Bovenetage Kruidvat Hooge Steenweg gekraakt

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2009 | Gewijzigd op: 02-11-2009
In de binnenstad staan al jaren tientallen bovenetages van -veelal winkelketens- leeg. Gemeentelijk beleid met een krappe subsidie voor een opgang, helpt niet echt. Ook de winkeliers willen vaak geen vreemde bovenburen.
De kraakbeweging maakte zaterdag 31 oktober 2009 korte metten met die onnodige leegstand.


foto © paul kriele, 31 oktober 2009.

Vanmorgen zaterdag 31 oktober 2009 heeft Kraakgroep 'de Lont in 't Kruitvat' de etages boven de winkel van 't Kruidvat aan de Hooge Steenweg gekraakt. De actie is een onderdeel van de landelijke kraakactiedagen, aldus een woordvoerder van de beweging. 'Tien jaar leegstand' /Maar nu niet meer', staat op de spandoeken aan de gevel van het Kruidvat Hooge Steenweg. De groep is mbv een ladder, via een platdak aan de achterzijde van het winkelpand, tot de etages kunnen doordringen.
Met de actie  protesteren de jongeren tegen de woningnood, met name dat er boven winkelruimtes veel woningen leeg staan en aan het woningbestand worden onttrokken. Door de woningen weer bewoonbaar te maken wordt gezorgd voor een levendigere binnenstad en het pand tegen verpaupering beschermd.
Ook is de actie een protest tegen het door de Tweede Kamer aangenomen kraakverbod.
Maar de krakers willen dat de eigenaren aangepakt worden en niet degenen die protesteren tegen het woningbeleid.
De kraakbeweging geeft als voorbeeld van wanbeleid het pand achter en boven Hinthamerstraat 73, dat tot twee maal toe gekraakt werd en door de Mobiele Eenheid werd ontruimd. De eigenaar heeft het achterpand inmiddels gesloopt, waardoor woonruimte voor ca. 6 studenten verdween. De ruimte boven de winkel staat nog steeds leeg.

Maandag 1 november 2009 zouden de krakers in overleg gaan met de gemeente omdat de brandweer het pand heeft afgekeurd voor bewoning.