Licht herstel kantorenmarkt, maar niet in Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2016 | Gewijzigd op: 25-02-2016
Vorig jaar toonde het beeld van de landelijke kantorenmarkt een licht herstel. Bedrijven en instellingen huurden meer kantoorruimte dan een jaar eerder. Bovendien ging het aanbod van leegstaande kantoren iets omlaag. Dat zeggen cijfers van  NVM Business. 
Wat ook opviel, was dat in 2015 de gemiddelde huurprijs van kantoorruimte iets omhoog ging. 

Het aanbod kantoren daalde  [cijfers eind 2015] met 0,2 % vergeleken bij een jaar eerder. Dat had vooral te maken met meer sloop en herbestemming van kantoren. Stadscentra en (perifere) kantorenwijken hadden daar het meest profijt van. Op bedrijventerreinen bleef het aanbod van leegstaande kantoren vrijwel onveranderd. 
Er waren ook gemeenten die het afgelopen jaar met een toename van de leegstand werden geconfronteerd: in Breda, Den Haag, Gouda, Heerlen, Leeuwarden en Lelystad.

De kantoren van voorheen KPN aan de
Hervensebaan worden verbouwd tot woningen
.
Rechts: De door Groenewoud
gekochte kantoren van Van Lanschot in plan Geertrui
.

foto © paul kriele, 25 februari 2015.

Vraag naar kantoren in 2015 omhoog
Behalve een daling van het aanbod, steeg de vraag naar kantoorruimte licht. In totaal vond op de vrije markt ongeveer 880.000 m² kantoorruimte haar weg naar bedrijven en instellingen, 5% meer dan in 2014. De positieve gang van zaken aan de vraagkant kwam mede door de opleving van de economie. 
De opname van kantoren steeg in Amsterdam, Den Haag, Eindhovenen bijv. Rotterdam. Minder gunstig was de gang van zaken in onder meer Den Bosch, Amersfoort, Amstelveen, Breda, Den Bosch, Nijmegen en Tilburg.