Gemeente huldigt 500ste inburgeraar in stadhuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-01-2011 | Gewijzigd op: 13-01-2011
Wethouder Huib van Olden van onder andere Sociale Zaken verwelkomde woensdagavond 13 januari 2011 in het stadhuis de 500ste inburgeraar: Hamid Qouassem [*1963].
Aan de huldiging van de 500ste ging het uitreiken van de certificaten en een cadeau aan een dertigtal nieuwe Nederlanders vooraf. Zij moesten wachten op de komst van  de 500ste Qouassem die door verplichte rust na een operatie een kwartier te laat kwam.

Van Olden kon het bij deze 'speciale viering' niet laten een politiek estatement neer te zetten: 'Vanaf 2007 is de inburgering als taak van de gemeente gestart. Maar vanaf 2013 trekt de regering alle financiën in. Dan  moeten de gemeenten dat traject zelf gaan bekostigen. We zullen creatief moeten zijn,' aldus Van Olden, ' .. en we zullen vrijwilligers moeten gaan aantrekken om deze mensen te helpen Nederlander te worden.
Want inburgering neemt twee belemmeringen weg: het beheersen van de Nederlandse taal en het begrijpen van de Nederlandse samenleving. Bij ons in Den Bosch is het niet alleen de taal leren, maar ook dat je  gevoel krijgt de weg te weten in die samenleving,' sprak de wethouder die aan allen een cadeau meegaf. 

-Boven:Tussen de uitreiking van de inburgeringscertificaten door werd in de hal van het stadhuis een groepsfoto gemaakt.
-Rechts: de uitreiking van het eerste certificaat aan Abduul Abassi uit Marokko. Zo volgden er nog 34 nieuwe Nederlanders die allen -naast een certificaat -ook met een cadeau en twee Bossche boeken naar huis gingen.
-Rechts boven: de 500ste inburgeraar de van oorsprong Marokkaanse Hamid Qouassem, die vanwege een onlangs ondergane nieroperatie een kwartier te laat kwam.

foto's © paul kriele, 13 januari 2011

Van Olden, die aan allen een gratis fietscursus of gratis sporten bij Sportiom neegaf,  tot slot: 'Wij gaan op een Bossche wijze door met inburgeren.'