2e IJscokar van 'De Rul' ook terug in de stad

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-12-2010 Dirk Lips van Libéma draagt zaterdag 18 december 2010 de gerestaureerde ijskar van De Rul [1907] over aan wethouder Bert Pauli. Jarenlang heeft de ijskar als decorstuk gediend in het restaurant van het Autotron in Rosmalen. Vanaf het komend voorjaar zal de ijskar weer het Bossche straatbeeld sieren.
 
De ijscokar van De Rul [anno 1907], die met zijn broertje van 1903 terugkeert in het Bossche straatbeeld.

Door vrijwilligers van het Technisch Ministerie van de Oeteldonksche Club van 1882 (TMOC) is er maandenlang hard gewerkt aan de restauratie. De ijskar van De Rul is terugbracht in de oorspronkelijke staat. Aan de hand van fotomateriaal van het Stadsarchief van ’s-Hertogenbosch heeft vormgever Ad Groenland (TMOC) een reconstructie gemaakt

-De landschapschilderingen zijn schoongemaakt en gerestaureerd door de Schijndelse kunstschilder Twan van de Vorstenbosch.
-De vier 19e eeuwse beelden die de ijskar sieren, oorspronkelijk gemaakt voor een draaiorgel door de bekende Zuid-Tiroolse beeldhouwer Ferdinand Demetz, werden gerestaureerd door de Tilburgse firma Heesbeen Orgelbouw in samenwerking met het Nederlands Boekorgel Centrum in Hilvarenbeek.
-Het atelier van de Bossche meester-schilder Martijn Ackermans heeft het bladgoud aangebracht op de ornamenten en de kar voorzien van sierlijke belettering.

Voor de restauratie heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een subsidie beschikbaar gesteld van € 6.800, -. De gerestaureerde ijskar wordt zaterdag 18 december 2010 door Dirk Lips geschonken aan de Stichting Spul van De Rul/Marcel Ploegmakers, die het initiatief nam voor de restauraties.