bij de politie waren agenten die niet op een melding afkwamen, omdat het om daden van, of uit de kring van Hans van Meesen ging..! 
Van Loenhout: Dit soort zware criminaliteit vraagt om meer specialiteit en deskundigheid. Daar kun je niet even een agentje of rechercheur op zetten, lijkt de chef van de recherche Van Loenhout te zeggen. 
bron: artikel rechercheur T.van Loenhout in Korpsblad Politie Brabant-Noord, juni 2005. Artikel is deel van onderzoek verricht in 2003 rond de Bossche crimineel Hans van Meesen. Van Loenhout zegt noch specifiek één dader, noch één geval, te hebben belicht. Zijn onderzoek betrof een langere periode dan een jaar. 
p.s. Wat Van Loenhout schrijft bevestigt de praat die in de jaren 1999 en 2000 de ronde ging over parkeerwachters die het fout parkeren door Van Meesen met zijn rode bolide tolereerden, agenten die bij een melding niet verschenen, of horecabazen en andere ondernemers die geen aangifte durfden doen, als zij gedupeerd waren door intimidatie en afpersing. Zij waagden het niet deze feiten bij de politie te melden. 
Hans van Meesen uiteindelijk vrij  den bosch, 12 februari 2005. 
Naar aanleiding van zijn vrijlating nam redacteur Ad Rijken [Brabants Dagblad] Hans van Meesen een interview af. Van Meesen kijkt niet om in wrok, maar vindt wel dat hem onrecht is aangedaan bijv. omdat hij als crimineel werd bestempeld. Bovendien vindt hij dat de gemeente op een veroordeling heeft aangestuurd. Dat soort dingen wil de 51-jarige ondernemer graag eens in een persoonlijk gesprek met burgemeester Rombouts uitspreken, zodat ze elkaar beter leren kennen.
Van Meesen lijkt - na vier jaar cel - wel iets te hebben geleerd. Hij gaat eerst de zaken op orde brengen. Als eerste werd van de beide zakelijke adviseurs afscheid genomen. Na de beslaglegging door fiscus en Justitie zijn er wat zaken [Bossche cafés en campings in Aalst en Ammerzoden] afgestoten.
Wat zijn gedrag betreft zal ie voortaan minder schreeuwen en eerst tot tien tellen wanneer hem onrecht wordt aangedaan en zal hij in plaats van intimiderend op te treden onmin eventueel met een rechtszaak oplossen. Maar het fout parkeren heeft ie nog steeds niet afgeleerd. Zijn zwarte Mercedes S5000 met Belgisch kenteken FI928 stond maandag 14 februari 2005 op het Anne Frankplein geparkeerd.
Als eerste richt Van Meesen zich op de uitbreiding van sauna Deshima met een beautycenter en eventueel een hotel. Maar gezien het elektronisch huisarrest gebeurt dat voorlopig nog overdag. Voorlopig moest Van Meesen ’s avonds nog binnenblijven.  

Van Meesen niet ‘vrij’27 september 2004.  
Het bericht over Van Meesen dat hem deze week ipv verblijf in een strafinrichting elektronisch huisarrest zal worden opgelegd is niet juist. Advocaat Moszkowicz is tegen de strafoplegging door het Bossche gerechtshof van 4 jaar in cassatie gegaan. Zolang dit beroep loopt blijft de 50-jarige ondernemer de hechtenis van 4 jaar gewoon uitzitten. Pas als de Hoge Raad uitspraak doet komt mogelijk elektronisch arrest in beeld. Waarschijnlijk loopt het eind van zijn hechtenis [november 2004] vooruit op de datum van die uitspraak.Van Meesen ‘vrij’   den bosch, 26 september 2004
Hans van Meesen zou deze week vrijkomen. Tenminste het bericht gaat dat zijn straf is omgezet in een elektronisch huisarrest. De 50-jarige zakenman, die op 2 september 2002 werd gearresteerd onder meer ivm afpersing, te werksteling van buitenlandse masseuse en lid criminele organisatie, mag dan zijn zaken, of van huis uit, of vanuit zijn kantoor in sauna Deshima leiden. Een dergelijke omzetting wordt vaak toegepast ivm zakelijke belangen en in het vooruitzicht van nog enkele maanden zitten. Van Meesen zou op 3 november 2004 vrij komen. Diens straf werd begin deze maand -na een hoger beroep [augustus 2004] - teruggebracht van 5 naar 4 jaar.Strafvermindering Van Meesen den bosch, 3 september 2004
Vooruitlopend op de uitspraak in Hoger Beroep is al bekend dat Hans van Meesen[50] vanmorgen 1 jaar minder heeft gekregen ipv de hem eerder opgelegde vijf jaar gevangenisstraf.
Zijn compagnon/adviseur Henk Scheepers kreeg  2 ipv vier jaar . Dat is 1,5 jaar minder dan de hem eerder opgelegd 30 maanden. Scheepers werd 15 augustus 2004 al op vrije voeten gesteld. Wat de motiveringen van het Bossche Gerechtshof zijn, zal later vanmiddag bericht worden.

