Young People Awards voor Sancta Marialeerlingen

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-11-2009 | Gewijzigd op: 22-11-2009
Vrijdagnamiddag 20 november 2009 reikte burgemeester Ton Rombouts in het Jeroen Bosch Art Center aan 52 scholieren van diverse scholen uit het land, waaronder - voor het eerst -de Sancta Maria Mavo - bronzen en zilveren medailles uit. Die erkenning van de Young People Award kregen de scholieren voor hun specifiek vrijwilligerswerk waarmee zij hun talenten toonden.
Dat 'werk' bestreek de gebieden van sport, sociale zorg, individueel talent en maatschappelijke betrokkenheid. Door deze ontwikkeling van talenten kregen de jongens en meisjes van 13-17 jaar meer zelfvertrouwen en lieten zij zien wat ze voor de gemeenschap kunnen betekenen. 'Het is telkens een stapje meer in de verrrijking van ervaring en ontwikkeling,' aldus wethouder Johan Theeuwssen van de gemeente Aalte.

De bronzen en zilveren medailles van de Young People Award liggen klaar.
foto's © paul kriele, 20 november 2009.
Na afloop werd er met de Bossche scholieren van de Sancta MariaMavo een groepsfoto gemaakt met links Godelieve Davits [bestuurslid IYPA] en 2e van l. burgemeester Ton Rombouts.
Verder vlnr: LotteToonen, Niels van de Ven, Leroy van Wijk, Oscar Lijding en Stephanne Gibbels.

De organisatie die achter deze Awardstoekenning zit, is wereldwijd en heet voluit de International Award for Young People.
Voor het eerst werd de medailleuitreiking in Den Bosch gehouden omdat er ook voor het eerst een Bossche school aan meedeed en burgemeester Rombouts vorig jaar bij de organisatie had aangegeven graag zelf ook eens de medailles te willen opspelden.
De kandidaatstellingen gebeuren overigens per school en  provinciegewijs.

Bij de ontmoeting in het Jeroen Boschcentrum, waar vrijwilligers van dat centrum olv Janny van der Sanden assisteerden en gastheer/vrouw waren, sprak de voorzitter van de International Award Wim van der Laan,  tot de 53 kandidaten. Van de Laan gaf aan dat er wereldwijd -verspreid over 128 landen -al 853.000 jongeren zijn met een 'Young People Award' en Den Bosch nu voor het eerst meedeed.

Boven: De 14-jarige Francis Tunter was de eerste deelneemster aan deze IAYP-uitreiking van de provincie Gelderland, die zich bovendien eigenhandig had opgegeven voor deelname.
Zij deed als soliste ook de aftrap van de bijeenkomst met het lied [in zang had Francis  zich gespecialiseerd] Allelluia.
Rechts boven: Speciaal voor de inwoonster van Aalte [Gelderland] was de wethouder Johan Theeuwssen naar het Jeoren Boschcentrum gekomen om de uitreiking aan Francis Tunter te doen. Rechts Godelieve Davits bestuurslid van de Young People Award.
Rechts: de scholieren van 'Jan van Brabant' uit Helmond, die ook gelauwerd zoudne worden.

foto's © paul kriele, 20 november 2009.

Burgemeester Rombouts reikte, samen met het bestuurslid Godelieve Davits de medailles en certificaten uit,
De allereerste was Francis Tunter uit Aalte. Zij had zichzelf maar opgegeven om mee te doen omdat de provincie Gelderland het tot nu toe had laten afweten, terwijl andere provincies al wel meededen.
Wethouder Johan Theeuwssen, die '.. extra trots was omdat het hier om jeugd gaat. Zij hebben zich een doel gesteld waar ze naar toe hebben gewerkt. Dat betekent ook een start naar heel veel mogelijkheden. Met die inzet voeg je iets toe aan je ervaring en zo zet je stappen in het leven', aldus Theeuwssen

Burgemeester Rombouts die in zijn n toespraak aangaf dat hij '..voor deze gelegenheid speciaal zijn zondagse pak had aangedaan en ook was omhangen met medailles.'
Daarmee duidde de burgemeester op de symbolen van zijn ambtsketen die ook talenten uitstralen, zoals dapper [de adelaar], wijsheid [om beslissingen te kunnen nemen: de uil] en  betrouwbaarheid [van het bestuur: een hert] en tot slot de pelikaan als teken van zorgzaamheid. 'Deze vaardigheden zijn jullie bij jullie inzet ook voorgehouden en daar heb je mee gewerkt,' aldus Rombouts.
Voor de aanwezige jeugd had de Bossche burgemeester nog een aansprekelijk voorbeeld door te verwijzen naar twee Beatleleden die nu opnieuw optreden. Paul Mc Carthy en George Harrison hadden op school nimmer hun talenten aangeboord/ontwikkeld. Zij hadden een hekel aan muzieklessen, die zij verzuimden. Dat kwam pas later..

Leroy van Wijk [Sancta Mariamavo], die zich o.a. als jongleur bekwaamde, maar ook in het kader van 'sport' aan fitness had gedaan en stage had gelopen bij de voetbalclub Wilhelmina, waar hij trainingen bedacht en ook heeft uitgevoerd. Leroy noemde ook specifiek zijn begeleider de gymleraar Van Weerd. Leroy werd nog eens door burgemeester Rombouts uitgenodigd om op het podium zijn talenten als jongleur te tonen..
Niels van de Ven die zich had beoefend tot boogschutter bij de boogschuttersvereniging 'Prins Bernhard'. Niels wordt door burgemeester Romboust de medaille opgespeld.

foto's © paul kriele, 20 november 2009.

Aanwezig waren leerlingen en docenten van Jan van Brabant uit Helmond, Durendael uit Oisterwijk, het Newman College uit Breda en de Sancta Maria Mavo uit Den Bosch. Het was daarom dat oud-docent van de Sancta Maria Nort Lammers, die bovendien directeur is van het Jeroen Boschcentrum, de gasten een welkom heette. Daarin verwees de ras-Bosschenaar trots naar het Jeroen Boschjaar in 2016 [500ste sterfdag] en op de kunstwerken en relikten van deze beroemde Bossche schilder die in het Jeroen Boschcentrum aanwezig zijn.

Stephanne Gibbels gaf  aan dat hij activiteiten had ontwikkeld voor de jeugd [maatschappelijke betrokkenheid] en voor 'índividueeel talent' piano was gaan spelen en op 'sportgebied' aan badminton had gedaan.  Na de medailleuitreiking door burgemeester Rombouts ontving Stephanne Gibbels uit handen van het bestuurslid  van de IAYP Godelieve Davits het bijbehorend certificaat.
 
Lotte Toonen, ook van de Sancta Mariamavo, had in het aspect 'maatschappelijke betrokkenheid basketbaltrainingen [Black Eagles] gegeven en zichzelf ook in deze tak van sport ontwikkeld. Voor 'individueel talent' was ze bij haar oma - al gezelschap houdend - gaan breien en op 'expeditie' kwamen de aspecten samenwerking, steun, keuzes maken en aanpakken tot ontwikkeling. Lotte Toonen wordt hier lovend toegesproken door burgemeesterRombouts.

foto's © paul kriele, 20 november 2009. 

Tot slot van de Bossche groep van Sancta Mariamavo Oscar Lijding die op het aspect expeditie een speurtocht had opgezet en daarin zijn talenten had aangeboord.
foto's © paul kriele, 20 november 2009.
Burgemeester Ton Rombouts speldt hier bij Oscar Lijding de medaille behorend bij de  Young People Award op. Terug naar boven