NVU-demo: nog 3 arrestanten + 1 vreemdeling vast

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-05-2009 | Gewijzigd op: 24-05-2009
achter-bericht van politie over arrestanten  zondag 24 mei 2009 /17.00 uur
De 44 aanhoudingen die door de politie waren verricht, betreft voornamelijk tegendemonstranten. Drie van hen zitten vast wegens openlijke geweldpleging. Eén verdachte is in vreemdelingenbewaring gesteld en alle overige arrestanten zijn naar huis gestuurd. Aan nde hand van een opgemaakt dossier beslist het OM of er straffen [boetes] volgen.
Rond 18.00 uur hebben enkele tegendemonstranten voor het politiebureau met een lawaaiprotest steun betuigd aan de arrestanten. Na een gesprek met enkele agenten dropen zij af.

situatie na afloop [persbericht gemeenten+politie] 17.30 uur
In een persbricht meldt de politie dat er zaterdagmiddag 23 mei 2009 44 aanhoudingen zijn verricht  voor stenen gooien, gebruik van slagwapens en het niet kunnen tonen van een indentiteitsbewijs en het niet voldoen aan vorderingen.  Rond 15.00 uur werd de demonstratie beëindigd en vertrokken de merendeels jongelui van de NVU.  Maar er bleven circa 150 andere linkse demonstranten hangen die probeerden de NVU- demonstraties te verstoren. 
De meesten verdachten -met name van de tegendemonstratie- zijn vanavond weer vrijgelaten.

situatie tot 16.00 iuur

Na tweeën zijn er door de politie 26 demonstranten aangehouden. De jongelui-merendeels van Linkse signatuur- probeerden de actie van de Nederlandse Volks Unie [NVU] te verstoren.
Burgemeester Rombouts houdt tot vanavond 20.00 uur /23 mei 2009 -de noodsituatie van kracht om tegen elke vorm van geweld of ordeverstoring in te kunnen grijpen.

situatie tot 14.00 uur
Bij de demonstratie op het Da Vinciplein in het Paleiskwartier was er een soort status quo, tenminste  tot 14.00 uur. De demonstranten, een vijftigtal in één blok rond een rood en zwart spandoek bijeen en daarnaast nog eens enkele jongleui met een wit spandoek, bewogen amper. Verder lag de verandering meer aan het nieuwsgierig publiek, de politie en ME die af en toe van plaats veranderden. De stabiele situatie had overigens te maken met het feit dat het 'gehele'  gebied omsloten werd en bewaakt door agenten. Ook het meeste publiek bleef op afstand van de donker geklede jongelui
Even verderop werden individuele passerende jongelui met tas of wat dan ook bij zich, door politie of ME gefouilleerd.

Een kern van vijftig in het zwart geklede jongelui die zich op het Da Vinciplein tot 14.15 uur nauwelijks verroerden. In de gaten gehouden door tientallen opzichtige of burgeragenten en hier en daar opgestelde ME-busjes.
Onder [r en l.] het publiek in de Leeghwaterlaan.
foto's © paul kriele, 23 mei 2009.
Hierboven: Het Da Vincieplein achter het station met rode zwarte en witte spandoeken en daarop 'Kills Capitalism /Onze strijd is nationaal'. Tegen het Casino Kapitalisme tegen de Plutocratie Eerlijke winstverdeling voor ons volk !

   
De andere kant van het verhaal, of wel de kritische kant: links een groep linkse jongelui die zich vanaf de Christiaan Huygensweg naar het strijdveld begeeft.

foto's © paul kriele, 23 mei 2009. 
en hier boven: het journaille, dat toekijkt met voorop [de fiets] Theo Verbruggen en 2e van links Maino Remmers beiden van de NOS.  Rechts achteraan Bart Meesters en half zichtbaar Bart Oosterveld [Omroep Brabant] en middenin:  Marc Brink van het Brabants Dagblad.

 

Verder was het er erg vredig achte het station: een waakhond en bewakende ME en fouillerende agenten, die plastic draagtassen doorzochten en/of identiteitspapieren vroegen.
foto's © paul kriele, 23 mei 2009.

Terug naar boven