Schilderijenheling [Frans Hals]voorgekookt in Bossche café's

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-11-2009 Uit de ellen lange zitting op 24 november 2009-in het Paleis van Justitie- rond de heling van vijf oude meesters**uit het Frans Hals Museum [Haarlem], zijn een serie van tien horecazaken de revue gepasseerd, te weten: Mazzel-toff en la Cour tegenover het Paleis van Justitie, Treurenburg, Sylva Ducis,'t Wilt Varken, Reijnders, maar ook zaken in Best en bij de Witte in Vught .
 

Hierboven: Hans van Meesen heeft Bram Moszkowicz als advocaat en zoon  Hans [l-onder] wordt door Mark Teurlings bijgestaan.
foto's  © paul kriele, 14 november 2007, 23 januari 2009 en 1 april 2009.
---------------------------
Uit de ellen lange zitting met feiten, die vandaag dinsdag 24 november 2009/10.15 – 17.00 uur in het Paleis van Justitie plaatsvond rond de heling van vijf oude meesters** te weten een Jan Steen [Kwakzalvers] en twee Ostades [o.a. een kwakzalver] en een Dussaert [Drinkgelag] en een Bejaert zijn een serie van tien horecazaken de revue gepasseerd.

In Mazzel-toff en la Cour tegenover het Paleis van Justitie, Treurenburg, Silva Ducis,'t Wilt Varken, Reijnders, maar ook in Best en bij de Witte in Vught werden door de betrokkenen de voorgesprekken gehouden over hoe die schilderijen te verkopen. Maar ook in Sportschool Spierings [van Van Meesen] in Orthen vonden tussen Van Meesen sr. en De Vries cruciale gesprekken over de overdracht plaats...
De Hollandse meesters, die in 2002 uit het Frans Halsmuseum gestolen waren, zouden door de 70-jarige Bossche kunstverzamelaar Ron de Vries zijn aangeboden. Justitie had – uit informatie van diverse informanten opgemaakt- dat verdachte De Vries ‘ kunst en antiek steelt, heelt en verkoopt’. Maar de Bossche kunsthandelaar hield het na de eerste pauze [12.25 uur] na vragen van de rechter A. van de Ven steeds op ‘zwijgplicht’, terwijl hij zich daarvoor toch wel enigszins had versproken.

De Bossche kunstverzamelaar Ron de Vries stond als een van de  verdachten in de schilderijenheling vandaag 24 november 2009 in het Paleis van Justitie terecht. De Vries wordt bijgestaan door zijn raadsman Bas Kurvers.

foto's © paul kriele, 1 april 2009.

Ook de verdachte R., bij wie thuis op die vrijdag de 12e september 2008 de schilderijen werden verhandeld, sprak zich af en toe tegen. Dat was voor de voorzitter reden hem daarover nader te bevragen. R. met raadsvrouwe Esther Vroegh, wist niet waarom hij door De Vries benaderd was om zijn huis die avond voor 2 uur ter beschikking te stellen, terwijl hij tegenover de politie daarover eerder duidelijker was geweest.
Bovendien heeft de recherche vanaf 3 januari 2007 en in 2008 steeds observatieteams ingezet en telefoongesprekken afgeluisterd. Die gegevens moesten, zoals vandaag bleek, de verdachten uitnodigen uitvoeriger dan eerder te verklaren. Wat soms wel en meestal niet lukte.

Tenminste vader Hans en zoon Rob van Meesen hielden hun mond stijf dicht, maar De Vries en R. [ver-]spraken zich nog al eens. Hans werd bijgestaan door de raadsheer Bram Moszkowicz en Rob door Mark Teurlings. R.  had/heeft mevrouw Esther Vroegh als advocaat en Ron de Vries mr. Bas Kurvers. Morgen komt nogmaals door een vervolgend feitenrelaas van Justitie Ron de Vries in beeld, evenals Rob van Meesen, die - zoals uit de feitenvoordracht bleek - aanvankelijk namens zijn vader de eerste onderhandelingen met de ingezette koper, de politie-infiltrant Ger de Rooy en met de kunstverzamelaar Ron de Vries gedaan zou hebben.

Pas op 6 januari 2010 zulllen de eis[-en] bekend worden gemaakt en komen de advocaten aan het woord. In hun pleidooi nemen zij dan stelling tegen de door de rechtbank aangevoerde beschuldigingen en voorgelegde feiten.

** Vijf Hollandse meesters uit het Haarlemse Frans Hansmuseum zijn zeker € 3 miljoen waard en werden op 12 resp. 13 september 2008 voor drie ton aangeboden en verkocht. Daarvan is nog 8 ton zoek en twee ton werd via nummer herkenning in huize Van Meesen getraceerd.

Terug naar boven