Oprichting Bossche Gilde van Goudsmeden

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-03-2010 | Gewijzigd op: 31-03-2010
Den Bosch heeft een gilde van goudsmeden. Het heet Het 'Bossche Gilde van Goudsmeden' en is, zoals de naam aangeeft, dan ook in de stad gevestigd, maar nationaal georiënteerd. Doel van dit ambachtsgilde is gekwalificeerde en vakbekwame goudsmeden in een beroepsgroep bijeen te brengen, het bereiken en bewaken van de hoogst mogelijke standaard van vakmanschap, het promoten van het ledenbelang en van het professionele ambacht van de goudsmeden en de gerelateerde vakgebieden.

In een vervolgfase wil het gilde aan talentvolle, aankomend smeden de mogelijkheid bieden tot een beroepsopleiding. De leerling-goudsmeden zullen straks hun opleiding duaal, ofwel deels op school en deels bij erkende goudsmeden gaan volgen.

Bij het gilde zijn aangesloten: gewone leden,die werkzaam zijn als goudsmid en een erkende opleiding hebben genoten en Meesters. Dat zijn degenen die eenzelfde beroep uitoefenen, maar tien jaar ervaring hebben.Zij dienen zich voor een ballotagecommissie - met 5 werkstukken - te bewijzen.

Het gilde onderscheidt:
-goud-en meestergoudsmeden
-zilver-en meesterzilversmeden
-uurwerkmakers en meesteruurwerkmakers
-graveurs
-emailleurs
-diamantzetters
-gietspecialisten.

De aanzet van het Gilde voor goudsmeden werd vorig jaar gegeven, op instigatie van de Bossche goudsmid René van Tol, door wethouder Bert Pauli. De toenmalige wethouder van onder meer Economische Zaken deed tijdens een expositie bij STOK die toezegging omdat de oprichting van een gilde van goudsmeden past in het Economisch Actieplan. Pauli wist vervolgens de akademie St.Joost [AVANS hogeschool] bij dit initiatief te betrekken.

Den Bosch is van oudsher een stad geweest met een rijke geschiedenis van goud- en zilversmeden.