Zoeken
Remco Meijer: 500ste leerbaner
Printerversie |
Met de uitreiking van een cerificaat werd vanmiddag 18 maart 2009 in het bestuurscentrum de 500ste leerbaan gevierd. Daarbij waren deputaties namens de werkgevers en de deelnemende partners zoals het UWV, onderwijs en de gemeente aanwezig.
Wethouder Bart Eigeman [Jeugdzaken] zette met name de werkgevers, die als eretitel 'ambassadeurs van het Actieplan Leerbanen' meekregen, in het zonnetje. Namens hen sprak Paul Bleijs van Heineken. De andere deelnemers waren: onder meer Brabant Water, gemeente Den Bosch en Heusden, het Jeroen Boschziekenhuis, het onderwijs [KW1-College, Praktijkschool De Rijzert,Schildersschool, Hervion College, ROI en ROC, Vakopleiding Metaal, en Duhamel College], makelaars [Zadelhoff] en de horeca.
![]() |
![]() |
![]() |
Boven: ROC-leerling Remco Meijer werd in het zonnetje gezet als 500ste leerbaner en toont het daarbij ontvangen certificaat. Links: Kandidaat leerbaner Jesse Joon mocht van de wethouder een pleidooi houden voor zichzelf. foto's © paul kriele, 18 maart 2009 |
Remco Meijer, leerling van het ROC kreeg een leerbaan bij Klimax Installatiebedrijven
Overigens is intussen al de 548ste leerbaan een feit. Maar ook maakte wethouder Bart Eigeman tijdens de ceremonie, even ruimte voor Jesse Joon, die voor zichzelf een pleidooi mocht houden om aan werk te komen.
Het blijkt, aldus de presentatie van Theo van de Veerdonk van de gemeente 's-Hertogenbosch, dat 86 procent van de jongeren via dit actieplan aan een baan komt.
Bleijs van Heineken sprak als representant van de Brabants-Zeeuwse werkgevers [portefeuille Onderwijs en Arbeidsmarkt]. Bleijs haakte ook in op de door Eigeman genoemde drie O's. 'Heineken heeft 10 leerbaners in de brouwerij in dienst,' aldus Bleijs, die behalve de leerbaners ook Yvonne Moerman [O=onderwijs] en de ambassadeurs [O=ondernemer] feliciteerde met deze 500ste leerbaan.
Klimax Installatiebedrijven
Het al 35 jaar bestaande Klimax installatiebedrijf is gevestigd op de Brand. Het door vader Jo van de Griendt opgericht bedrijf, zo vertelt Jody van de Griendt, heeft ruim 50 man in dienst, waarvan gemiddeld 5-6 man leerling-monteurs. Dat aanbod gebeurt via het project leerbanen, het ROI of het ROC. Remco Meijer, die leerling-installatiemonteur is, wordt begeleid door een ervaren monteur.
Meijer gaat één dag in de week naar school en werkt vier dagen. Het ROI, dat zijn officiële werkgever is, heeft hem gedetacheerd bij Klimax Installatiebedrijven om werkervaring op te doen. Hier ontvangt hij een salaris. Daarnaast wordt de opleiding voor hem betaald.
De opleiding duurt ongeveer 4 jaar en bestaat uit een opleiding assistent-monteur [niveau 2] en installatiemonteur [niveau 3]. Hierna wordt gekozen voor een vast dienstverband bij het leerbedrijf of een aanvullende opleiding volgens dezelfde constructie.
![]() |
![]() |
![]() |
Links boven: Vertegenwoordigers van de werkgevers, BIM Vastgoed en Jeroen Boschziekenhuis [Lips uiterst rechts] krijgen van wethouder Bart Eigeman bloemen aangeboden. Zij zijn de ambassadeurs van dit leerbaanproject . Rechts boven: Vlnr wethouder Bart Eigeman, Remco Meijer, directeur Jordy van de Griendt van Klimax Installatiebedrijven en Stephan Kusters van ROI Brabant houden het certificaat van de 500ste leerbaan omhoog. Links: De bloemenmeisjes van de gemeente Jolanda Kroon [l] en Betty van Bokhoven [Actieplan Leerbanen]. foto's © paul kriele, 18 maart 2008. |
Yvonne Moerman van het Koning Willem 1-College, die ook wel 'Mientje de werker' wordt genoemd, gaf een complimentje aan de gemeente, die ',,steeds aanwezig is, van het begin tot het eind'. Ook zette zij Gerard van de Heijden even op een voetstuk. Van de Heijden ls de spil in dit Actieplan Leerbanen die steeds rechtstreeks kontakt heeft met de kandidaten.
de crisis
Moerman stipte ook even de crisis aan. ' In zo'n traject kom je natuurlijk problemen tegen. Maar ik zie dit als een uitdaging Als we ons aanpassen aan de omgeving kunnen we -met een netewerk van mensen -elke uitdaging aan,' aldus Moerman.
Van de Griendt, die een nieuw en eigen opleidingscentrum voor loodgieters en verwarmingsmonteurs wil opzetten, heeft als antwoord op de crisis dat je creatief moet zijn en moet blijven innoveren. Als directe maatregelen noemt de directeur: kosten besparend werken en nog beter werk leveren. In onze opstelling naar de markt zijn we meer gericht op de commercie.'
In zijn welkomstwoord noemde wethouder Bart Eigeman [o.a.Jeugdzaken] ook investeren, als een van de belangrijke peilers bij dit leerbaanproject. Maar naast dit 'eigen belang' is jongelui aan een werkplek helpen natuurlijk doorslaggevend.
Bij de start in 2004 was het nog duwen en trekken om de werkgevers te overtuigen te investeren in werkplekken. Een paar jaar later was het zo erg dat bedrijven de jongelui van school trokken. Nu is er weer aanleiding hen te overtuigen, ondanks de crisis, ook te blijven investeren. Het zit niet voor iedereen tegen,' aldus Eigeman die trots was op de deelname van deze ambassadeurs uit het werkgeversschap.
'Laten we doorgaan, niet voor de werkgevers, maar mét de werkgevers,' aldus de wethouder, die sprak over de drie O's: Onderwijs, Overheid en Ondernemers. De gemeente wil dit Actieplan tot 2015 voortzetten.
Terug naar boven