Inburgeringscertificaten 2005 uitgereikt

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-11-2005 Wethouder Bart Eigeman [o.a. Inburgeringszaken] heeft op 14 november 2005 in het Bestuurscentrum aan circa 175 nieuwe Nederlanders een inburgeringscertificaat uitgereikt. Daar werd de grote groep burgers van uiteenlopende pluimage in de raadszaal toegesproken door de spreekstalmeester Hans Tervoort en de wethouder als gastheer van de gemeente.
De ontvangst was in handen van de afdeling Beleidsmaatschappelijk Werk en Welzijn van de gemeente met Cornelis Vroone en Loet Willekens die ondersteund werden door medewerksters van Divers.

Maandagavond 14 november 2005 kwamen circa 150 nieuwe Nederlanders naar Achter het Stadhuis. Daar werden zij in de nieuwe raadszaal toegesproken door wethouder Bar Eigeman, die ook enkelen van hen interviewden [onder].
Links spreekstalmeester Hans Tervoort.

foto's © paul kriele, 14 november 2005.

In de raadzaal opende spreekstalmeester Hans Tervoort met een ludieke beschouwing over de Nederlandse samenleving die hij afwisselde met wat actuele zaken. Voor de meesten was het de eerste keer dat zij in de Bossche raadzaal aanwezig waren. Daar wordt anders door de plaatselijke politici een keer in de maand, onder meer over integratie en dat soort zaken gesproken, aldus wethouder Bart Eigeman Hij sprak de hoop uit dat velen nog eens hier terug zullen keren. Eigeman beheert de portefeuille onder meer van inburgeringszaken.   -foto's © paul kriele, 14 november 2005.

Tussendoor was er een optreden van de dans/rapgroep G- Blaze met Hindoestaanse, Marokkaanse en Turkse dansers/danseressen. Na afloop - bij een drankje en een hapje - trad het Turks/Armeense trio Baro op.

In zijn toespraak laste de wethouder ook wat gesprekjes in met enkele aanwezigen om hen te bevragen over wat zij 'vreemd' in, of aan Nederland en de Nederlanders vinden.. 
De wethouder ondervroeg op een ontspannen manier enkele van de gasten naar wat zij ‘vreemd’ aan Nederland en de Nederlanders vinden. Sommige antwoorden: het spreken, de taal en de schrijfwijze, anderen ergerden zich aan discriminerende en soms godlasterende teksten op T-shirts. ‘Hier mag je alles zeggen wat je denkt,’ zei een meisje. Weer een andere jongen vindt dat ‘….ze het geloof beledigen, vooral op de tv, maar niet op school. Je moet grenzen stellen,’ zei hij.


G Blaze is geformeerd uit dansers van Marokkaanse, Hindoestaanse en Turkse afkomst.

-Tijdens het optreden van G Blaze was het muisstil in de zaal. De jongste deelneemster [5 jaar] van de groep ontlokte met haar Oosterse dansnummer Oh's en Ah's bij het publiek.
-Links: een gecombineerd optreden van d egroep
-Boven: De leden van G Blaze ontvingen voor hun inzet van de gemeente uit handen van Loet Willekens een cadeaubon.foto's © paul kriele, 14 november 2005.
   

Eigeman ging in zijn gesprek met de zaal uit van het begrip ’vreemd’. Vreemd kan ook spannend of leuk zijn. Hier in de raadzaal spreken we als politici vaak over vreemd en integreren. Vreemd,’ aldus Eigeman nog eens, ‘ben je zelf. Je zet telkens een stapje verder en nu zitten jullie al hier. Met elke stap die je zet maak je elkaar ’rijker’. Jullie kleurrijke aanwezigheid verrijkt onze stad ’s-Hertogenbosch. Ik ben er trots op dat jullie met zijn allen hier naar toe zijn gekomen.’
Elk van hen ontving persoonlijk een certificaat als bevestiging dat ie de inburgeringscursus goed doorlopen had. 

De aanwezige ingeburgerden kwamen stuk voor stuk naar voren om persoonlijk, uit handen van wethouder Bart Eigeman het certificaat in ontvangst te nemen. 
Op de rechter foto [achterin] twee medewerksters van Vluchtelingenwerk [uiterst links] en met groen jasje: Mirjam Klasen en de fotografe [op de bovenste foto's in het midden]: Ineke Stienstra. 


foto's © paul kriele, 14 november 2005.
 
Rechts achterin: Harry van der Schans van het Koning Willem 1 -College directeur van Volwassen educatie.
De uitgave van de certificaten werd verzorgd door de medewerksters van Divers.
Twee medewerksters van Vluchtelingenwerk [uiterst links] en met groen jasje: Mirjam Klasen.
De fotografe rechts is Ineke Stienstra.


foto's © paul kriele, 14 november 2005

Hierboven: De gemiddelde leeftijd lag tamelijk laag. Er waren naast de nieuwkomers, uiteraard ook wat ouderen, de zgn 'oudkomers' die al wat langer in Nederland verblijven maar nog niet echt ingeburgerd zijn en door de nieuwe aanpak van het Kabinet ook een cursus hebben gevolgd.


Links op de linkerfoto: Rechts: .

Divers zet zich vooral in en geeft ondersteuning bij het aspect maatschappij participatie, zoals het leggen van contact met de basisschool of hulp/advies bij artsenbezoek en andere oriëntaties met betrekking tot de dagelijkse praktijk, aldus Wilma van der Aalst. 
Na afloop trad in de grote zaal van het Bestuurscentrum nog het Trio Baro op dat bestaat uit Turks/Armeense dansers. -/© paul kriele, www.bastion-oranje.nl
------------------------------


Terug naar boven