Van Meesen vrij of toch niet ?15 augustus 2004  
Vrijdag 20 augustus 2004 wordt beslist of Hans van Meesen vrij komt of toch niet. Dan dient de Hoge Beroepszaak [tweede zitting] tegen de vijftigjarige Bosschenaar. De eigenaar van enkele Bossche café’s, sauna Deshima en massagesalons en van de voormalige pandjes voor raamprostitutie in de Schildersstraat werd december 2003 veroordeeld omdat hij fraude pleegde met de boekhouding, een organisatie leidde die vanuit de sauna aan de Kooikersweg met misdaad bezig was en daar ook illegale masseuses te werk had gesteld en via afpersing zaakjes regelde of rechtzette, al of niet met inzet van enkele zware jongens. 
In de eerste zitting speelde advocaat Moskowicz het erop, dat Van Meesen af en toe overspannen was en niet alles meer besefte wat er gebeurd was en ook wel eens harde taal gebruikte en/of over de hem ten laste gelegde feiten niet de verantwoordelijkheid droeg...
Bij zijn veroordeling hadden die argumenten geen succes bij de officier van Justitie mevrouw Klinkenbijl. Toch hoopt Moskowizc met het horen van enkele getuigen op verzachting van de straf die toen van zeven tot vijf jaar werd teruggebracht. De eis was zeven jaar. Van Meesens adviseur, de 42-jarige Henk Scheepers, kreeg 30 maanden [eis was vier jaar], maar is afgelopen vrijdag al op vrije voeten gesteld.
Eerder werden al uit misdaad verkregen gelden en goederen door Justitie en de Belastingen geconfisceerd.
Om zijn zaakjes te kunnen regelen is Van Meesen, die al vanaf september 2002 vast zit, al enige malen op verlof geweest. Achteraf blijkt dat sauna Deshima afgelopen voorjaar een maand dicht is geweest, maar dat het personeel zwijgplicht kreeg opgelegd [..].  Hans van Meesen maandje verlof  den bosch, 21 juni 2004
Hans van Meesen, de van belastingfraude en intimidatie tot vijf jaar cel veroordeelde Bosschenaar, is weer voor een maandje vrij. Het was van Justitie de vorige week geen verlaat verjaardagscadeau, maar een tegemoetkoming om enkele zaakjes af te kunnen wikkelen en orde op zaken te kunnen stellen. Van Meesen kreeg onlangs de belastingen op zijn dak die beslag legde op enkele roerende goederen ivm onterecht genoten winsten uit frauduleuze zaakjes.
Van Meesen kon, na de viering van zijn 50ste verjaardag [ 2 juni 2004], direct met zijn juridische adviseurs en boekhouders aan de slag. Hem resten in de gevangenis van Nieuwegein- van de vijf jaar opgelegde straf- nog viereneenhalfjaar, minus een voortijdige in vrijheidstelling. 
Van Meesen even vrij 
Van Meesen die voor vijf jaar zit opgesloten mag drie maanden zijn zaken op orde stellen Dat heeft de rechtbank woensdag 21 april 2004 bepaald nav de beslaglegging.

Beslaglegging op goederen van Van Meesen  22 april 2004
De fiscus laat beslag leggen op de inventaris van sauna Deshima en op rekeningen van Hans van Meesen. Van Meesen, een zakenman in horecapanden, eigenaar van Sauna Deshima en voormalig verhuurder van pandjes in de Schildersstraat werd vorig jaar oktober veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf vanwege intimidatie, frauduleuze boekhouding en te werkstelling van illegale masseuses. 
Die beslaglegging volgt op de uitspraak van de Officier van Justitie Klinkenbijl [requisitor dd. 8 oktober 2003] . Daarin stelde zij dat wederrechtelijk verkregen voordeel, ofwel winst uit crimineel zaken doen, zal worden teruggeeist. Van Meesen werd in dat proces ook als lid van een criminele organisatie, opererend vanuit sauna Deshima, gekwalificeerd.

Van Meesen 5 Scheepers 2,5 jaar - 24 oktober 2003
Tegen Hans van Meesen die in de stad en omgeving als ondernemer een schrikbewind heeft gevoerd en bovendien leider was van een criminele organisatie heeft de Bossche rechtbank vijf jaar gevangenisstraf opgelegd. Op alle feiten uit de dagvaarding - op een na - berust de veroordeling, ook het beschermen en te werkstellen van illegale Chinese [masseuses] Van Meesen die vanuit sauna Deshima opereerde heeft met zijn organisatie aangezet tot misdaad en zelf misdaden gepleegd, aldus rechter mr. Renneberg.
De 49-jarige Van Meesen deed dit alles bovendien uit winstbejag als gevolg waarvan de Staat schadevergoeding terugvordert. Op een punt -de bedreiging en bejegening tegen J. Kitselaar van de jachtwerf in Waalwijk - wordt de dagvaarding ingetrokken. Van Meesen moet nog wel aan Toerkoop Reisbureau Columbus bijna 4.000 euro terug betalen van een reis waarover hij ontevreden was.
Van Meesens financieel/juridisch adviseur Henk Scheepers is veroordeeld voor 30 maanden, dwz dat Scheepers onmiddellijk weer is vastgezet om zijn hechtenis verder uit te zitten. 

Pleidooi Mosczkowicz: straf Van Meesen buitenproportioneel!   8 oktober 2003
In zijn pleidooi -vanmorgen 11 oktober 2003 -stelde advocaat Mosckowicz de straf van 7 jaar: draconisch en buiten proportioneel. Daarmee zette hij uiteraard de toon van zijn verdediging. ‘Het lijkt erop of OM[Justitie] de lange duur van de hechtenis/ onderzoek met deze eis heeft willen verantwoorden om de burgers te doen begrijpen dat Van Meesen inderdaad van de maffia is. Die term gebruikte de Officier van Justitie mevrouw Klinkenbijl te vaak zij heeft daarmee nogal het onderzoek gekleurd,’ aldus de verdediger die ook sprak over een indicatieve wijze van onderzoeken wat vaak zonder redelijke grondslag gebeurde.
Mosckowizc bekritiseerde uiteraard de werkwijze: er werden zelfs na Van Meesens aanhouding nog strafbare feiten bij het onderzoek betrokken. Als voorbeeld besprak M. de jachtwerf Van de Heijden in Waalwijk die Van Meesen graag wilde hebben.Tegen verdachte bestonden wel vermoedens. Toch werd hij even buiten schot gehouden om het rechercheonderzoek [afluisteren/undercover] niet te verstoren.
Ook gebruikte het OM het strafrechterlijk financieel onderzoek [ Sfo] als breekijzer, terwijl er in feite nog geen verdenking tegen de verdachte bestond. Mosckowicz noemde hier de raamprostitutie in de Schildersstraat als voorbeeld. Burgemeester Rombouts nam het elimineren van de prostitutie in de Schildersstraat als speerpunt van zijn beleid. Volgens de advocaat heeft dat de volgorde van het onderzoek bepaald. Bovendien staat buiten kijf dat Rombouts besluit een reactie was op de handigheid van Van Meesen die voor de neus van de gemeente alle verdachte panden -op een na- in de Schildersstraat wist te kopen.
Merkwaardig stelde de raadsman van Van Meesen ook, dat naar verdenkingen werd toegewerkt! Het Om ging al rechercheren [augustus 2001] nog voordat de aanklacht in 2002 tegen Van Meesen werd ingediend. Als voorbeeld noemde hij de verdovende middelen uit welk onderzoek verder of niets mee is gedaan of waaruit niets uitkwam.
Voordat Mosckowizc aan de behandeling van alle feiten uit de dagvaarding toe kwam, stelde hij dat de ingezette recherche methoden buitenproportioneel zijn: er zijn informanten en afluisterpraktijk toegepast die normaal gesproken ingezet worden bij zware levensdelicten.

