Unieke oude archiefstukken naar Leuven

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-04-2009
Wethouder Bert Pauli en stadsarchivaris drs. Rolf Hage in een toelichting bij de overdracht van de stukken.

foto © jac bioemans, 122 april 2009.

Het Stadsarchief leent  twee topstukken uit  aan de zusterstad Leuven. Het gaat om de op perkament gestelde teksten van de zogenaamde ‘Blijde Incomste’ uit 1356 en het capitulatieverdrag van ’s-Hertogenbosch uit 1629. De stukken worden in het kader van de Vlaamse erfgoeddag met het thema ‘Uit vriendschap’ op 26 april (en tot 16 mei 2009) tentoongesteld in de schatkamer van het stadhuis van Leuven.
De Vlaamse stad zal stukken uit haar zustersteden Rennes (Frankrijk), Lüdenscheid (Duitsland), Krakau (Polen) en ’s-Hertogenbosch tentoonstellen, terwijl ook Tainan (Taiwan) en Stellenbosch (Zuid-Afrika) medewerking verlenen.
Het is voor het eerst dat de twee unieke middeleeuwse archiefstukken buiten de stad, en zelfs in het buitenland te zien zullen zijn

Volgens Leuven is de ‘Blijde Incomste’ uit 1356 van het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch “hét historische topstuk van deze vriendschappelijke uitleen en dus van de tentoonstelling. In dit stuk wordt voor het eerst gesproken van een hertogdom waarover de hertogin regeert met consensus van de steden.