Prijswinnaars geveltuinen juli 2005

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-07-2005
Uit de wedstrijd ‘geveltuinen’ zijn vanmiddag - maandag 25 juli 2005- drie prijswinnaars uit de bus gekomen: Henk & Ria van der Veer [Coppenstraat], Wicks van Mulken [Brede Haven 37] en Henk & Ria van Pinxteren [Korte Tuinstraat 7]. Aan de wedstrijd voor de mooiste geveltuin, die in juni en juli liep, namen slechts 16 Bossche inwoners deel. Er waren veel meer inschrijvingen die echter niet aan de criteria van ‘geveltuin’ voldeden. Het zijn smalle, anderhalve stoeptegel diepe tuinen, langszijde voorgevel. Dus geen balkontuinen. Met deze wedstrijd tracht de gemeente geveltuinen te stimuleren.  
De jury looft de tuin van de 1e prijswinnaar [cadeaubon 100 euro van tuincentrum Stolzenbach voor VdVeer] door de variatie en originaliteit en het feit dat het tuintje goed is onderhouden. Hoofd afdeling Beheer Openbare Ruimten, Piet van den Hoef, reikte de prijzen uit. De gemeente vindt geveltuinen bijdragen aan de leefbaarheid van de straat, aldus Van den Hoef die hoopt dat volgend jaar nog meer tuinliefhebbers meedoen.
Geveltuintje Coppensstraat [1e prijs]
De geveltuin van Henk en Ria van der Veer [Coppenstraat], die de eerste prijs behaalden. foto's © gerard monté, 25 juli 2005.

Het echtpaar Henk en Ria van der Veer ontvingen de prijs vanwege de creativiteit en originaliteit die hun smalle, maar goed onderhouden tuintje uitstraalt. Henk moet groene vingers hebben, want ook zijn achtertuin ziet er pico bello uit. Compleet met prieeltje. Henk zegt, terwijl we zo zijn creativiteit aanschouwen dat ie twee rechter handen heeft. 
Vorig jaar waren beiden nog wel geschrokken en dat was zomer 2004. Toen werd de straat opgebroken, is er riolering gelegd en zijn er kabels getrokken, maar de stratenmakers en kabelleggers hebben gelukkig hun tuintje gespaard. Er was op een gegeven moment een klimop stilletjes afgesneden. 
'Ik heb altijd al een tuin gehad, behalve toen we in ons trouwen aan de overkant woonden. Maar later, in Heeswijk-Dinther, waar we18 jaar hebben gewoond in een 'twee-onder-een-kap hadden we een flinke tuin. Nu zitten we al weer 17 jaar in de
Coppenstraat en dat bevalt ons best. 'aldus Henk tijdens de koffie die Ria gauw voor het bezoek heeft gezet.

2e prijs Brede Haven 37 

Brede Haven 37, waar mevrouw Wicks van Mulken woont. Van Antoinette Klarenbeek van de gemeentelijke afdeling Communicatie ontvangt mevrouw Van Mulken een boeket en een cadeaubon voor haar geveltuin die in de wedstrijd 'Geveltuinen' als tweede scoorde

foto's © gerard monté, 25 juli 2005.

Het geveltuintje aan de Brede Haven fleurt met zijn bloemen en groen de gevel van het historische pand De Pijnappel extra op. Er staat een rozenstruik naast de groen gelakte voordeur met nog wat nabloeiende gele rozen. Aan de andere kant weet een rozenmarijn zich te handhaven ondanks dat culinaire buren er af en toe een takje van plukken.
Niet de bewoonster -Wicks van Mulken- maar de buurman heeft de tuin aangemeld. Hij voorspelde dat er vast wel iets zou uitrollen. Die voorzeggende geest bracht geluk. Wicks van Mulken ontving maandagmiddag 25 juli 2005 uit handen van Piet van de Hoef de 2e prijs. ofwel een cadeaubon van 50 euro [Tuincentrum Stolzenbach] en een boeket.
Na de prijsuitreiking praten we nog wat na over een van de mooiste stukjes van de stad. In de jaren rond 1976 werd deze gevelrij deels gesloopt en historiserend herbouwd en deels gerestaureerd. Tussen al die merendeels kleinschalige pandjes en hier en daar een wat groter perceel, doorbreken steegjes met klinkende namen de toch al speelse gevelrij: De Vergulden Truffel, De Kromme Elleboog, Het Waaigat en het Mandenmakersstraatje.  

De Brede Haven kreeg -dankzij eigen initiatieven van de bewoners en bewoonsters een aankleding met bomen en bloembakken. Het hectische verkeer dat bij een haven hoort, is al lang uit de tijd, en ook het verkeer van de laatste decennia va de vorige eeuw krijgt er geen kans meer.  
De Bossche Binnenhaven heeft veel weg van een Heusdens tafereel. Het verschil is dat er in 'de grote stad' veel meer levendigheid heerst. Bovendien vormt hier 'het blik' geen storend element meer.  
3e prijs Korte Tuinstraat 17
In de Korte Tuinstraat 17 doen Rien en Thea van Pinxteren de deur open. Voor het pandje staan wat hortensia's die onlangs nog de wolluis heeft overleefd en weer kleurrijke blauwe bloemen draagt. Ze reageren verrast op de uitslag en zeggen tegelijk dat ze hoopten dat die wedstrijd meerdere mensen over de schreef zou halen een tuintje voor hun huis aan te leggen.

Derde prijs Korte Tuinstraat 17

Een geveltuin die in de verder 'kale' Korte Tuinstraat nogal opvalt door zijn bloemenpracht en de staat van onderhoud.
 - foto's © gerard monté, 25 juli 2005.
 
De tuin van Rien en Thea van Pinxteren in de Korte Tuinstraat was in de wedstrijd 'Geveltuinen' goed voor een derde plaats. 
  Op de foto's overhandigt Piet van de Hoef, hoofd Afdeling Beheer Openbare Ruimten, een boeket en de cadeaubon aanThea van Pinxteren voor een geveltuin [Korte Tuinstraat] die de derde prijs behaalde.
 - foto's © gerard monté, 25 juli 2005.
 

De gemeente wil met deze wedstrijd mede bereiken dat de burgers met een groene en bloemrijke geveltuin hun straat nog leefbaarder maken.


Terug naar boven