Mosckowizc vroeg de Officier in haar uiteindelijke eis deze buitenproportionele dwangmiddelen en de lange duur van het voorarrest te betrekken. Uitspraak volgt over 14 dagen. © paul kriele, 10 oktober 2003.
7 jaar tegen Hans van Meesen [Nieuwsbrief Bastion Oranje, 8 oktober 2003/16.45 uur]
De Officier van Justitie mevrouw Klinkenbijl eiste in haar requisitoir vanmiddag 7 jaar tegen Hans van Meesen voor alle feiten [intimidatie afpersingen ] en ook vanwege het lidmaatschap/bestuurder van een criminele organisatie. Van Meessen wordt als de peetvader gezien van een organisatie die opereert vanuit sauna Deshima!
Evenzo eiste ze tegen de juridisch adviseur - Henk Scheepers- 4 jaar voor twee feiten uit de dagvaarding en als lid van een criminele organisatie. Van de beslaglegging behoeft niets te worden teruggegeven.

Vanmorgen woensdag 8 oktober 2003- kwamen naast nog wat afpersingszaken [Truines, Geerdink en Van Wissink en van informant Jan Heulman] nog de persoonlijke intimidatie/afpersing aan de orde in het reisbureau van mevr.Van Maassen, bij wie Van Meesen voor 6.000 gulden een cruise had geboekt die hem in het geheel niet beviel maar ook niet betaald heeft. Later werd -onder intimidatie mbv Rogier van Ham en Gerard van de Coevering- en buiten de gangbare regels die reis herboekt. Van Meesen erkende de gang van zaken, maar niet dat er enige bedreiging noch afpersing in het spel zou zijn geweest.
Ook over het onderdak verlenen en het- uit winstbejag - te werk stellen van enkele Chinese illegale masseuses die in het pand Hinthamerstraat 114 bij Geert Scheepers inwoonden, hield Van Meesen zich buiten schot door te zeggen dat ie er niet van afwist en dat anderen dit soort zaakjes regelen.
Evenzo werd het gefoezel met een hernieuwd- onder dwang te tekenen- huurcontract met Steven Wang, die de meisjes in sauna Deshima te werk had gesteld, ontkend.

Alvorens met haar eis te komen gaf de officier mevrouw Klinkenbijl Van Meesen nog het compliment dat ie vecht voor zijn zaak, maar op de verkeerde manier.’U doet er goed aan ipv het personeel dat u nu adviseert, professionele krachten te zoeken. U zult een nieuwe start moeten maken, maar eerst gaan we met deze zaak afrekenen…’.
Tegen ‘de bestudeerde’ Henk Scheepers zei de officier dat hij beter had moeten weten. ‘In plaats van met Van Meesen in zijn frauduleuze praktijken te zijn meegegaan, had u hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.’
De officier benadrukte nog eens dat de houding van Van Meesen in de Bossche maatschappij een grote impact heeft gehad, maar zij legde ook een verwijt bij de politie die het zover had laten komen en niet eerder heeft ingegrepen.
Burgemeester Rombouts kreeg een sneer van de Officier van Justitie:’In plaats van een veel te kleine taart die hij de leden van Justitie gaf na de aanhouding van Van Meesen, kan hij zijn ambtenaren beter instrueren dat ze meewerken aan een getuigenverhoor wat ze nog steeds nalaten…’.
Tot slot stelde de Officier dat ze het wederrechtelijk verkregen voordeel dat Van Meesen heeft genoten, bij de rechtbank wil terugeisen.
Concretisering van feiten tegen Van Meesen -[Nieuwbsrief Bastion Oranje, 7 oktober 2003/20.00 uur]

