Gevecht om de banieren & tegen de reclame

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-07-2004 | Gewijzigd op: 30-09-2009
In de strijd tegen wanordelijke reclame in winkelstraten bindt de gemeente ook het gevecht aan tegen de banieren.

Inleiding
Vlaggenparade eindigt in verbod 6 juli 2004
Bakker Bart van Haren 5 mei 2004
Gevecht tegen de banieren 
Clous mode
Noordbrabants Museum
Brasserie Boudewijn
Schaap/Citroen
===================
Inleiding: Optreden tegen wansmaak en wanorde
Sedert 2001 is de gemeente feller gaan optreden tegen wansmaak, aantasting van historische gevels en overlast door de horeca.
In één ding is zij nog niet geslaagd: het weghalen van reclameborden aan de gevels in de binnenstad. Die wansmaak werd door de gemeente Amsterdam aangepakt. Aanleiding was het huwelijk van Willem Alexander en Maxima op 2 februari 2002.
Goed voorbeeld doet goed volgen....

Vlaggenparade eindigt in verbod
- 6 juli 2004
Aan drie ondernemers in de binnenstad is per brief verbod opgelegd te vlaggen: Eurohotel [Best Western] op de Hinthamerpromenade en even verderop bakker van Haren en de overkoepelende NBOV [bakkersbond]. Eurohotel wordt verweten dat ze nogal aan veel vlagvertoon doet. Die vlaggen zouden het stadsgezicht aantasten. Bakker Bert van Haren doet aan reclame omdat de bakker elke dag vlagt, aldus het verbod van B&W. Het College adviseert te vlaggen als er wat te doen is, zoals bijv. op Koninginnedag en Bevrijdingsdag. De zakenlui zijn gevraagd de vlaggen weg te halen! 
Vlaggenparade in de stad/Gemeente pakt vooralsnog alleen Bakker Bert van Haren/den bosch, 7 mei 2004
Onderstaand blijkt dat bakker Bert van Haren in proces gaat tegen de aanschrijving door de gemeente de vlaggen van zijn winkelpui weg te halen. Maar in de stad heerst een ware vlaggenparade: in de Nieuwstraat, op de Hinthamerpromenade, en verderop in de Hinthamerstraat, op de Pensmarkt en op de Schapenmarkt . Waar hangen er geen vlaggen?, kan beter worden gezegd. De vlaggenhisterie is een vervolg op de banieren boycot die enkele jaren geleden woedde.

Op de Hinthamerpromenade heerst ook een vlaggenparade met Eurohotel [l] en vooraan een cafetaria [r] , Dixons [r] en de brillenzaken van Specsaver en Pearl [r].  foto's © gerard monté, 6 mei 2004.

Een paar jaar geleden kwam de gemeente in actie tegen het Noordbrabants Museum, restaurant 'Javaanse Jongens' en Clous Mode..
De banieren aan het museum hangen er nog periodiek, evenals bij Clous Mode. Javaanse Jongens is opgeheven..

De Schapenmarkt met V&D en even verderop Massaschoen en Clousmode. Midden: Otten Speelgoed in de Nieuwstraat [situatie 2003] en rechts een recente opname van Zammatteo en Otten, ook in de Nieuwstraat. 

foto 's © gerard monté, 6 mei 2004 [boven]en 22 maart 2003 [r-boven].

Bakker Bert van Haaren in proces   5 mei 2004
Bakker Bert van Haren pikt het niet dat ie de vlaggen aan de winkelpui van Hinthamerstraat 89 moet weghalen. De vorige week ontving hij een verbod- onder bestuursdwang- van de gemeente voor deze gevelreclame. Dat betekent dat de gemeente de vlaggen op kosten van de eigenaar weghaalt als ie dat zelf niet binnen 14 dagen doet.
Bakker Bert zit al bijna 40 jaar in het bakkerpand en bestrijdt dat het hier om gevelreclame gaat. Van Haren heeft al brieven geschreven naar JP naar de koningin en naar de gemeente.
Intussen heeft ie zelf al een concessie gedaan door de vier vlaggen terug te brengen tot twee [een Brabantse en een nationale driekleur] . De gemeente zei bij monde van ambtenaar Kuijken:’ .. doe maar, wij komen wel kijken of het kan.. ‘. 

Bakker Bert van Haren in Hinthamerstraat 89.
Vorig jaar hingen er aan de gevel nog vier, maa rinmiddels heeft de bakker dat aantal teruggebracht tot twee vlaggen
... 

foto © gerard monté, 23 februari 2002. 

