Visie op de stad in 2025 door architect Michael Bol

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-12-2011 | Gewijzigd op: 31-12-2011
Michael Bol is sedert 2011 lid van het team architecten van ‘Molenaar&Bol&VanDillen architecten bv’, waarvan hij in 2008 mede-eigenaar werd.
Bol [* 1970] studeerde aan de Academie van Bouwkunst in Tilburg.
Sinds enkele jaren is hij als atelierbegeleider betrokken bij de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw te Tilburg.
Naast zijn praktijksituatie is Michael voorzitter van het Bosch Architectuur Initiatief (BAI), waar hij onder meer de jaarlijks terugkerende prijsvraag ihkv de 'Dag van de Architectuur' organiseert.
Daarnaast is Michael stadsvertegenwoordiger bij de Stichting Brabant Academy en is hij kernpartner van het City Change Centre.
Bol heeft als studentenbegeleider met Ivo Bastiaansen gewerkt aan het boek 'Comeback Cities - ontwikkelstrategieën voor de industriestad'.
Michael Bol, een verwoed tennisser, houdt ook van het strand, waar hij graag met zijn favoriete watersporten zeilen en windsurfen bezig is en is regelmatig op de tennisbaan te zien.

foto © paul kriele, 18 maart 2011.

Michael Bol : 'Het BAI (Bosch Architectuur Initiatief), waar ik in 2012 nog voorzitter van was, heeft zich destijds twee jaar bezig gehouden met de discussie rond veel her te bestemmen gebieden, direct om de historische binnenstad gelegen. RESET THE CITY noemden we dat. Een thema waarbij het architectuurcentrum in kaart probeerde de brengen aan welke veranderingen de stad ruimtelijk onderhevig zou worden en wat de impact daarvan zou zijn. Niet gering, als ik zo terugkijk.

Vandaag, 27 december 2025, kan ik vanuit Tilburg de sky-line van Den Bosch zien. Het Provinciehuis, de Willemspoort, één ranke hoge toren aan de IJzeren Vrouw, drie torens aan de noord- oostzijde en natuurlijk de prachtig gerenoveerde Sint Jan, spannen als torenwachters het stadscentrum van Den Bosch op. Veel weerstand en protest voorkwamen bijna enkele hoogbouwlocaties, maar geven de stad nu, van binnenuit en van buitenaf, een prachtige contour. Het contrast tussen het historische centrum en krachtige moderne architectuur maakte van Den Bosch een dynamische woon- en werkstad. De binnenstad is gegroeid, dikker geworden en heeft daarbij definitief een barrière geslecht, en letterlijk een brug gebouwd over de spoorzone die het Paleiskwartier en Willemspoort verbinden met de binnenstad.

Het GZG terrein is na de sloop tijdelijk als stadsmoestuin ontsloten en bood het stadscentrum naast het Bossche Broek een ‘eetbaar stadspark’. Uiteindelijk werd dit terrein een prettige woon- en werkplek waar individuele kopers in de economisch lastige tijden ruimte is geboden om zelf als opdrachtgevers een organische stad te bouwen. Niet bepaald of opgelegd door ontwikkelaars of de gemeente, maar gegroeid, zoals het centrum van onze stad zich ook altijd ontwikkeld heeft.

Op de markt verschenen puthuizen en kapelletjes die inmiddels weer zijn verdwenen. Politieke kleuren bepaalden de inrichting van de markt. Het was een komen en gaan van initiatieven om de markt op- en af te waarderen. De driesprong heeft als middeleeuws plein de kracht gehad om deze ‘planvorming’ ongeschonden te doorstaan. Nu, in 2025, biedt de lege driesprong al jaren ruimte voor grote evenementen en ludieke experimenten!

Het nieuwe theater, met landelijke allure, verscheen na vele omzwervingen door de stad uiteindelijk op de verlaten plek van het voormalige KPN gebouw in de Prins Bernhardstraat. Een culturele diamant in de stad - een icoon. Met een foyer op nivo en een theatraal uitzicht over de prachtige groene Bossche Broek, biedt het theater ook een openbaar en overdekt plein met ruimte voor straattheater, exposities en zelfs een bibliotheek. De bibliotheek digitaliseerde, transformeerde van een klassiek boekenarchief naar een dynamisch multimediaal plein binnen het theater. Een plek om te ontmoeten, te recreëren, te confronteren en te leren.

De in 2012 veel besproken stadspoort aan het einde van de Vughterstraat is er gekomen! Echter niet als reconstructie van een middeleeuwse vestingspoort, maar als modern vormgeven entree van de stad. Dit nieuwe entreegebied ontsluit de stad aan de zuidzijde en heet de bezoeker welkom, in tegenstelling tot eerder geplande verdedigingstorens die de stad, alsof aangevallen, verdedigt tegen ongewenste bezoekers.
's-Hertogenbosch heet je welkom in 2025 !


Terug naar boven