Dinsdagmiddag 7 oktober 2003 maakten in het Paleis van Justitie acht van de negen punten uit de dagvaarding de aanklacht tegen zakenman Van Meesen wat concreter. Intimidaties tot zelfs bedreiging met een samouraizwaard. Die bedreigingen bleken uit de verbalen c.q. getuigenverklaringen van de benadeelden over wie gerapporteerd werd. Op een rijtje waren dat onder meer Van de Heijden & Walter die bij Van meesen een schuld hadden uitstaan, werkneemster Ursula Eekels die geld uit de kassa zou hebben genomen, de ziek thuisblijvende ass. bedrijfsleider van sauna Deshima Jan Willem Krijnen en de sexshopeigenaresse Anita Moerdijk die haar zaak op Hinthamerstraat 114 onder dwang moest verkopen. En nog wat afpersingszaken.
De officier van Justitie Klinkenbijl liet ook nog enkele afgeluisterde, maar voor de zaal onverstaanbare telefoongesprekken horen, waaruit het intimiderend gedrag van Van Meesen moest blijken. Het brute gedrag van verdachte was voor de officier herhaaldelijk aanleiding aan hem te vragen waarom hij telkens zo boos wordt en of hij begrijpt dat mensen zich door hem zo bedreigd/geïntimideerd kunnen voelen.
‘Ik ben altijd al zo geweest. Dat is mijn aard,’ reageerde de relax zittende de verdachte. Ik heb nu wel geleerd niet meer zo boos te worden,’ klonk het in de schoolklas van het Paleis.
Over de verklaring van getuige Beshir Ajad, eigenaar van de shoarmazaak El Amor in Hintham werd de rechtbank niet veel wijzer, ook al had deze pizzeriaman aangifte van bedreiging met een pistool [15 op 16 september 2002] gedaan. Ajad zou verder bij de onderhandeling over de huur van zijn zaak de vermeende intimidatie door òf eigenaresse òf was het Van Meesen? - dat vermoedde hij alleen maar- gebruikt hebben. Wellicht had hij - zo vroeg de rechter - bij die zakelijke gesprekken ook demonstratief een mes op tafel gelegd. Zo iets te suggereren was voor de snel aangebrande Beshir Ajad al verkeerd.
Bij al die aantijgingen uit de verbalen gehaald en opgelezen, wist Van Meesen en ook zijn juridisch adviseur Henk Scheepers steeds te zeggen, dat zij in die tijd zoveel zaken aan hun hoofd hadden, dat het moeilijk was alles specifiek te kunnen herinneren, dat hij [Van Meesen] emotioneel was en dat hij [Van Meesen] personeelszaken aan zijn personeel overlaat. 
In de strafzaak komt morgen – woensdag - de aanklacht ‘lid criminele organisatie’ aan de orde.
Mogelijk volgt ’s middags het requisitoir, eventueel vrijdag, afhankelijk of nog vier getuigen [o.a. belastingzaken] zullen worden opgetrommeld.Justitie [OM] niet echt sterk tegen Van Meesen- [Nieuwsbrief Bastion Oranje, dinsdag 7 oktober 2003/13.00 uur]
De eerste -van de geplande drie- zittingsdagen [dinsdag 7 oktober 2003/10.00 uur]die voor het proces tegen Hans Meesen zijn uitgetrokken, verliep niet echt vlot. Eerst al vertraagd door procedures, tussentijdse beraadslagingen, verzoeken om schorsing en een getuige die de Nederlandse taal niet machtig is. Pas bij het tweede getuigenverhoor [11.45 uur] kwam de film rond de 59-jarige Bossche zakenman, actief in de verhuur en het beheer van panden en etablissementen en ander onroerend goedzaken, scherper in beeld.
De aanklacht die rechter Renneberg voorlas bestaat uit circa negen punten [strekkend van 2000 –mei 2002]. Ze spitsten zich toe op: afpersing intimidatie [tot betaling van huur /schulden en/of van gestolen geld], deelname aan een criminele organisatie die als oogmerk had: mishandeling, afpersing en valsheid in geschrifte en tevens het te werk stellen/onderdak bieden aan illegalen.
Alle economische delicten waarvan Van Meesen beschuldigd werd, bleken voor dit proces niet opportuun, aldus de Officier van Justitie.
In de aantijgingen kwam het beeld van de grof scheldende,intimiderende en soms een samuraizwaard zwaaiende Van Meesen wel tot uiting. In de verhoren bleek er tot nu toe slechts een getuige die daadwerkelijk van Van Meesen [ ’t Pantoffeltje/oktober2001] een kopstoot had gekregen. Na het verhoor haastte de met verve acterende advocaat Moskowicz zich van deze –voor Van Meesen belastende getuige - in de breedste zin van het woord afstand te doen, zoals dat in vaktermen heet.  Markant was wel, zoals uit de verhoren bleek en in pers al was gebleken, dat de recherche zich juist onlangs had uitgesloofd om belastende verklaringen tegen Van Meesen los te krijgen.
De twee verdachten -Van Meesen en diens juridisch adviseur Henk Scheepers- zaten met hun raadslieden mevrouw Van de Voort en Moskowizc aan een tafeltje en op het balkon volgden achter glas de relaties en enkele kinderen uit de Spieringsfamilie de zaak. De zitting werd geleid door rechter mr. Renneberg met de officier van Justitie mevrouw M. Klinkenbijl als toeziend deskundige.

Vlak voor zitting even vrij  28 september 2003.
Vlak voor de definitieve zittingen die gepland staan voor 7, 9 en 10 oktober 2003, kwam Hans van Meesen in de week van 28 september 2003 weer even vrij. Dat was om wat zaken in orde te brengen. Op 7 oktober 2003 vindt dan uiteindelijk de eerste bijeenkomst van de rechtszaak tegen de nu 49-jarige Bosschenaar plaats in het Bossche Paleis van Justitie. Dat is ruim twee jaar na zijn arrestatie na zijn arrestatie op 3 september 2001. 
Verloop rechtszaak tegen Hans van Meesen -- [Nieuwsbrief Bastion Oranje, 20 augustus 2003]
Zaterdag 16 augustus 2003 stond van de 49-jarige Bossche ondernemer Hans van Meesen en ex-partner Mieke van Schijndel een gelukwens in het Brabants Dagblad voor hun zoon Rob die 18 jaar en dus volwassen werd. Voor deze gebeurtenis mocht Hans, die sedert 3 september 2002 vast zit, 1 dag naar huis.
De eerste regel dat ’Mama deze dag met jou niet mag beleven’ had te maken met het feit dat de familieleden - die geacht worden op enigerlei manier bij de zaak betrokken te zijn - elkaar niet visueel mogen ontmoeten, maar opbellen mag wel.
Hans komt bovendien begin september nog eens 5 dagen voor ‘zakelijke belangen’ met verlof. Zo laten welingelichte bronnen de Nieuwsbrief weten.
In september 2003 zal de rechter commissaris de eerste getuigen verhoren. Maar de zaak zelf komt inhoudelijk op 7, 9 en 10 oktober 2003 voor de rechtbank.

