Volgens Misdaadmeter 2016 is Nederland veiliger

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-05-2017

De conclusie van jaarlijkse misdaadmeter -over 2016-[ is dat Nederland [8 %] veiliger is geworden. Maar daar moet wel direct worden vermeld, dat veiligheid juist in kleinere gemeenten afneemt, terwijl die in grotere gemeenten toenam. Dat komt doordat de criminaliteit in grotere gemeenten harder daalt dan in kleine steden. Dat heeft indirect te maken met de aangiftebereidheid die  juist in kleine gemeenten sneller stijgt.

In de misdaadmeter gaat het om tien delicten:

Inbraak in woning schuur of garage, diefstal uit of van een auto of motor zakken rokken, bedreiging en mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Bij die weging spelen een rol de grootte van de gemeente en het effect op de slachtoffers.

De meest onveilige gemeenten zijn 1. Amsterdam, 2. Eindhoven [in 2015 op de derde plaats], 3. Rotterdam en 4. Gouda [in 2015 op plek 9] en op de vijfde plaats Arnhem.

In Brabant staan Den Bosch op de 15e  [in 2015 plaats 19], Breda 16e en Tilburg op de 17e plaats. Den Bosch liet in 2016 meer geweldsmisdaden [straatroven en mishandelingen] zien, maar de inbraken [huizen, schuren en auto’s] namen af. Juist die geweldsmisdaden nemen langzamer af  dan de andere misdaden.