Kennel vd Turfhoeve socialiseert honden

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-08-2004
Bezoekers aan de binnenstad keken maandag 23augustus 2004 even vreemd op bij het zien van een kooi met beesten: een kermisstunt of een uitzetting van een hondenfokster..? foto's © paul kriele, 23 augustus 2004

Angelique Bultman fokt New Foundlanders. In haar kennel 'vdTurfhoeve'in Leverooy bij Nederweert heeft ze er tien waarvan vier bejaarde honden. Deze honden hebben al in vier achtereenvolgende en nog een aparte generatie pups voortgebracht.
Met drie pups en de reu Ferro [ 4 jaar] ging Angelique op stap. De pups in een rijdende kooi en Ferro aangelijnd er naast. Omdat er in 's-Hertogenbosch kermis was trok ze naar Brabants hoofdstad. Doel de jonge honden te wennen aan mensen en kermislawaai en al dat soort stadsgeluiden. Socialisatie noemt de 39-jairge Angelique dat.
Pups doen al van de dag dat hun oren en ogen open gaan indrukken op. Vanaf de vijfde week gaan we met hen op stap, naar station, dierentuin of- dit keer- de grote stad. Dan wennen ze aan mensen ,geluiden, aan de riem te lopen en aan andere dieren. Als wij de honden afleveren bij de nieuwe eigenaar dan hoeft deze niet nog eens de honden vertrouwd te maken aan zijn omgeving, aldus de kynologe. 'Bovendien is het dan eigenlijk al te laat.
De pups vinden eigenlijk alles gewoon New Foundlanders zijn geen angstige honden en ze tonen nauwelijks gedragsproblemen.
Bij haar rondgang door de stad trekt ze veel bekijks. Ze houdt hier en daar een pauze, zoals bij het Stadskantoor en in de Vughterstraat. De ongewone vertoning maakt veel reacties los. Een tekst vertelt waarom ze met deze honden door de stad loopt. Het biljet verduidelijkt dat de honden niet te koop zijn. Anqelique voert zelf het beheer over de kennel samen met haar partner Jack Jetten. Hun hobby is naast fokken ook tentoonstellingen bezoeken en exposeren Ze bouwen hun eigen foklijn op van New Foundlanders in het type dat ze zelf mooi vinden. Met die nazaten zijn ze vijf maal kampioen geweest .