Weer even vrij 10 juli 2003
Vanwege het op orde brengen van zijn boekhouding en het actualiseren van zijn zakelijke kontakten is Hans van Meesen op 10 juli 2003 voor korte duur vrijgelaten. Ook de doop van zijn jongste dochter was voor de rechter aanleiding Van Meesen een week verlof te gunnen. Het verzoek werd ingediend door advocaat Moszkowicz die om een schorsing van de voorlopige hechtenis had gevraagd.
Hoewel de officier tegen was, ging de Raadkamer akkoord. De officier was bang dat Van Meesen in de korte in vrijheidstelling getuigen zou gaan beïnvloeden. ' Maar dat zou wel een erge stomme zet zijn,' aldus Moszkowicz.

Even vrij voor communiefeestje  12 mei 2003
Dinsdag 12 mei 2003 was er wederom een korte zitting van de Bossche raadkamer. Advocaat Moskowicz trachtte nog eens vrijlating voor zijn cliënt te bewerkstelligen. Maar daarop ging de rechter niet in. Wel mag Van Meesen in het weekeind van 17 en 18 mei 2003 het communiefeest van zijn kleindochter bijwonen.

Alsnog vastzetting Van Meesen 25 april 2003/12.00 uur 
De rechtbank heeft- donderdag 24 april 2003 -Hans van Meesen opnieuw vast gezet. Dat gebeurde na een beroep door de officier van Justitie die de zaak tegen de horecaondernemer aanspande. Het Hof heeft in haar afweging de belangen van de maatschappij belangrijker gevonden, dan het persoonlijk belang van Van Meesen om vrij rond te kunnen lopen, aldus de perschef P.R. Feith. Dus strafrechtelijk gaat de zaak voor het privé‑belang en heeft de rechtbank de vrijlating geschorst.
In de namiddag van 24 april 2003 diende het beroep voor de Raadkamer, die eerder Van Meesen voorlopig vrij liet om de verdachte gelegenheid te geven zijn zaakjes op orde te kunnen brengen. Dat gebeurde na herhaalde pogingen van advocaat Moskowicz. Hoewel deze zaak niet in het openbaar is behandeld komt het OM er toch mee naar buiten door de impact die de affaire op de gemeenschap heeft en omdat er al eerder over is gepubliceerd.  De Telegraaf besteedde vrijdagmorgen 25 april 2003 een tweekolommer aan 'de Bossche topcrimineel, multimiljonair en horecatycoon'.

De vanouds sensationeel schrijvende ochtendkrant profileert 'de karate-expert Van Meesen' ook als de bezitter van massagesalons [..] en stripteasetenten en amusementshallen in Antwerpen. De bekende anekdote over de bange parkeerwachters die '...met een boog om de limousine [..] van Hans heen lopen..' wordt ook weer voor de dag gehaald. In het artikel over de hernieuwde vastzetting laat de redactie Moskowicz zeggen '....dat er een ware hetze tegen zijn cliënt die wordt verdacht van mensensmokkel, handel in drugs en en afpersing, wordt gevoerd.'
Volgens die 'wakkere krant' zou door zijn vrijlating, de verdachte '..alle kans krijgen om sporen uit te wissen en getuigen onder druk kunnen zetten.' 

Commentaar B.O. :Dat lijkt vreemd, om alsnog - na een half jaar vastgezeten te hebben - daarmee [opnieuw] te beginnen..! Bovendien wordt je als verdachte, zeker als het om intimidatie gaat, aardig in de gaten gehouden. De veel geraadpleegde - Telegraaf schrijft zijn kolommen vol met suggestieve conclusies. 

Beroep vrijlating Van Meesen  24 april 2003.
Vandaag 24 april 2003 dient het hoger beroep dat de officier van Justitie heeft aangespannen tegen de vroegtijdige vrijlating van Hans van Meesen. Advocaat Moskowicz wist na herhaalde pogingen het afgelopen jaar ondernomen - uiteindelijk de Bossche horecaman – voorlopig - vrij te krijgen.
 Argument was: een persoonlijk belang voor de zakenman die café’s, een sauna en naast een gezin ook andere zaken belangen heeft. Die kregen de doorslag, afgewogen tegen het strafrechterlijk belang, aldus de motivering van de raadkamer op 14 april j.l. .Het is niet zeker of de uitslag van het beroep naar buiten komt en dat kan ook nog wel eens laat worden, aldus een van de voorlichters.  Hans van Meesen vrij-[Nieuwsbrief Bastion Oranje, 16 april 2003]   
Hans van Meesen is na een uitspraak maandag 14 april 2003 van de raadkamer voorlopig vrijgelaten. Die tussentijdse wending kwam dankzij advocaat Moskowicz die vrijlating had aangevraagd. Het motief waarvoor de raadkamer overstag ging was dat in een afweging de persoonlijke en zakelijke belangen, het een zwaarder woog dan het andere, aldus woordvoerder L. ter Burg.
Daarmee liet de raadkamer de strafzaak die door het OM tegen de 48-jarige zakenman is aangespannen even ondergeschikt aan Van Meesens zakenbelangen.
Omdat de officier van Justitie het daar niet mee eens is gaat het OM tegen de –voorlopige - vrijlating in beroep. Eind mei zou de eerstvolgende pro formazitting plaatsvinden.
Hans van Meesen werd op 3 september 2002 vastgezet onder meer op beschuldiging van fraude in de boekhouding en intimidatie bij het verkrijgen/aanhouden van onroerend goed met name in de horecawereld.
Opvallend is dat de raadkamer na vele eerdere pogingen nu wel zwicht voor de argumenten van advocaat Moskowicz. De zakelijke voortgang van de ondernemingen van Van Meesen, zoals café’s, kamerverhuur en verhuur van botenligplaatsen en zijn grootste bedrijfstak sauna Deshima zijn in de knel gekomen.