De bakker vindt het van de gekke dat de gemeente zo maar iets bedenkt.  Zijn brief -een van de vier- die hij aan de koningin stuurde, is naar het Ministerie van Koningszaken doorgestuurd. Dat ministerie heeft het bezwaar van de Bossche bakker in behandeling gegeven bij het kabinet van de Commissaris der Koninigin Maij-Weggen. 

Gevecht tegen de banieren  22 maart 2002
Modehuis Clous op Schapenmarkt 25-27 was in 2001 een van de eersten die aangeklaagd werd om de twee banieren die aan de gevel hangen. Ze hangen er nog steeds [juli 2002], hoewel de gemeente consequent in haar aanzegging stelt dat dergelijke reclame-uitingen op kosten van de eigenaars zullen worden weggehaald...

Clous-mode, het pand op de Schapenmarkt werd eerst nog als voorbeeld gesteld van een eigentijdse renovatie van een historisch pand, maar even later wel aangeklaagd vanwege de banieren..

foto's  ©  gerard monté, 22 maart 2002 25 juni 2000 [r-boven] en 14 septemebr 2002 [r.]

Noordbrabants Museum  zomer 2001.
De Gemeente ' s-Hertogenbosch gaat opnieuw het gevecht aan met het Noordbrabants Museum. Inzet van de strijd zijn de illegaal opgehangen banieren die aan de voorgevel van het Museum in de Verwersstraat hangen. Zij ondersteunen met hun thema de wisselende exposities. 
Het voorplein van het Noordbrabants Museum:  eerst was er strijd met de gemeente over het bouwsel beter bekend als 'de letter M'. In het voorjaar van 2000 eiste de gemeente opnieuw dat het museum een vergunning aanvraagt voor de banieren aan de voorgevel.
Dat was juni 2000, inmiddels hangen de banieren nog steeds bij elke tentoonstelling aan de gevel, maar tijdens Open Monumentendag 2002 waren ze er niet.. 

Aanleiding van het gevecht om de banieren is dat restaurant Javaanse Jongens op de hoek van de Korte met de Lange Putstraat donker rode banieren heeft opgehangen. Maar aan de gevel hingen-met instemming van de gemeente- al tijdens de Tour de France [1985] banieren.
Stadspromotie heette dat....

foto © gerard monté, 25 juni 2000.

In de jaren negentig ging het stadsbestuur ook al de strijd aan met het Noordbrabants Museum over de letter M. Dat drie meter hoge kunstwerk- gekscherend de M van directrice Margriet [van Boven] voorstellend - bleek illegaal te zijn geplaatst. Na wat gesjouw en ambtelijk geschuifel staat hij daar waar hij nu staat.

Nu blijkt dat de meters lange banieren aan de gevel van het voormalig paleis er ook zonder vergunning hangen. Verkeerd voorbeeld was restaurant de Javaanse Jongens in de Lange Putstraat. Zoals bericht moeten die rode banieren van de schoonheidscommissie lager worden gehangen omdat zij het zicht op de historische gevels benemen.
Het restaurant is in eigendom van Jan Bosmans jr.

De uitslag rondom het Museum was, dat uiteindelijk de 'letter M' toch stond op de plaats waar hij oorspronkelijk door directrice Margriet van Boven was neergezet.
De uitslag in de kwestie 'Javaanse Jongens' zal zijn, dat de banieren iets worden ingekort.

Brasserie Boudewijn
Brasserie Boudewijn in de Karrenstraat/Kruisstraat maakt  opvallend  reclame voor het etablissement. foto ' s © gerard monté, 2001.

Voorbeelden van zaken die inmiddels hun banieren hebben verwijderd of vervangen zijn Schaap-Citroen en de Orangerie..

De Orangerie in de St.Jospehstraat is een voorbeeld waar de banieren niet zijn weggehaald. Onzichtbaar op de
foto hangen zij aan weerszijden van het portaal.
Met de komst van de juwelierszaak Schaap Citroen op de rechter hoek van Markt /Kerkstraat, werden er doeken banieren opgehangen, maar die zijn inmiddels verwijderd.
 
foto's © paul kriele, 23 juni 2000/januari 2002/juni 2004.

De juwelierszaak van Schaap-Citroen op de hoek Markt/ Kerkrstraat had voorheen ook doeken banieren. Die zijn vervangen door vaste reclameborden.
Twee lelijke panden op de Markt die de Kerkstraat flankeren..
Vroeger stond de linkerhoek bekend als de bakkerszaak van Van der Heijden later Eickholt. Op de hoek rechts was een zaadhandel, later kousenzaak ' De Eksters' gevestigd.

Terug naar boven