Hans vMeesen positief over afloop schilderijenzaak

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-12-2008 | Gewijzigd op: 08-01-2010
De Bossche zakenman Hans van Meesen die op zaterdag 13 september 2008 werd gearresteerd, maar vijf weken later werd vrijgelaten.

foto © paul kriele, 8 november 2007.

Hans van Meesen is erg positief over de afloop van de rechtzaak die tegen hem gaat spelen. 'Het liefst vandaag dan morgen, mag die zaak voorkomen,' aldus Van Meesen voor Bastion Oranje.
De Bossche zakenman werd 13 december 2008 op zijn landgoed op de Engelsedijk in Orthen gearresteerd samen met diens zoon Rob, omdat ze verdacht staan in de heling van 5 schilderijen die in 2002 uit het Frans Halsmuseum werden ontvreemd.Van Meesen kwam op 21 oktober 2008 vrij, maar bleef wel verdachte in deze zaak.

‘Ik heb over mijn zaak een positief gevoel,’ aldus de Bossche zakenman die we in de stad ontmoetten.
Dat er verhalen de ronde gaan over dat een vader precies weet wat zijn zoon doet, dat is kletspraat, ' zegt de 55-jarige Bosschenaar. Suggesties beantwoordt ie vaak met een tegenvraag, zoals deze keer:  'Zou jij als zoon alles tegen je vader vertellen..? Bastion Oranje antwoordt: 'Ja maar, jij woont toch op hetzelfde landgoed. Dan kan je toch niets zijn ontgaan?'
Dergelijke suggesties wuift de zakenman met een simpel gebaar weg.

De zilvergrijze Ferrari van Van Meesen, die  op 13 september 2008 door de politie in  beslag werd genomen.

foto © paul kriele, 8 april 2008.

'Als die zaak binnenkort speelt hoop ik ook mijn Ferrari [die met andere auto’s, motoren munitie en wapens, die in beslag werden genomen, BO] terug te krijgen,' aldus Van Meesen die over de schilderijenheling, stelt dat de politie ze niet in beslag had kunnen nemen. Overigens zijn de vijf 17e eeuwse schilderijen inmiddels terug in het Frans Halsmuseum.

Van Meesen: ‘Eerst gold een verjaringstermijn van 20 jaar. ‘Vorig jaar is een wet aangenomen waardoor die termijn van 20 jaar werd opgeheven. Dat maakt dat die schilderijen nooit geen 3,1 miljoen waard zijn. En dus hadden ze niet al mijn spullen in beslag kunnen nemen .. , stelt de man die zaken doet in onroerend goed, waaronder recreatieparken en jachthavens.
Een geraadpleegde kunstexepert reageert verbaast op Van Meesens opmerking: ' Er kan veel veranderen, maar de waarde [ruim 3 miljoen] van bijv deze vijf 17e eeuws schilderijen kan alleen maar toenemen. Een wet die betrekking heeft op dergelijke kunstvoorwerpen wijzigt zich heel moeilijk. Met andere woorden het lijkt me sterk wat Van Meesen hier beweert,' aldus K.

*De zaak van Hans wordt behandeld door advocaat Bram Moszkowicz en Rob van Meesen [*1985] heeft als raadsman  mr. Mark Teurlings.


Terug naar boven