Reactie Van Meesen- 16 april 2003  
Mieke van Schijndel, die de zakenbelangen van Hans van Meesen heeft behartigd, zegt erg blij te zijn met Hans' vrijlating maar had het niet anders verwacht... ' Gisterenmiddag 15 april 2003 werd hij om 3 uur vrijgelaten en om 5 uur kwam ie thuis. Hij moest eerst even in de zon gaan zitten om bij te komen,’ vertelt Mieke, 'maar hij was heel erg gelukkig.'  
En hoe Hans reageerde verwoordt zij voor hem: 'Als ik bewust wat had gedaan of iemand pijn had gedaan, maar voor verbaal geweld dan zijn die zeven maanden [vastzetting van september 2002-april 2003] wel erg zwaar,’ had Hans gereageerd.
Hans had zich gisterenmiddag voorgenomen de volgende week de draad weer te willen oppakken: eerstens om de kinderen wat te ontlasten en de zaken weer in goede banen te gaan leiden en het een en ander te gaan regelen.’
‘Van de beschuldigingen staat alleen nog verbaal geweld overeind,’ zegt Mieke over de inhoud van de aanklacht waar de rechter zich eind mei 2003 op zal gaan richten. ‘Dat bezit van drugsbezit is al bij de eerste zitting van tafel geveegd. Dat kon de rechter niet waarmaken. Het was voor Hans onvoorstelbaar dat ie iets met drugs te doen gehad zou hebben. Hij heeft altijd een antipathie tegen drugs gehad.’
intimidaties
' En wat die intimidaties betreft: al de panden die Hans onder zich heeft gehad, de transacties daarvan zijn via een officiële makelaar verlopen. Wij denken dat de rechter heeft ingezien dat er een tijd van bezinning moest komen, ' aldus Mieke in een telefonische reactie.
Einzelgänger 
Hoewel ze op persoonlijke titel spreekt, zegt de ex van Van Meesen: 'In de eerste zittingen beweerde de rechter steeds dat Den Bosch bang zou zijn voor Hans. We kunnen u niet vrij laten rondlopen. Dat had de rechter als argument gebruikt voor de hechtenis.'   'Ik vermoed,' zegt Mieke over Hans vrijlating ,'Hans blijft de zaken in alle discretie doen. Ik denk dat hij een teruggetrokken leven gaat leiden. Het zal wel een Einzelgänger worden. Hij heeft zijn lesje geleerd.'  
Zij neemt het burgemeester Rombouts nog altijd kwalijk dat die op 3 september 2003 naar het Paleis van Justitie een taart stuurde, zo blij dat ie was over ' ...de vastzetting van de grootste crimineel van Den Bosch.'  
Mieke: 'De burgemeester moet aan politiek doen en hij mag niet op de stoel van de rechter gaan zitten. Rombouts heeft dat al vader geflikt. Door zijn botte reacties zijn ook de rellen in de Graafsewijk ontstaan....'. 
Nauwelijks opvallend en toch herkenbaar, een Kleintje tussen de felicitaties. [Brabants Dagblad, 25 februari 2003].


singeltje Ma ma'
Bovenstaande advertentie is niet de enige steun die Van Meesen van zijn familie krijgt. Eerder heeft hij een singeltje opgenomen met het liedje Ma ma. Dat realiseerde een vriend van hem om het af en toe eens af te draaien als ie gevangen zat... In welke studio het plaatje werd opgenomen is ons niet bekend.
-------------------------------------------

