Verhalenboek 'Bossche Bollen van NOS-correspondent

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-06-2010 | Gewijzigd op: 06-06-2010
Op zondagmiddag 6 juni 2010 werd in Boekhandel Selexyz [Adriaan Heinen] in de Kerkstraat het boek 'Bossche bollen' gepresenteerd. Wethouder Rodney Weterings mocht uit handen van de schrijver Joris van de Kerkhof het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Dit boek en de daaraan parallel lopende uitgaven met verslaggevers en redacteuren van de NOS, is een initiatief van de NOS die haar correspondenten uit hun 'eigen' woonplaats een verhalenboek laat samenstellen. Zo staan er nog uitgaven over Den Haag Ferry Mengelen en Rotterdam Kersseboom op stapel.
Eerder kwamen de buitenlandcorrespondenten van de NOS op een gelijksoortige manier aan de beurt.

 De gasten in boekhandel Adr. Heinen/Selexyz. Het affiche van het boek met onontkoombare Bossche bollen in de etalage.
-Links boven: De aanbieding van het 'eerste exemplaar' van Bossche Bollen' door auteur en NOS-verslaggever/ correspondent Joris van de Kerkhof aan wethouder Rodney Weterings.
-Boven: Uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve die al meer dan 400 boeken heeft uitgegeven [ vooral romans]. Na een serie met NOS buitenland -correspondenten, sloeg onserve de weg in van een serie met binnenland- correspondenten, die elk een uitgave voor hun rekening nemen met de plaats waar zijn wonen.


foto's © paul kriele, 6 juni 2010.


 

Joris van de Kerkhof die nog niet zo lang in Den Bosch [Vughterstraat]  woont heeft een serie markante en soms ook minder bekend Bosschenaren voor het voetlicht gebracht die iets over hun leven, liefde of hun hobby vertellen. Maar steeds staat de stad daarin centraal. zie hieronder

De beeldend kunstenaar en docent Vrouwelijke Kunstgeschiedenis Natascha van der Linden nam de gelegenheid te baat om iets over haar project de schuurtjes bij de Bolwoningen te vertellen en promotie te houden voor haar kleine keramische bolwoninkjes, die te koop zijn. zie ook site van NataschavanderLinden

-Boven:de auteur signerend.
-Rechts  boven: o.a. Joop van Zijl, oud NOS-journaallezer en de Bosschenaren Anton Verhagen [l] en Frans Maas [rechts
].

-Rechts: Natascha van der Linden, beeldend kunstenaar, die door Dries Kreijkamp, de architect/ontwerper van de bolwoningen betrokken werd bij een nieuwe aanbouw aan die bolwoningen


foto's © paul kriele, 6 juni 2010. 

Uitgever Kees de Bakker gaf een toelichting op het ontstaan van dit boek 'Bossche bollen',  waarover bij de aanloop nog een discussie met de auteur ontstond of die naam wel zo goed gekozen was. Maar die is heel kort en direct,' aldus De Bakker,  die de tekenaar John Rabou en de fotografe Céecile Hibbelen prees om hun werk .
zie ook de site van Conserve

Auteur Joris van de Kerkhof
Joris van de Kerkhof wilde met zijn vrouw Cécile dichtbij zijn werk wonen. Zij kozen voor Den Bosch, dat redelijk bereikbaar is gelegen bij Hilversum en Amsterdam. 'Onze plek in de Vughterstraat is veel'Den Bosch met alle het leven dat zich hier afspeelt: de  stoffenzaak van Hoofs aan de overkant, de Mariaomgang om de hoek en carnaval. Het is een stad om niet zomaar uit weg te gaan,' sprak Van de Kerkhof die eerst niets begreep van de door de uitgever opgelegde deadline, want '..in Hilversum moet het gisteren klaar zijn en hier kon het ook over een jaar.'
Tot slot gaf de auteur de fotografe Cécile Hibbelen nog enkele complimentjes voor haar werk: 'De foto's zijn mooi en krachtig. Het zijn typische foto's van jou. Je hebt er veel werk aan gehad, maar daar onze samenwerking zagen we elkaar ook nog eens.
Leest dit boek omdat de mensen erin en de stad zoveel te vertellen hebben!' klonk het nog als toegift vanaf de trap in boekhandel Heinen.

Toespraakje Wethouder Rodney Weterings  [in bewerking]
Voor wethouder Rodney Weterings was het de eerste keer dat hij bij Heinen een  boek in ontvangst mocht nemen. Maar verder was het 'ouwe bekenden' van elkaar.  Weterings noemde allerei overeenkomsten tussen hem de auteur Van de Kerkhof:
-we kennen elkaar van1996 toen Joris reporter was en ik onderzoeker aan de Universiteit van Eindhoven
-we zijn allebei import, iets wat je tot in de derde generatie blijft, sprak de wethouder in een olijke toespraak
-allebei katholiek, maar niet blijvend. Joris zegt dat hij een cultuur-katholiek is en ik voel me -ook -een alledaagse katholiek, die - net zoals Joris - het vormsel weigerde.  Dat  was mijn eerste verzet tegen mijn ouders ... '.
 
Over Joris' werk sprak Weterings, dat hij een specifiek onderscheidende stijl heeft, ontspann en innemend, aangenaam en liefdevol en doelgericht en scherp. De verhalen zijn sympathiek opgeschreven. Bij Van de Kerkhof gaat het - in tegenstelling tot vele andere boeken, die over de stad verschijnen - niet alleen over dat opgepoetste gedoe dat zich veelal binnen de wallen afspeelt.
Het leest alsof je naar een aflevering van 'Het Filiaal' luístert, ' sprak Weterings en voegde er toch nog een politiek statement aan toe: 'De binnenstad is een probleem aan het worden. We krijgen steeds meer een monomane binnenstad. Liever zou ik willen inzetten op een voortzetting van het Palieskwartier, waar we de vernieiuwing een kans hebben gegeven.'
Vervolgens prees de wethouder nog eens de aanpak en stijl van de auteur Joris van de Kerkhof met voorbeelden van enkele geïnterviewden. 'Het is een prachtig, onderscheidend boek dat met heel veel hartstocht en passie is geschreven.' 

In het boek komen onder meer aan het woord:
Piet Lathouwers [als De Peer] , Frans Maas, Dries Kreijkamp [bolwoningen], Margot Scheepens [Begraafplaats Orthen],
Ria Gras [Kruiskamp], Francien van den Heuvel [Groote Wielen], en Anton Vewrjhagen[idem maar dan arecheologie in de Groote Wielen], emeritus bisschop Jan Bluyssen, Frans van Gaal [de Markt] , Ria Gras over de Kruiskamp en Rudelf Gras over 'zijn' Genootschap 's -Hertogenbosch]  en Wendy Vos als directeur van de Flik Flak sporthal.


Terug naar boven