Afspraken Rombouts&Weterings overhomodiscriminatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-05-2010 | Gewijzigd op: 10-05-2010
Gesprek in het stadhuis met burgemeester Rombouts en wethouder Weterings over toenemende homodiscriminatie.

foto © henk van esch, 7 mei 2010.

In het overleg, dat op instignatie van burgemeester Rombouts en nav toenemende homodiscriminatie op dinsdag 7 mei 2010 is gebeurd zijn, afspraken gemaakt. Aan dat overleg, dat in het stadhuis plaats vond, nam naast Rombouts ook wethouder Rodney Weterings deel. Van de betrokken partijen zaten aan tafel: het Antidiscriminatiepunt Basta, fractiemedewerker Truuske Smits van Groen Links  en van de homo-organisaties Henk Krol [Gay-krant] en de  voorzitter én de vice-voorzitter van het COC Noord-Oost-Brabant  Jan van Velthoven resp. Belinda van den Helm en tot  slot nog Statenlid voor de SP-fractie Ron van Zeeland.

Rombouts stelde zich erg open op om diverse vragen over cijfers -en ontwikkelingen meer  te vernemen.
Eerder [2008] was de gemeente nauwelijks en zelfs ontkennend ingegaan na opmerkingen van de SP-fracties, Basta en COC-organisaties over toenemend homogeweld c.q. discriminatie. zie artikel De Roze Loper uitgelegd

Aan het tafelgesprek nam ook wethouder Rodney Weterings deel. De wethouder van o.a. Welzijn en portefeuillehouder van seksuele diversiteit was erg coöperatief en wilde spijkers met koppen slaan door de problemen exacter en meer statistisch op papier te zetten en om over oplossingen te praten. Mede aangaande structurele voorlichting in het onderwijs gaat wethouder Weterings met Basta en het COC aan de slag. 

Resultaten van het overleg zijn: dat de politie voortaan  bijv. homodiscriminatie gaat registreren als aangifte en het niet meer alleen als melding af doet, wat inhoudt dat ook de feiten en de specifieke groepen van discriminatie worden opgenomen in de aangifte. Ron van Zeeland merkte na Rombouts vragen over hoe en wat op, dat in dit verband niet opnieuw het wiel hoeft te worden uitgevonden en legde het stadsbestuur Amsterdam als voorbeeld voor.

Over een jaar staat voor een evaluatie een hernieuwd gesprek met burgemeester Rombouts en wethouder Weterings op de agenda.