Recente -pro forma- zitting  20 februari 2003
Op donderdag 20 februari 2003 was er opnieuw een formele zitting rond Hans van Meesen, de Bosschenaar die verdacht wordt van te werkstelling van illegale werknemers, van intimidatie en fraude met de boekhouding.
Een van de aanklachten is aanzienlijk verzwakt, zo blijkt uit een verslag van het Brabants Dagblad [21-2-2002]. Meesen heeft zich niet ingelaten met soft drugs. Dat sluit aan bij wat zijn ex-vriendin Mieke van Schijndel voor Bastion Oranje heeft verteld: ‘Als Hans maar zag dat iemand met drugs bezig was dan kon hij in woede uitbarsten. Hans heeft nimmer in drugs gedaan,‘ aldus zijn zakenrelatie.
Van de andere kant zegt de officier van Justitie bewijzen in handen te hebben dat er sprake was van intimidatie. Dat zijn op zich lichte gevallen, maar tezamen maken zij de aanklacht sterker, aldus officier Klinkenbijl. De recherche heeft de afgelopen maanden alle kontakten die er tussen Van Meesen en zijn huurders [bootsteigers en kamerverhuur] bestonden nageplozen.
Uit de boekhouding [de juridisch adviseur van Van Meesen zit ook vast] blijkt dat er sprake is van valsheid in geschrifte.
Advocaat Moszkowicz vindt de zaak overtrokken. ‘Het Openbaar Ministerie tracht aan de hand van peanuts het beeld van een boef te versterken,’ aldus de advocaat. Diens verzoek om schorsing werd opnieuw niet gehonoreerd. Justitie voorlichting heeft eerder aangekondigd dat eind mei 2003 de zaak inhoudelijk wordt behandeld.-------------------
Behandeling zaak Van Meesen -[Nieuwsbrief Bastion oranje, 6 januari 2003]
Hans van Meesen komt waarschijnlijk eind mei 2003 pas echt voor de rechtbank. Dat maakt persofficier van Justitie Bos bekend.
Begin december 2002 was er een zgn pro-formazitting. Toen kreeg de rechter tot februari de tijd om nog enkele aanvullende verhoren te doen en bewijsmateriaal uit België te laten overkomen.
Van Meesen wordt ervan beschuldigd fraude te hebben gepleegd, zowel in de financiële boekhoudkundig als door het te werk stellen van –buitenlandse-vrouwen. Ook zou hij tegenover horecaondernemers intimiderend gedrag hebben vertoond.
In de boekhouding van Bossche ondernemers staat, volgens een anonieme bron, duizenden guldens als omzet geboekt wat in feite zwartgeld is dat aan Van Meesen moest worden afgedragen.
In februari volgt de 2e pro formazitting en eind mei 2003 de definitieve aanklacht tegen de 48-jarigeBoschenaar, beter bekend als Hans Spierings.Opnieuw verlenging Van Meesen - [Nieuwsbrief Bastion Oranje, 15 november 2002]= 
Aan Hans van Meesen, de Bossche horecaondernemer die vastzit als verdachte van intimidatie en gerommel met buitenlandse werknemers en boekhouding, is door de Raadmaker opnieuw verlenging opgelegd van zijn arrest.
Die verlenging [30 dagen] is voorlopig niet de laatste van zijn in hechtenisneming. Na de in totaal 110 dagen termijn, moet er een zitting volgen, een zgn. pro forma-zitting zoals de procedure bij het Openbaar Ministerie voorschrijft.
Op dat moment bestaat er wederom weinig kans dat Van Meesen vrijkomt want de officier van Justitie kan om een aanvullend [technisch] onderzoek vragen. Dat betekent een uitloop naar een tweede proforma-zitting. En dan is het inmiddels 2003. 
Het betekent wel dat de aanklagers van goede huize moeten komen. Feitelijk zijn ze nog steeds gebrand op stille getuigen…  
-------
Van Meesen nog langer vast- [Nieuwsbrief Bastion oranje, 17 oktober 2002]  
Het arrest van Hans van Meesen is wederom met 30 dagen verlengd. De 48-jarige Bosschenaar wordt verdacht van intimidatie en fraude met de boekhouding en met illegale werknemers. Om die reden werd hij op 3 september 2002 gearresteerd.
Ook zijn zakelijk- en juridisch adviseur Henk Scheepers zit nog vast.
De raadkamer ging woensdag 16 oktober 2002 niet in op het verzoek tot schorsing door Van Meesens advocaat Moskowicz die zijn cliënt om zakelijke belangen wil vrijlaten. Het arrest kan, gezien vanaf de eerste zitting, tot 101 dagen oplopen. Dan vindt er –als het lopende onderzoek nog niet rond is - een zgn. pro formazitting plaats en is het aan de officier van Justitie om te bepalen: of vrijlating, of een diepgaander onderzoek.   
Van Meesen nog vast -[Nieuwsbrief Bastion Oranje, 18 september 2002]   
Hans van Meesen, de grote Bossche horecabaas, diens voorarrest is nog eens met 30 dagen verlengd.Vorige week verscheen hij voor de Raadkamer. Ondanks pleidooi van advocaat Moskowicz achtte de Raadmaker er geen bezwaar tegen de vasthouding te verlengen.
Van Meesen, die vanaf 3 september 2002 vast zit, wordt verdacht van frauduleuze boekhouding en intimidatie bij het verkrijgen van onroerend goed.  

Van Meesen in arrest-  3 september 2002/12.30 uur
Hans van Meesen blijkt de criminele zakenman te zijn die door de Bossche politie vanmorgen is gearresteerd. Deze 48-jarige Bosschenaar, van wie familielijnen naar Ammerzoden lieden, bewust van naam veranderd [stiefvader], wordt door velen zakelijk gerespecteerd, maar in de privé-sfeer gemeden.Ook zijn juridisch adviseur Henk Scheepers zou vast zitten.
Uit het geboortejaar 1954, de bezittingen in Den Bosch en Ammerzoden, een zakenadres in België en het omgaan met illegale werknemers concluderen ook zijn naaste vrienden dat de arrestatie van Van Meesen niet als een donderslag bij heldere hemel komt vallen.
Bovendien zij alle zakenadressen [feestcafé Fortuyn ,sportschool Spierings en sauna Deshima] telefonisch onbereikbaar….Ook de juridisch adviseur Henk Scheepers kon hierdoor niet gevonden worden.  
Overigens wordt in het rijtje beschuldigingen ook verwezen naar de gemeente die door onderlinge transacties met Van Meesen deals zou sluiten. In ruil voor het stoppen van de raamprostitutie en het van de hand doen [lucratieve verkoop] van de panden in de Schildersstraat krijgt de zakenman meer ruimte [gunsten] om elders opnieuw met een zaak te beginnen. Verwezen wordt naar aanpassingen van het bestemmingsplan en ruimere interpretatie van gemeentelijke regels.  
Van de massagesalon in de Hinthamerstraat is dan wel het bord van de gevel gehaald, maar de handelingen gaan onverminderd voort, zegt ingewijden. Privé:
‘Het is een slimme zakenman. De als geboren Hans Spierings is vanuit het straatvechten [Nederlands kampioen Teak-wondo], gambling in de Belgische bokssport en de speelautomatenbranche in Antwerpen rijk geworden. Daar heeft hij met gokopbrengsten [gambling hall's] veel geld verdiend, aldus M.


Angstig avontuur tijdens bezoek aan Van Meesen -  27 september 2002
 
Vrijdagmiddag 27 september 2002 ben ik bij de familie Van Meesen op bezoek geweest. Inderdaad familie inderdaad, want hoewel ik een uitnodiging had van dochter Elise, waren bij dat gesprek in de sauna Deshima aan de Kooikersweg vier à 6 man aanwezig: behalve Elise, moeder Fien, tweelingbroer Richard en nog een stevige mijnheer en een medewerkster.
Dat allemaal opgepakt in een krap kantoortje. 

