Rechter verplicht de Van Meessens losgeld terug te betalen

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-08-2012 Gisterenmiddag -8 augustus 2012- heeft de Bossche rechtbank de Van Meessens [vader Hans en zoon Rob] alsnog verplicht het losgeld - oorspronkelijk 1 miljoen-  aan de Staat terug te betalen.  zie bericht hieronder.

Het besluit volt uit de constatering van de rechtbank, dat alleen de Van Meessens van de heling van vier schilderijen uit het Frans Halsmiuseum zouden hebben geprofiteerd. Dat maakt zij op uit het feit, dat eerder bij hen een deel van dat losgeld  in hun huis aan de Engelsedijk werd teruggevonden. Dat meldt rechtbankjournalist Ad Rijken van het Brabants Dagblad.
De terugbetaling [ihkv verdiensten van crimeel handelen] betreft de resterende  € 400.000, resp.  €404.000,  wat samen met de eerder in beslag genomen € 195.500,  €  één miljoen maakt.

Bericht van 28 juni 2012:  Losgeld 'schilderijenheling'  ligt bij Van Meesens
Uit de zitting gisteren, woensdag 27 juni 2012, die zich bij Justitie in Den Bosch afspeelde, blijkt dat het grootste deel van het resterende losgeld van een miljoen euro bij vader Hans en zoon Rob van Meesen bevindt. dat schrijft de misdaad verslaggever Ad Rijken vandaag in het Brabants Dagblad over een speciale ontnemingszaak, die regelt dat door criminaliteit verkregen geld en/of bezittingen, alsnog door de politie in beslag genomen kunnen worden.
De een miljoen euro is het geld dat een under coveragent betaalde voor de aankoop van die kunst.
Van dat losgeld werd al meteen bij de huiszoeking door de politie in september 2008 bijna twee ton aangetroffen.