Ondanks Beroep hogere straffen tegen Van Meesens en RondV

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-04-2012 | Gewijzigd op: 23-11-2020
Bericht van 24 mei 2012 Zwaardere straffen tegen Van Meesens en Bossche kunsthandelaar RdV.
Ín de zaak rond de heling van vijf  'oude meesters'  uit het Frans Halsmuseum [2002] zijn -zelfs na hoger beroep- door het Bossche Gerechtshof hogere straffen opgelegd. Dat was vorig jaar voor de rechtbank nog 18 maanden [HansvMeesen en RondeV] en ruim 22 maanden voor de 26-jarige Rob van M..
zie ook artikel van vorig jaar dd. 14 april 2010: Straffen tegen de Van Meesens in schilderijenheling

Bericht van 23 april 2012 Rechtbank negeert in eis tegen helers van oude schilderijen 'vormfouten'
Bericht van maandag 23 april 2012 Vandaag -maandag 23 april 2012 - heeft het Openbaar Ministerie tegen Hans 40 maandne] en tegen Rob van M. 3½  jaar en tegen de mede verdachte, de Bossche kunsthandelaar de 73-jarige RdV, ook 3 ½  jaar cel geëist.

De 55-jarige Bossche zakenman en diens 26-jarige zoon en RdV worden verdacht van de heling van vijf kunstwerken die op  24 maart 2002 uit het Haarlemse Frans Hals Museum in Haarlem* en het wit wassen van geld. Zoon Rob wordt ook nog beschuldigd van wapenbezit en RdV wordt ook nog eens van hennepteelt en tot poging van diefstal van kunst uit een flat op de Ovidiuslaan verdacht.
 
foto © paul kriele, 8 november 2007 [l.]en  23 januari 2009. Hans opnieuw en diens zoon Rob van M. voor  3½ jaar de cel in voor onder meer heling van 5 kunstwerken.

*Kunstwerken Frans Halsmuseum
De schilderijen kwamen  op 13 september 2008 in Boxtel boven water na een infiltratietraject. Een undercoveragent betaalde één miljoen euro voor de schilderijen. Kort hierna werden twee van de verdachten aan de Engelsedijk aangehouden voor hun betrokkenheid bij de heling van de kunstwerken.

Volgens het OM hebben de verdachten geprobeerd de gestolen schilderijen via een nauwkeurig geplande transactie te verkopen. “Puur om geldelijk gewin is een aantal schilderijen van Hollandse meesters, onderdeel van ons nationale culturele erfgoed, aan de man gebracht. Bovendien wordt op die wijze de markt voor diefstallen in stand gehouden. Er was geen ontzag of inzicht in wat die schilderijen voor Nederland betekenen. Tenslotte waren er grote geldbedragen mee gemoeid en is er nog steeds een aanzienlijk bedrag van €804.500,00 weg”, aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De Bossche rechtbank veroordeelde de drie verdachten eerder tot gevangenisstraffen van resp. twee keer 18 maanden , resp. 674 dagen. 
De verklaring voor de hogere straffen is dat het OM zich niet kan vinden in de door de rechtbank vastgestelde vormverzuimen en de daar aan verbonden consequentie van 25% strafvermindering.
De uitspraak wordt op 7 mei 2012 verwacht.

Terug naar boven