Zoeken
Ondanks beroep hogere straffen Van Meesens+Kunstverzamelaar RondeV.
Printerversie |
Bericht van 24 mei 2012 Zwaardere straffen tegen Van Meesens en Bossche kunsthandelaar Ron de V.
Ín de zaak rond de heling van vijf 'oude meesters' uit het Frans Halsmuseum [2002] zijn -zelfs na hoger beroep- door het Bossche Gerechtshof hogere straffen opgelegd. Dat was vorig jaar voor de rechtbank nog 18 maanden [HansvMeesen en Ron de V] en ruim 22 maanden voor de 26-jarige Rob van M..
Nu bestaan die straffen uit : Hans van Meesen als het brein achter de heling 3 jaar en 9 maanden en een gelijke straf voor zoon Rob van M. De 73-jarige Bossche kunstverzamelaar RondeV. zag zijn straf zelfs verhoogd naar 4 jaar.
Reden van de hoger opgelegde straffen is dat het om kostbare kunst ging en dat nog steeds het grootste deel van het losgeld van € 1 miljoen zoek is en de veroordeelden er geen duidelijkheid over willen geven. In het perceel van de Van Meesens aan de Engelsedijk werd bij de inval op 13 september 2008 wel 2 ton teruggevonden.
Zie ook artikel van vorig jaar dd. 14 april 2010: Straffen tegen de Van Meesens in schilderijenheling
Ron de. V. speelt ook een specifieke rol in deze helingszaak omdat hij bij een bevriende relatie [W.P.] -overigens toen inmiddels overleden- van wie hij de sleutel van de flat op de Ovidiuslaan bezat, een schilderij liet wegnemen. Een ander minpuntje van deze Ron de V is, dat diens relatie met Rob van M. zich afspeelde in de hennepsfeer.
Bericht van 23 april 2012 Rechtbank negeert in eis tegen helers van oude schilderijen 'vormfouten'
Vandaag -maandag 23 april 2012 - heeft het Openbaar Ministerie tegen Hans 40 maandne] en tegen Rob van M. 3½ jaar en tegen de mede verdachte, de Bossche kunsthandelaar de 73-jarige Ron de V, ook 3 ½ jaar cel geëist.
.
De 55-jarige Bossche zakenman en diens 26-jarige zoon en Ron de V worden verdacht van de heling van vijf kunstwerken die op 24 maart 2002 uit het Haarlemse Frans Hals Museum in Haarlem* en het wit wassen van geld. Zoon Rob wordt ook nog beschuldigd van wapenbezit en Ron de V. wordt ook nog eens van hennepteelt en tot poging van diefstal van kunst uit een flat op de Ovidiuslaan verdacht.
.....![]() |
..........![]() |
foto © paul kriele, 8 november 2007 [l.]en 23 januari 2009. | Hans opnieuw en diens zoon Rob van M. voor 3½ jaar de cel in voor onder meer heling van 5 kunstwerken. |
*Kunstwerken Frans Halsmuseum
De schilderijen kwamen op 13 september 2008 in Boxtel boven water na een infiltratietraject. Een undercoveragent betaalde één miljoen euro voor de schilderijen. Kort hierna werden twee van de verdachten aan de Engelsedijk aangehouden voor hun betrokkenheid bij de heling van de kunstwerken. Ook werden daar door de politie kostbare goederen als een Maseratie en een motor geconfisceerd.
Volgens het OM hebben de verdachten geprobeerd de gestolen schilderijen via een nauwkeurig geplande transactie te verkopen. “Puur om geldelijk gewin is een aantal schilderijen van Hollandse meesters, onderdeel van ons nationale culturele erfgoed, aan de man gebracht. Bovendien wordt op die wijze de markt voor diefstallen in stand gehouden. Er was geen ontzag of inzicht in wat die schilderijen voor Nederland betekenen. Tenslotte waren er grote geldbedragen mee gemoeid en is er nog steeds een aanzienlijk bedrag van €804.500,00 weg”, aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.
De Bossche rechtbank veroordeelde de drie verdachten eerder tot gevangenisstraffen van resp. twee keer 18 maanden , resp. 674 dagen.
De verklaring voor de hogere straffen is dat het OM zich niet kan vinden in de door de rechtbank vastgestelde vormverzuimen en de daar aan verbonden consequentie van 25% strafvermindering.
De uitspraak wordt op 7 mei 2012 verwacht.
Terug naar boven