Zoeken
Premiëre docu: 'In search of Europe' van Lucas de Man
Printerversie |
Woensdagavond 27 juli 2016 kreeg de premiëre van de documentaire van Lucas de Man 'In search of Europe' net een volle zaal 2 [40 man] van de Verkadefabriek.
In snel opeenvolgende thema's komen- noch kritisch noch genuanceerd -een serie projecten langs waarmee De Man heeft bedoeld de kijker te prikkelen en te inspireren. Het is een analyse van mensen die recht toe recht aan
bezig zijn een nieuwe gemeenshap te vormen en niet om de samenleving te verbeteren.
De technisch perfect opgezette documentaire maakte Lucas samen met de Bossche kunstenaar Ruut ter Beele en een camerateam.
Op hun rondreis legde De Man vast wat er in positieve zin in de wereld, die ook nog eens in enkele achtereenvolgende crisissen verkeert, aan de hand is. En dat er ook mensen zijn die mooie dingen maken. Dat gebeurt op een flitsende manier bij een bezoek aan 17 steden in acht landen, bezien over 30 dagen.
Er komen door burgers, of door kunstenaars, of door wetenschappers opgezette initiatieven langs. Zij zijn de ene keer betrokkenen bij de politiek [M15 opstanden/demonstraties in Spanje en Turkije],of gemotiveerd door de hopeloze vooruitzichten van de outcast van de samenleving [Italië: project Metropoliz of in Gent*]. Meestal raken ze wel de 'gewone' burger, of de onderkant van de samenleving. Ze vechten allen voor een veranderende samenleving.
![]() |
Stadskunstenaar/ art director Lucas de Man van de stichting Nieuwe Helden, is bekend van Het Oog en binnenkort van Wolk. foto © paul kriele, 27 juni 2016. |
Opvallend was in ieder geval dat deze indringende analyse van de huidige samenleving en haar actuele problematieken geen raadsleden en nauwelijks welzijns-, en jongeren-, en buurtwerkers en anderen betrokken bij de veranderende samenleving heeft kunnen trekken...
*Projecten
Lucas deMan reisde dwars door Europa en bezocht project in onder meer Polen, Griekenland, Spanje, Duitsland [Berlijn], Italië en België.
In Gent staan drie blokken flats op de nominatie om gesloopt te worden. De gemeenschap, een outcast van de samenleving wordt door de plaatselijke overheid bij haar procedures/berichtgeving e.d. miskend en niet 'gezien'. Simon Allemeersch opent in zijn huis een atelier waar de bewoners hun eigen gemeenschap opzetten. In die ontmoetingsruimte krijgen deze Vlamingen door hun verhalen te vertellen hun identiteit terug.
Een vergelijkbaar project bestaat ook in een verIaten fabriek in Italië: Metropoliz genaamd. Daar gaan de bewoners /armoedlijders hun huis [hok] met kunst verrijken zodat ze intussen door die intussen kostbaar geworden kunstobjecten, gevrijwaard raken van uitzetting en sloop. Men kan gratis, in de tot museum NAAM omgedoopte fabriek, naar die kunst komen kijken.
Terug naar boven