Elise en ik zaten aan een soort keukentafel tegenover elkaar. Moeder Fien souffleerde en gaf wat sneren op de achtergrond en tweelingbroer Richard temperde zijn zus af en toe met gebaren als zij ‘wat te hard van stapel liep’ . Elise bleek duidelijk kwaad en dat verdween jammer genoeg niet in de loop van het gesprek. Daardoor kon er niet tot zaken worden gekomen.  
 
In het telefoongesprek had ik nog enthousiast gereageerd dat Elise me de gelegenheid bood in een gesprek met haar hulp tot een correcte en foutloze pagina op internet te komen.
Haar irritaties namen zulke vormen aan dat het steeds meer op intimidatie ging lijken.
Geconfronteerd met zulke een fysieke overmacht op de achtergrond en door haar aanhoudende verwijtende blik en stemming vond ik het op een gegeven moment welletjes.
Ik zei dat dit niet de sfeer was om met elkaar in gesprek te blijven, pakte m’n jas en papieren en stoof naar de deur. Daar verrezen Elise en Fien om mij de doorgang te blokkeren. Gelukkig was ik net iets eerder dan zij en kon ook nog net de deurkruk vastgrijpen. Na wat geduw en enige hinder lukte het mij in de buurt van de receptie te komen waar ik me veiliger voelde.
Eenmaal buiten de sauna slaakte ik een zucht van opluchting. Ik was buiten het bereik van deze intimiderende situatie.  
De uitnodiging van Hans sr. voor een bezoekje aan zijn sauna en restaurant laten we maar even rusten.... .  
Reactie Hans van Meesen [28 juni 2002 ]
Aanvankelijk via zijn juridisch adviseur Henk Scheepers, in tweede instantie zelf, reageerde Hans van Meesen op de inhoud van deze pagina.
Minder prettig vindt hij de omschrijving die aan zijn verleden doet herinneren, ook corrigeerde hij de naam Van Meesen die niet van zijn moeder maar van zijn vader Joop afkomstig is.
Van Meesen instrueerde de redactie van de website 'Bastion Oranje' op enkele feiten: Hoerenkotten duidt op exploitatie door pooiers. In zijn geval betrof het privé-dames die een eigen bedrijf hadden. Van Meesen verhuurde de panden in de Schildersstraat en ' ....dat was een van de mooiste straten in de stad', aldus de man die nu naar eigen zeggen '...de enige best draaiende sauna ' [Deshima] exploiteert.


Reactie van tweede echtgenote Mieke van Schijndel
Annemiek ' Miek' van Schijndel reageert in januari 2003 op de inhoud van deze pagina. Door haar bemiddeling zijn -vooral- de teksten over het privé-leven en de zakelijke ontwikkelingen van Hans rechtgezet, uiteraard overeenkomstig haar relaas.


Het gelijk van Hans van Meesen  
[bron: interview met de ex van Hans: Mieke van Schijndel dd.15 januari 2003]   
De onderzoeksrechter, de Belastingdienst en de recherche moeten van goede huize komen willen zij Hans van Meesen kunnen beschuldigen van intimidatie, van fraude in de boekhouding en van tewerkstelling van buitenlandse werknemers. In Den Bosch staat Hans van Meesen, voorheen Hans Spierings, bekend als de grote Bossche crimineel. Hij zit al vanaf najaar 2002 in voorarrest.   
Hans Spierings zou de pui van het café Hart van Brabant hebben geramd***, hij zou caféhouders hebben afgetuigd en afgeperst.
Hans was een pooier en hij zou in zijn kamerverhuur studenten hebben bedreigd en bij het verpachten van aanlegsteigers voor boten, watersporters hebben geïnitmideerd.
In de Nieuwsbrief en op de site Bastion Oranje is vaak en veel over Van Meesen gepubliceerd. Een gesprek met Mieke van Schijndel, de ex en secretaresse van Hans van Meesen, is aanleiding de zaak van een andere kant te belichten, zoekende naar de waarheid en vooruitlopend op veroordeling of vrijspraak… Het ‘van horen zeggen’ was voor 95 % van de Bosschenaren - die overigens Van Meesen niet persoonlijk kennen- de bron om wat zij vernamen weer door te vertellen. Daaruit is het beeld van een crimineel ontstaan:
‘Het heeft Hans in zijn jeugd niet meegezeten,’ vertelt Mieke op 15 januari 2003 in een Bosch’ etablissement. ‘Hij is 48 jaar geleden geboren in de Kokse Poort, die toen niet de meeste nette volksbuurt was. Daar groeide hij op als kind van een buitenechtelijke relatie. Al jong werd hij, door ziekte van zijn moeder, onder meer in het weeshuis in de Keizerstraat geplaatst. Het is een jongen die letterlijk en figuurlijk heeft moeten vechten om te overleven.‘
Het woord gezag, laat staan politie riep alleen maar weerzin bij hem op. Daarover is op de site Bastion Oranje al uitvoerig geschreven.
Inmiddels was hij uitgegroeid tot een geslaagde zakenman, die er een eigenzinnige levenswijze op nahield. Hij had lak aan de parkeerpolitie. Bosschenaren vinden dat de politie met een grote boog om de rode Ferrari van Hans loopt omdat ze bang voor hem zouden zijn. Maar Hans had op zijn eigen-wijze Parkeertoezicht laten weten dat hij hun bonnenschrijverij aan zijn laars lapt. Dat berichtte hij hen na een incident met een over-ijverige stadstoezichthouder. Die had zich, zo is het relaas van Mieke, in de buurt van Hans’ wagen geposteerd om

Terug naar boven