Bossche Markt : Drones are watching you

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-03-2014 | Gewijzigd op: 23-03-2014
Op de Bossche Markt stond zondagavond 23 maart 2104 Harold Cobben met een besturingsapparaat voor zijn buik. Maar al van de verte zag men een licht gevend object boven de Markt heen en weer zweven. Dichterbij gekomen legde Harold Cobben uit dat dit een drone is. Daar spreken velen over, maar zij hebben het nog amper in het echt gezien.
Het ziet er uit als een maanschip met knipperende groene en rode lampjes. 'Voor mij is het een speelgoedje,' zegt Harold , de man die dit ook louter als speelgoed hanteert. Maar er zit ook een camera op die bij wijze van spreken op de etages van de winkels en de hotels op de Markt  naar binnen kan kijken. Maar dat gebeurt dus niet vanwege de privacy.

 foto's © paul kriele, 23 maart 2014. Harold Cobben met zijn
drone die boven de Markt zweeft.

Harold vertelt, dat een drone veel gebruikt wordt door makelaars om huizen in beeld te brengen of bij popfestivals. Daar kan een drone, die in omvang zo'n 40x40cm groot is, vlak voor het podium de artiesten vastleggen, legt Harold uit, terwijl diens zoon Sjoerd met een op afstand bestuurbare auto over de Markt scheert.
Niet alleen op de Markt, maar meestal in het Bossche Broek of op vakanties gebruikt  Harold, die in het dagelijks leven  in de navigatiesector zit, deze drone die zo'n  € 1.000 kost.  
Na een half uurtje zijn de batterijen op en zakt de het kleine ruimteschip precies op de eerder gecodeerde plek zoetjes op de grond. Batterijen worden verwisseld en het speelgoedje gaat weer de lucht in.