Door mee te doen kennismaken met ..en inburgeren

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-05-2009 | Gewijzigd op: 28-05-2009
 
Wethouder Jetty Eugster van ondermeer emancipatie en vreemdelingenbeleid.
foto © paul kriele, 6 april 2009.
Het veelkleurige logo van 'Meedoen aan Meedoen' dat de  multiculturele samenstelling van de bevolking symboliseert.

Nieuwe Nederlanders moesten en -soms -konden mee doen aan inburgeringprojecten. Meestal was het doel een inburgeringexamen. De gemeente gaat nu eens op een andere –vrijblijvender - manier dat inburgeren aanpakken.

Onder het motto ‘Meedoen aan Meedoen’ heeft het bureau ‘Inburgeren en educatie’ een opzet bedacht waarbij nieuwe Nederlanders met een instelling, bedrijf of school vrijblijvend kennis kunnen maken. Onder het motto ‘Op de koffie’ komen zij met een bedrijf in contact en mogelijk dat een bedrijf door zo’n ontmoeting aanleiding ziet om hen beter te leren kennen.
Bij de bedrijven die zich voor deelname hebben ingeschreven zit de Post en Heineken, maar ook volkstuinen, scholen en zorginstellingen. Er zijn ook gewone Bossche burgers en ongewone [burgemeester Rombouts en bisschop Hurkmans], die in juni hun deuren open zetten om onder het motto ‘Gluren bij de buren’ de nieuwe Nederlanders gelegenheid geven eens bij de buren op de koffie te gaan. Andersom biedt dit de gastvrije burgers of instellingen de gelegenheid kennis te maken met nieuwe Nederlanders.
Degenen die voor een activiteit ingetekend hebben ontvangen gratis een visitekaartje dat ze met hun eigen gegevens kunnen invullen en op bepaalde adressen kunnen achterlaten, aldus Pol van Tuyl die samen met bureau Sprinkels hq [Nadine Rozenberg] deze opzet heeft bedacht.

Behalve een ‘Op de koffie bij’ meldt het overzicht aan activiteiten: fietsen leren [Sagen/Hambaken], spinnen in het Sportiom, volley of Vrouwensport in de Hambaken of dansen in de tangosalon in de Muzerije, een vaartocht op de Binnendieze of meedoen aan de Avondvierdaagse die volgende week begint.
Alle deelnemers werken kosteloos aan dit project mee, aldus wethouder Jetty Eugsters, die berekent dat er van de 8000 in de stad wonende etnische Nederlanders 1700 verplicht inburgeren, maar er zijn er nog eens 6300 die dat nu eens op deze unieke manier vrijwillig kunnen doen.

Het unieke project loopt in de maand juni en start met een ontbijt [Leonardo da Vinciplein] op zaterdag 30 mei 2009 en heeft een slotmanifestatie op 26 juni 2009 op de Markt.
Aanmelden kan bij Bureau Sprinkels [tel. 5284085] of bij de Dienst Inburgeren & educatie: tel. 6155150 [kantoren in de Hambaken en aan de Edisonstraat].


Terug naar boven