Den Bosch 'Fietsstad 2011'

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-11-2011 | Gewijzigd op: 19-11-2011
Den Bosch behaalt -boven vier andere steden, die zij passeerde- de titel 'Fietsstad 2011'.

Na afloop van de ceremonie met toespraken in de Oranjegalerij van het stadhuis mocht de schooljeugd [groep 7 en 8] van de Troubadour uit Rosmalen, op het stadhuisbordes het spandoek van 'Fietsstad van het jaar' uitrollen.

foto © paul kriele, 17 november 2011 .

Door de aanleg van -rood geasfalteerde- fietspaden, tunnels en bruggen, rotondes in twee rijrichtingen en het gratis openstellen van de parkeergarages en door het voetgangersgebied zowel voor voetgangers als voor fietsers toegankelijk te maken en door een geïntegreerd verkeersbeleid, heeft Den Bosch, boven Harderwijk, Groningen, Nooddorp en Pijnakker, de titel in de wacht gesleept van 'Fietsstad 2011'.
Dat is de eerste keer en volgens wethouder is het niet zo zeer de kunst die titel te behalen, maar hem ook zien te behouden. 


De schooljeugd van de Troubadour, die voor het eerst gebruik had gemaakt van een fietsvragenuurtje bij wethouder Jan Hoskam, fietste vanuit Rosmalen naar het station, waar ze samen met de Fietsersbond naar het stadhuis reden
Op het stadhuisbrodes werd de jeugd van de Troubadour door de wethouder voor o.a. Verkeer Jan Hoskam verwelkomd.
foto's © paul kriele, 17 november 2011.
 

Gratis fietscontroles
De schooljeugd was goed vertegenwoordigd dat is een belangrijke en tevens kwetsbare doelgroep. Bovendien hadden groep 7 en 8 van de Troubadour uit Rosmalen gebruik had gemaakt van een fietsvragenuurtje bij wethouder Jan Hoskam. Rond hun school zijn daarop allerlei voorzieningen gemaakt voor een veilige fietsomgeving. Daarom fietsten zij vanuit Rosmalen naar het Bossche station, waar ze samen met de Fietsersbond naar het stadhuis reden.
Na afloop van de ceremonie in het stadhuis kregen hun fietsen een gratis fietscontrole. Die controles worden de komende maanden aangeboden bij diverse winkelcentra, een manier om de verworven titel 'Fietsstad 2011' te vieren.

Toespraken: Hugo van der Steenhoven die de voorzitter Lauren de Vries van de Fietsersbond Nederland verving, haalde de factoren aan waardoor de stad deze titel heeft behaald:
niet zo maar omdat je door de historie die verdienste hebt, of omdat je die titel al eerder kreeg, aldus Van der Steenhoven  die sprak van een sterke onderlinge- en dus moeilijk te kiezen -concurrentie, maar:
Den Bosch heeft op alle fronten die competitie gewonnen door te investeren in fietspaden, tunnels, bruggen en rotondes [tweerichting verkeer] en door gratis fietsenstallingen en door het voetgangersgebied in de binnenstad ook voor fietsers toegankelijk te maken. Daarmee is Den Bosch de nieuwe ster aan het fietsfirmament.
Maar Van der Steenhoven viel in het bijzonder op dat meerdere afdelingen van de gemeente met die beleid bezig zijn, ofwel er is sprake van een geïntegreerd verkeersbeleid, waardoor zaken veel efficiënter en doelmatiger worden aangepakt.
Ook was hem de klantgerichte aanpak opgevallen. Kortom: 'Den Bosch zit in de lift en staat met stip bovenaan,' sprak de bestuurder van de landelijke Fietersbond, die het een eer vond om deze titel in het Bossche stadhuis te mogen uitreiken.

Wethouder Jan Hoskam
De wethouder van o.a. verkeer, maar de opvolger van Bart Eigeman en Bert Pauli die '.. het voorwerk hebben gedaan. Ik mag nu de prijs in ontvangst nemen,' zei Hoskam excuserend.
Niettemin toonde de wethouder zich trots met deze titel.  'Ik hoorde het vanmorgen op de radio en daar zei men dat Den Bosch een stad is om te vieren.  Nou dat gaan we ook zeker  doen. Niet alleen in 2011, maar ook in 2012, want de prijs geldt voor 12 maanden dus t/m eind volgend jaar,'aldus Hoskam die ook nog eens de verdiensten noemde die al eerder door het jurylid waren aangehaald.

De Moeder van de prijs..
Hoskam prees tussen door mevrouw Kitty Kramer: 'Ze zal wel ineen duiken als ik haar begroet en haar naam noem, maar mevrouw Kramer leerde ik al in 1998 tijdens het inspreekuurtje voorafgaand aan de raadsvergadering kennen. Zij heeft geprobeerd de stad als fietsstad op de kaart te zetten. U bent de moeder van deze prijs,' sprak Hoskam.
En de jeugd van basisschool de Troubadour complimenteerde de wethouder, dat  hij het fantastisch vond dat '... jullie met mij een fietsspreekuur hebben willen aangaan. Er waren meer '..tot nog een betere fietsstad te komen en om de bereikbaarheid te verhogen.
Extra fietsparkeergarage bij station
Onze ambitie is om deze prijs twee maal achter elkaar  in stand te houden.  Het is leuk om te krijgen, maar nog leuker om hem vast te houden.
Tot slot kondigde de wethouder de aanleg van een gratis fietsparkeerkelder aan die samen met onze partner de NS nabij het station wordt gerealiseerd en waarvoor deze week de aanbesteding plaats vindt. ' 

   
-Boven: Eerst een Bosch bolletje en limonade en dan het serieuze gedeelte...
-Bovenaan rechts: De toelichting op de erkenning door de secretaris van de Nederlandse Fietsersbond Hugo van der Steenhoven.
-Rechts: de voormalige voorzitter van de Fietsersbond, afdeling Den Bosch, Kitty Kramer, die feitelijk met haar politieke vragen en inzet voor de bond, een basis voor deze erkenning heeft  gelegd. Door wethouder Hoskam werd zij 'de moeder van deze prijs' genoemd
. 'Zij heeft Den Bosch als fietsstad op de kaart gezet.'
Kramer is intussen opgevolgd door Harry Schuurmans.

foto's © paul kriele, 17 november 2011.

Na afloop van de toespraken trok de jeugd met in hun kielzog de functionarissen naar het bordes om daar het spandoek 'Fietsstad van het jaar'  te onthullen en feestelijk twee vlaggen te hijsen.

Terug naar boven