Infoavond Erfgoed tevens interne start toeristenseizoen

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-03-2015 | Gewijzigd op: 17-03-2015
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van betrokkenen bij het Bossche Erfgoed in het Bestuurscentrum op maandagavond 16 maart werd ook het eerste exemplaar van de eerste editie van de Bossche geschiedenis, getiteld ‘s- Bosch, aan wethouder Huib van Olden overhandigd. [Over die uitgave is vandaag eerder bericht* ]Wethouder Huib van Olden ontvagt van Rob van de Laar van het
Stadsarchief het eerste exemplaar van 's-Bosch.

foto © paul kriele, 16 maart 2015.

 

*zie  Bericht : Nieuw geschiedboekje  's-Bosch verschenen,  dd. 16 maart 2015

De bijeenkomst geldt tevens als de interne start van het toeristenseizoen. ‘Een unieke bijeenkomst en een prachtige gelegenheid voor gidsen te water en ter land om elkaar te ontmoeten,' aldus Joop van Dijk. 'Het hele Bossche veld is hier aanwezig,’ sprak Van Dijk die de organisatie, de gemeente Huib Crijns en het stadsarchief Jac Biemans en Rob van de Laar, daarvoor dank zegde.

Op deze jaarlijkse bijeenkomst met gidsen van ‘de Kring’, medewerkers van de BAM, stadsarchief, Blb en klankbordgroep Vestingwerk waren diverse nouveautés te beluisteren.

100 Stadsplaquettes
Ook nieuw is de aanvulling op de eerste 19 stadsplaquettes in de Bossche straten, die informatie geven over een historische gebeurtenissen en/of beroemde Bosschenaren en of pand/monument ter plekke. Deze 19 worden spoedig aangevuld met 20 stuks en daarbovenop volgt dit jaar ook nog een kleine tegel [15 x 20 cm] met een QR-code erop, die via je smartphone een aanvullende info geeft bij wat er kort op de steen staat vermeld. De bedoeling is, vertelt Rob vande Laar deze avond, om in het centrum uiteindelijk 100 tegels geplaatst te hebben.

De vier wapens
van resp. Empel,
Orthen, Rosmalen en Engelen.

Tussendoor werden de circa 300 aanwezigen vrijwilligers in het Erfgoed, zoals wethouder Van Olden sprak, bijgepraat over de achtergronden van 1200 jaar Empel, Engelen, Rosmalen en Orthen.

Route 1629
Na de pauze presenteerden twee studenten 6 VWO van het ds. Pierson College hun eindexamenstuk. De trotse Berrie Trippe en Bram Naus die demonstreerden de nieuwste Bossche app waarmee gidsen langs de linies van Frederik Hendrik een wandeling door het Bossche Broek kunnen maken. Die beleving van het beleg van 1629 is tweeledig: er is een blauwe ‘Verdedigingsroute en een rode ‘Aanvallende route’.
De app heeft besturingspagina’s waarmee je via een groene knop op een infopagina uitkomt die over het punt waarop je staat verdere info geeft. Er zitten uiteraard meer faciliteiten op deze app ’Route 1629’.
Ze komt hopelijk beschikbaar, maar daarover beslist de gemeente, zeiden Bas en Berrie diplomatisch. Hun werkstuk was overigens een opdracht van de gemeente die het verzoek deed iets te ontwikkelen waarmee het Beleg van 1629 wordt getoond.

-Boven: de studenten zesde jaars Berrie Trippe en Bram Naus, die met hun profielwerkstuk met een 10 slaagde voor hun eindexamen 6 VWO aan het ds. Piersoncollege.
-Links boven: Een nieuwe app van de Route 1629 waarvan hier het embleem. De route gaat langs de linies van Frederik Hendrik.
-Links: Een volle zaal in het Bestuurscentrum met gidsen en andere betrokkenen bij het Bossche Erfgoed.


foto's © paul kriele,16 maart 2015.

De studenten gebruikten ook hun pr-talent: ' Het voordeel van een app is dat ze niet zo duur is als een GPS-wandelingen, die vaak onduidelijk zijn en die je teveel in beslag nemen met zoeken,' sprak Berrie Trippe.
De app komt in ieder geval in de google play store.
De jongens waren erg trots omdat ze geslaagd waren met een 10, maar ook omdat ze aan dit profielwerkstuk 400 uur hadden besteed. Normaal neemt een eindexamenwerkstuk 80 uur in beslag.

Ook die avond lichtte Martin Nooijens van Stadsontwikkeling de nieuwe organisatie toe, waarover Bastion Oranje eerder schreef. Zie artikel 'Nieuwe toekomst voor Stadsarchief onder Erfgoed'  dd. 7 februari 2015.


Terug naar boven