Handzaam en leerzaam boekje 's-Hertogenbosch voor beginners

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-12-2016 | Gewijzigd op: 10-12-2016
Temidden van luxe boldies, sportwagens en bedrijfwagens van Van den Udenhout verscheen in de oude V&D met als gastheer de directeur van Van den Udenhout Koerd Verhees, een leerzaam boekje  's-Hertogenbosch voor beginners. De eerste exemplaren ontvingen -uit handen van de Bosschenaar  en stadsmens wethouder Jan Hoskam-
kaasboer Joop Smulders, directeur van Van den Udenhout  Koerd Verhees en oud basketballer Kees Akerboom senior.
vlnr  conceptbedenker Bert Damen, Vivian Hessels-Kwee, Herman Lerou, Jan de Wit, Huub van
Mackelenberg en Frank van Geloven, die
al eerder 'Jeroen voor beginners uitgaf
.

foto © paul kriele, 9 december 2016.
 

Het boekje, uitgegeven door Bert Damen [tevens eindredacteur] en Dirk Wilthuis van Coopers, bevat 50 vragen en 50 antwoorden die zijn opgesteld door vijf redacteuren te weten  Jan de Wit, hoofd kabinetszaken van de gemeente, Herman Lerou door en door bekend met de Sint Jan en kaasboer Joop Mulders, die als geen ander op de Markt alles hoort en ziet en Frank van Geloven, voorheen sportverslaggever en Jeroen Boschkenner. 

-Boven: Huub van Mackelenberg, een van
de redacteuren, las een hoofdstukje voor
waarin hij 'de Bosschenaar' karakteriseerde.
-Foto rechts: vlnr vormgeefster Vivian Hessels- Kwee, Bart Derks [Pilkington's] , Carolien en Huub van Mackelenberg en Dirk Wolthuis van Coopers en Co.
foto's © paul kriele, 9 december 2016.
In zijn korte voordracht vertelde Van Mackelenberg
 op een komische manier hoe een Bosschenaar
valt te herkennen en wat zijn/ haar karakteristieken zijn: met  een grote bek en een klein hartje, zeiHuub.
'Maar bijna allemaal zijn ze erg tevreden
over de plek waar zij/hij woont, sloot hij af..

De formule -zoals bij 'Jeroen Bosch voor beginners'- laat in een beknopte manier zien wat er zich in de stad afspeelt. De antwoorden daarop zijn aan vijf redacteuren overgelaten, te weten eindredacteur Bert Damen, Herman Lerou [Sint Jan], Jan de Wit  [bekend met de Bossche oorlogstijd], Huub van Mackelenberg [echte Bossche onderwerpen] en Frank van Geloven [sportjournalist].
Damen vertelde nog dat het hele procedé van het boek,  met  foto's merendeels van Dirk Kreijkamp, in Den Bosch is gemaakt en bij ADC is gedrukt. 

Nieuw en ook bijzonder is dat dit boekje op elk moment  voor bedrijven of particulieren geactualiseerd kan worden met een extra hoofdstukje of een inleiding, of een extra foto. Daardoor kan het bij een bepaalde -unieke- gelegeheid aangeboden worden. 

Eindredacteur Bert Damen [r.] en de Gert-Jan van Roosmalen van ADC, die de productie verzorgde. Wethouder Jan Hoskam reikte aan resp. kaasboer Joop Mulders, Koerd Verhees [Van den Udenhout] en basket-sportman Kees Akerboom het  'eerste exemplaar' uit. 
foto's © paul kriele, 9 december 2016. 

Joop Mulders staat al 61 jaar op  de Markt en  weet als geen ander wat er zich in de stad afspeelt en Kees Akerboom is als sportman [[EBBC-Nashua en nu New Heroes] volgens eindredacteur Bert Damen een voorbeeld voor heel veel mensen.

Dit keer heeft de samensteller het boek opgedragen aan wijlen Joep Chappin die veel voor de stad  op muzikaal en ander cultureel gebied heeft gedaan. Ter nagedachtenis aan hem is het Van den Udenhout /Joep Chappin Cultuurfonds opgericht dat bepaalde initiatieven in de stad ondersteunt.

Bert Damen voorspelde tot slot, dat er komend jaa r zeker nieuwe deeltjes zullen verschijnen , zoals over Oeteldonk en speciaal over de Sint Jan en wie weet wat er in de toekomst nog in het verschiet ligt..Terug naar boven