Hans van Meesen ‘onschuldig’ en niet eens met te zware straffen

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-07-2013 | Gewijzigd op: 23-11-2020
Vanmorgen, maandag 2 juli 2013, kwamen we toevallig Hans van Meesen bij de Boerenbond tegen. Het kwam er tot een gesprek over de diefstal van vijf ‘Oude Meesters’ in 2002 uit het Frans Halsmuseum.
Daarover is Hansje Spierings, zoals de echte Bosschenaren hem nog steeds noemen het niet eens.
-Ik heb er echt niks mee te maken.’
=Maar ze hebben toch op op 21 september 2010 op jouw landgoed aan de Engelsedijk een inval gedaan?
-Ja, maar dat wil nog niet zeggen dat ik die schilderijen had.

Rob van M. heeft op 18 october 2008 aan de politie verklaard, dat vader Hans van Meesen onschuldig is. De raadsheer van de toen 23-jarige Rob van M., Mark Teurlings, verklaarde dat indertijd aan de pers [Bastion Oranje, ANP en Omroep Brabant] bericht.

Hans maakte door zijn opmerkingen vanmorgen wel duidelijk dat zoon Rob [toen 26 jaar], die in Hoger Beroep, net zoals zijn vader 45 maanden kreeg, er wel bij betrokken was.
 
.................


Hierboven de eerste persmeeting in het politiebureau over de schilderijenheling kort na de inval bij de Van Meesens aan de Engelsedijk. 
-Rechts boven: Zoon Rob van M. als hoofdverdachte in de schilderijenzaak.
-Rechts Hans van Meesen in een rondje om de Markt in zijn Ferrari
.

foto © paul kriele,14  en16 september 2008 en 9 juli 2013 [r.].

Van Meesen: ’Die jonge heeft nog nooit iets ernstigs gepleegd en die leggen ze voor die heling [maar ook vanwege het aspect ’kunst’ en voor wapenbezit, pk] wel even 45 maanden gevangenisstraf op !’
Ik vind dat ze die knaap, hij was pas 22 toen het gebeurde, voor die leeftijd veel te zwaar wordt gestraft. Voor iemand met nog zo’n toekomst voor zich, is dat niet redelijk.
Voor een verkrachting daar staan zulke straffen voor. Maar voor heling van schilderijen ....?
Dat geldt trouwens ook voor de kunstverzamelaar Ron de Vries. Dat is een oude man, die moet je geen 3,5 jaar opleggen. Die straffen liggen allemaal veel te hoog. Ze hebben ons gewoon willen pakken zo van: ‘Die Van Meesen nemen we nu eens te grazen. In die geest.’
Van Meesen is het ook niet eens, als we hem wijzen op de procedure die toch is gevolgd.
‘Procedure..? , kijkt hij verbaasd. 'Nou daar kan ik je nog wel meer over vertellen. Er is toen een ex-crimineel, die al heel wat op zijn kerfstok had staan, maar ‘door gebrek aan bewijs’ er nooit voor veroordeeld is kunnen worden, als undercover ingezet.. Nou jij weer. Ze hebben toen ook telefoongesprekken valselijk afgeluisterd. Taps bleven bewaard, waarvan ze eerder zeiden dat ze vernietigd waren. Ook zou een politie-ambtenaar gelogen hebben,' aldus Van Meesen.

De zakenman Van Meesen
De 56-jarige Van Meesen wilde vanmorgen nog eens zijn verhaal kwijt, maar feitelijk sprak hij ons aan om dat hele verhaal van die kunstdiefstal van de site van Bastion Oranje te krijgen. ‘Haal mij er nou eens van af. Ik word er continu mee achtervolgd. Iedereen op internet kan zien wat er is gebeurd. Daar wil ik van af.’
Ik wil nu wel gewoon zaken kunnen doen en dat lukt me niet door dat iedereen via internet dat hele verhaal telkens opnieuw kan lezen.’

Advocaat Bram Mosczkowicz stelde cassatie in
Van Meesen heeft via zijn advocaat Bram Moskowickz cassatie ingesteld. In Hoger Beroep [24 mei 2012] kreeg de Bossche zakenman, evenals zoon Rob, 45 maanden gevangenisstraf opgelegd. De motivering was dat het om oude kunst ging en dat van de 1 miljoen opbrengst het grootste deel slechts twee ton is teruggevonden. Bij Van Meesen werden toen wel een Masserati en een dure motor geconfisceerd.
Ron de Vries, toen 68 jaar, hoorde in Hoger Beroep 42 maanden eisen vanwege de heling en voor een poging tot diefstal van kunst [uit appartement aan de Ovidiuslaan] en hennepteelt. In 2008 waren dat nog straffen globaal van 18 maanden… !
De verklaring voor de hogere straffen is dat het OM zich niet kon vinden in de door de rechtbank vastgestelde vormverzuimen en de daar aan verbonden consequentie van 25% strafvermindering.

Terug naar boven