Commotie rond Spandoeken Rita Verdonk

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-11-2005 De krakers van het pand Hoge Steenweg 25 [Mexx], hebben het spandoek dat de vorige week voortijdig [voor de komst van de brandweer] werd weggehaald, weer aan de gevel teruggehangen. Nu is er een strook over heen geplakt met ‘Censuur’.
Ook op andere plaatsen, zoals aan de Mayweg [Ontspoord] en in de Schildersstraat [Huize Agnes] hangen ze [weer]. Tegelijk startten zij een kort geding tegen de Gemeente/Justitie, omdat ze zich bedreigd voelen ‘in de vrijheid van meningsuiting’. Maar de gemeente heeft juist de hoofdbewoner door die tekst ‘Verdonk nog steeds geen bloed aan je handen?’. beschuldigd van belediging. Dat was ook het motief rond het weghalen, zoals eerder al burgemeester Job Cohen van Amsterdam deed. Het kort geding dient aanstaande vrijdag 18 november 2005.

Het oorspronkelijke spandoek dat nu over de tekst 'Verdonk' is afgeplakt met 'Censuur'.
-foto's © paul kriele, 14 november 2005.

Spandoeken 'Rita' weggehaald  bedricht dd. 10 november2005.
De brandweer heeft donderdagmiddag 10 november 2005 - onder toezicht van de politie - de spandoeken in de stad die gericht waren tegen minister RitaVerdonk, weggehaald. Deze situatie toont het gekraakte pand boven Mexx op de Hoge Steenweg.
Achteraf bleek dat niet de brandweer, maar de bewoners van het gekraakte pand zelf dit spandoek hebben verwijderd om het te kunnen behouden.


De brandweer verscheen rond 15.00 uur ter plaatse maar toen was het spandoek, dat links aan de gevel van Mexx was bevestigd, al weggehaald. foto's © paul kriele, 10 november 2005.
De spandoeken die dinsdag 8 november 2005 opgehangen werden aan het pand van Mexx op de Hoge Steenweg en aan de Paap op de Papenhulst. foto's © paul kriele, 8 november 2005.

Spandoek tegen ’Rita’ gaat land over/ bericht dd. 7 november 2005.
Zondagavond –6 november 2005- kwam het spandoek tegen Rita Verdonk, die verweten wordt dat er elf illegalen bij een brand in een Schipholloods omkwamen, in de Woestijnruiters [VARA] op Nederland 3. In het programma met Paul Witteman en Jeroen Pauw werd aan advocaat Spong gevraagd of die kreet behoort tot ‘de vrije meningsuiting’ of niet. Spong zei dat degene die dat zeggen of schrijven eerst juridisch moeten uitzoeken of Verdonk voor deze illegalen [vastzetting] verantwoordelijk is ?

Teksten aan een gevel in de Schildersstraat.
foto's © paul kriele, 7 en 10 november 2005.
Het spandoek dat woensdag 9 november 2005 werd bevestigd aan de gevel van 'de Paap' aan de Papenhulst.
 

De spandoeken zijn vanavond bevestigd aan de Maijweg en in de Schildersstraat. De Patio aan het mgr.Van Roosmalenplein en de 'Ontspoordloods' volgen nog.
De ME heeft in Amsterdam al spandoeken tegen Rita Verdonk weggehaald. De sympathiebetuiging met de elf slachtoffers [Schipholbrand] die vanuit de kraakbeweging is opgestart, verspreidt zich over het land.

In Den Bosch hangen als sympathie-uiting met de omgekomenen, vanaf enkele kraakpanden spandoeken met de tekst ‘11 Levend verbrand rita bedankt’. Het is een actie die zich over het hele verspreid. Maar de ME tolereert de spandoeken niet, zo blijkt uit acties van de politie tegen deze manifestatie.Terug naar boven